Haberler

Moskova: Rus Şirketi Atomstroyexport, Sinop'ta Nükleer Enerji Santrali İnşa Etmekte Kararlı

Türkiye'nin giderek artan enerji ihtiyacı, beraberinde alternatif enerji kaynağı olarak nükleer enerji santrali inşaatı tartışmalarını gündeme getirirken, Rus nükleer devi Atomstroyexport şirketi, Sinop'ta nükleer enerji santrali kurmak için harekete geçti.

Rusya-Türkiye Karma Enerji Çalışma Komisyonu'nun 11-12 Mayıs tarihleri arasında yapılan toplantısı sırasında, Türk tarafına tekliflerini sunan Atomstroyexport şirketi, yakında ilan edilecek ihaleyi kazanacağından emin gibi gözüküyor. Dünyada yeni bir ilke imza atarak Çin, Hindistan ve İran gibi ülkelerde aynı anda 5 ayrı nükleer istasyonun inşaatını sürdürme başarısı gösteren Atomstroyexport, Rusya hükümetinin yabancı devletlerle imzaladığı nükleer santral inşaatı projelerini gerçekleştiriyor. İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Atomstroyexport şirketi Başkanı Sergey Şmatko, Türkiye'de nükleer enerji santrali kurulmasının artık kaçınılmaz bir ihtiyaç haline geldiğini belirterek, Sinop'a kurulması planlanan nükleer santral inşaatına talip olduklarını söyledi. Firmanızın yabancı şirketlere kıyasla daha güvenilir nükleer santraller inşa ettiğini söylüyorsunuz. Güvenlik kriterleri olarak neyi kastediyorsunuz? Şeklindeki sorumuzu cevaplayan Şmatko, "Şirketimizin daha güvenilir santraller inşa ettiğini söylediğimde, sadece dünyanın farklı coğrafyalarında faaliyet gösteren santrallerimizin yıllardan beri kazasız çalışıyor olmasını kastetmiyorum. Kurduğumuz basınçlı su reaktörlerinde ek güvenlik sistemi kurduk. Bu sistem sayesinde reaktörlerin güvenilirliği 2 kat daha artmış oldu. Kurulduktan sonra 60 yıl boyunca kullanımı öngörülen rektörlerde 4 kanallı güvenlik sistemi bulunuyor. Bunlardan ikisi aktif, diğer ikisi ise pasif güvenlik sistemleridir. Aktif güvenlik sistemi insan müdahalesini gerektirmektedir. Eğer tehlike anında insan hatası sonucu bu güvenlik sistemleri çalıştırılmazsa, o zaman pasif güvenlik sistemi kendiliğinden devreye girecek ve nükleer atıkların dışarıya sızmasını engelleyecek" dedi.

Anlatılan güvenlik sisteminin şimdiye kadar her hangi bir santralde uygulamaya koyulup koyulmadığı sorusuna ise Şmatko, "Evet. Rusya'daki Balakovskaya ve Kalininskya nükleer santrallerinde kuruldu. Ayrıca inşaatı sürdürülmekte olan Hindistan'daki Kundankulam, İran'daki Buşer, Tayvan ve Çin'deki santrallerde de bu sistem kuruluyor. Yapılan hesaplamalar, söz konusu santrallerde 100 bin yıldan önce herhangi bir kaza meydana gelmesinin imkansız olduğunu gösteriyor. Radyoaktif gazların dışarıya sızması olasılığı ise 10 milyon yılda bir kere gösteriliyor. Türkiye'de inşa edeceğimiz santralde ise bu ihtimalin 10 milyon yılda birden de düşük olması için daha iyi teknolojiler kullanacağız" dedi. Türkiye'nin coğrafi açıdan yüksek sismik bölgede yerleşmesinin bu hesaplarda dikkate alınıp alınmadığı sorusunu da yanıtlayan Şmatko, "Tabii ki, Türkiye'nin sismik bölgede yerleştiğini de göz önüne aldık. Böyle bölgelerde nükleer santral kurmada büyük tecrübemiz var. İlk önce bu bölgede maksimum deprem gücünün ne olacağı dikkate alınıyor. Ve böyle bir depremin gerçekleşmesi halinde bunun nükleer santrale etkisini sıfırlayacak önlemler alıyoruz" şeklinde konuştu. İHA muhabirinin Türk kamuoyunda nükleer santral inşaatına karşı mevcut olan tepkiler sizi korkutuyor mu sorusu üzerine Şmatko, "Hayır, kesinlikle korkutmuyor. Türk insanının her geçen gün nükleer enerjinin hayati önem taşıdığını daha fazla anlamaya başladığını hissediyorum. Zira nükleer enerji santralleri ekonomik açıdan çok karlıdır. Aynı zamanda bunlar, halkın refah düzeyinin daha da artmasını ve ekonomik kalkınmayı sağlamaktadır. Ayrıca nükleer enerjinin çevre açısından da hiçbir kirliliğe neden olmadığı göz önüne alınmalıdır. En önemlisi ise, bu santrallerin yukarıda da anlattığım gibi çok sağlam bir güvenlik sistemine sahip olmasıdır" diye cevapladı. Şamatko son olarak, "İnsanların bundan böyle nükleer santral inşaatını değil, inşa edilecek santrallerin daha güvenilir olmasını tartışacaklarını ve tercihlerini da buna göre yapacaklarını ümit ediyorum" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kabine Toplantısı konuları neler? 15 Nisan Kabine Toplantısı gündeminde neler var? Threads tekrar ne zaman açılacak? Threads tekrar açılacak mı, tamamen mi kapatılıyor? 30 Kasım hangi burç? Kasım'ın 30'u hangi burçtur? 30 Kasım burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 30 Kasım hangi burca ait?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title