Haberler

Moringayla Markalaşıp Pazara Açıldılar

Gaziantep Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün "Mucize bitki" olarak bilinen, yaprağından tohumuna, kabuğundan köküne kadar tüm unsurlarıyla beslenmede, sağlıkta, kozmetikte, hayvancılıkta ve sanayide kullanılan "Moringa Oleifera"yı Türkiye'ye kazandırmak için başlattığı proje meyvelerini vermeye başladı.

ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Gaziantep Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün "Mucize bitki" olarak bilinen, yaprağından tohumuna, kabuğundan köküne kadar tüm unsurlarıyla beslenmede, sağlıkta, kozmetikte, hayvancılıkta ve sanayide kullanılan "Moringa Oleifera"yı Türkiye'ye kazandırmak için başlattığı proje meyvelerini vermeye başladı.

Bitkinin anavatanı Hindistan'dan getirilerek yetiştirilen fidelerin 3 metrelik ağaçlara dönüştüğü projede, kadınlar tarafından hasat edilen moringa yaprakları özenle kurutulup işlendikten sonra ilk aşamada moringa tozu, moringa çayı, zeytinyağlı moringa sabunu olarak piyasaya sunuluyor.

"Morigantep" markasıyla satışa sunulan ürünler büyük ilgi görürken proje kapsamında gelecek aylarda kozmetik ürünlerin de yapılması planlanıyor.

Gaziantep Tarım Orman Müdürlüğü'nde tekniker olarak görev yapan, proje yürütücülerinden Aysel Eskici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada pazarı gittikçe büyüyen "Moringa oleifera"nın gıdadan eczacılığa, sanayiden yem söktürüne kadar pek çok alanda kendisine kullanım alanı bulan bir bitki olduğunu söyledi.

Geçen yıl bu bitkiyi Türkiye'ye kazandırmak için başlattıkları "Mucize Bitki Moringa'nın Kadın Çiftçilerle Türkiye Tarımına Kazandırılması" projesinin başarıyla devam ettiğini dile getiren Eskici, Hindistan'dan getirdikleri tohumlardan elde ettikleri fidelerin 3 metrelik ağaçlara dönüştüğünü vurguladı.

Eskici, besleyici özelliği çok yüksek olan moringa oleiferanın yetiştiriciliğini yaparken aynı zamanda bitkinin bilimsel analizlerini de yaptırdıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Çünkü doğru bir model olmak zorundayız. Ülkeye birşeyler kazandırmak istiyorsak, yerli, milli üretimi desteklemek istiyorsak doğru adımlarla ilerlememiz gerekiyor. E vitamini, askorbik asit, demir ve antioksidan değerleri yüksek çıktı. Analizlerimiz Adana Bilim Teknoloji Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Osman Kola tarafından yapılıyor. Bu çalışmalarda biz Türkiye'ye bir model olacağız. Her moringanın besleyici özelliği çok değil. İnsanlar bunun ayrımını bilmek zorunda. Moringa yaş olarak böreğini yapabilirsiniz, yemeğini yapabilirsiniz direkt de tüketebilirsiniz. Biz şu anda pazar ağını da kuruyoruz. Bununla ilgili ürün çeşitlendirme çalışmaları yürütüyoruz."

Proje yürütücülerinden ziraat mühendisi Ayşegül Parin de Moringa Antep Girişimci Kadınlar Üretim ve Kalkınma Kooperatifi üyesi kadınların moringa yapraklarını topladıklarını, yıkayıp kuruttuklarını ardından da makinelerde öğütüldüğünü söyledi.

Şu anda şeker otlu moringa çayı, saf moringa çayı, moringa yaprak tozu ve zeytinyağlı moringa sabunu ürettiklerini anlatan Parin, "Moringantep markasını ve gerekli izinlerini alarak işlemlere başladık. Moringantep markası adı altındaki ürünler, şu anda www.topraktanpazara.com adresinde pazara sunuyorlar. Şu anda çok iyi geri dönüşler alıyoruz." dedi.

Bitki hakkında

Parin, ağacı, yaprağı, tohumu, kabuğu ve kerestesi ile her bölümü kullanılan moringa oleifera'nın "mucize bitki" olarak adlandırıldığını dile getirdi.

İnsan beslenmesinden kozmetiğe, hayvan beslenmesinden biyoyakıt üretimine, çerez olarak kullanımından yağ elde edilmesine, suyun dezenfeksiyonunda kullanılmasına kadar geniş bir ürün yelpazesi bulunan moringanın yapraklarındaki C vitamini miktarının bir portakala göre 7 kat fazla olduğuna dikkati çeken Parin, "Moringa bitkisi havuçtan 4 kat daha fazla A vitamini, muzdan 17 kat daha fazla potasyum, peynirden ve sütten daha fazla kalsiyum içeriğiyle dikkat çekiyor. Tohumları su arıtma özelliği bulunan bitkinin, sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağladığı, cildi güzelleştirdiği, yem olarak verildiğinde hayvanlarda et ve süt verimini artırıcı özelliklerinin bulunduğu belirtiliyor." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Gaziantep Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title