Haberler

Moskova: Rusya Musevileri Tahran Konferansını Rusya'ya Hakaret Olarak Değerlendiriyor

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın Tahran Soykırım Konferansı Katılımcılarını Kabulü Sırasında Sarf Ettiği Sözler, Rusya Musevilerini Kızdırdı.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın Tahran soykırım konferansı katılımcılarını kabulü sırasında sarf ettiği sözler, Rusya Musevilerini kızdırdı.

Rusya Musevi Cemaatleri Federasyonu Halkla İlişkiler Şubesi Başkanı Boruh Gorin, "Argumentı İ Faktı" gazetesinde düzenlediği basın toplantısında İran yönetimine sert eleştirilerde bulundu.

Boruh Gorin, bu arada Rusya hükümetini acilen İran ile ilişkilerini yeniden gözden geçirmeye çağırdı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman Nazileri tarafından soykırıma uğrayan Yahudi halkının en fazla eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ülkelerinde kurban verdiğini ve bu sayının 3- 4 milyon kişi olarak tahmin edildiğini anlatan Boruh Gorin, şöyle konuştu: "Tahran'da Yahudi soykırımı olayına şüpheyle bakılmasını hedef alan konferansın düzenlenmesi ilk önce bu olayın tüm acılarını Yahudilerle birlikte yaşayan ve Nazilere milyonlarca kayıp veren Rus halkına hakarettir."

Gorin, çağ dışı görüşleriyle tüm dünyada ün kazanan Ahmedinecad'ın halen rağbet gören Yahudi düşmanlığı ideolojisi taraftarlarının desteğine güvenerek daha fazla puan toplamak için böyle bir konferans teşebbüsünde bulunduğunu söyledi. Ahmedinecad'ın bunda başarılı olduğunu anlatan Gorin, şöyle konuştu: "Konferansa katılan hahamlar ise bu çirkin oyuna gelmiş hainlerdir. Kandırılan bu insanlar, Yahudi düşmanlarıyla aynı safta yer alarak tüm dünya musevilerinin lanetini hak etti."

İş başındaki Rusya hükümetinin mevcut İran politikasının temelinde İran-ABD gerginliği faktörünün esas alındığı ve sırf bu yüzden İran'ın desteklendiğini iddia eden Gorin, "Halbuki İran, ilk önce Rusya'nın düşmanıdır. Bu ülke ABD'den ziyade Rusya'ya zarar verebilecek güçtedir. Rusya'nın İran ile ilişkilerini kendi çıkarları açısından yani sırf Rusya-İran ilişkileri olarak ele alması gerekiyor. Şu an ki politikayı çok yanlış buluyorum" diye konuştu.

Rusya'da yaşayan Musevilerin durumuna da değinen Gorin, özellikle son yıllar da Rusya'da tüm Musevi bayramlarının serbestçe kutlandığını ve Devlet Başkanı Putin'in de Musevi bayramları dolayısıyla kutlama mesajında bulunmasını memnuniyet verici gelişmeler olarak değerlendirdi. Gorin son olarak, "Fakat bir numaralı sorunumuz Rusya'da giderek yayılmakta olan ırkçı saldırılardır. Hükümetin bu konuya daha fazla dikkat göstermesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title