Haberler

Mkü'den Çiftçilere Yönelik Proje

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) bünyesinde oluşturulan ve Akdeniz Bölgesi’nde tek olma özelliğine sahip Teknoloji ve AR-GE Uygulama Araştırma Merkezi’nde (MARGEM) bitki sağlığından su ve toprak analizine kadar yapılan birçok bilimsel araştırma tarım merkezi Amik Ovası’ndaki çiftçilerin yol haritasını oluşturacak.

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) bünyesinde oluşturulan ve Akdeniz Bölgesi'nde tek olma özelliğine sahip Teknoloji ve AR-GE Uygulama Araştırma Merkezi'nde (MARGEM) bitki sağlığından su ve toprak analizine kadar yapılan birçok bilimsel araştırma tarım merkezi Amik Ovası'ndaki çiftçilerin yol haritasını oluşturacak.

MKÜ'DE kurulan MARGEM'in içerisinde kullanılan son model teknolojik aletler sayesinde, bitki, su, toprak ve gıdalardaki hastalıkların hızlı ve doğru tanısını yapılarak tedavileri uygulanıyor.

MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, yaptığı açıklamada, MARGEM'in, gelişmiş teknolojik aletlerle Türkiye'de sayılı bir laboratuvar ortamı olduğunu söyledi.

MARGEM'de gerçekleştirilen başarılı çalışmalar sonrasında Tarım Reformu Genel Müdürlüğünden yetki belgesi aldıklarını belirten Kaya, "Burada hem toprak hem su hem de gıda ve bitkisel hastalıklar açısından en son teknolojik aletlerle analizler yapılıyor. Eğer siz bir iş yapıyorsanız akredite olmadıktan sonra bir anlamı yoktur. Biz bununla ilgili de Tarım Reformu Genel Müdürlüğünden akreditasyon belgemizi aldık. Burası Türkiye için önemli ve tek merkez çünkü bitkisel hastalıklar, mantar, mikrobiyal veya değişik hastalıklar üzerinde her türlü tanıyı koyacak ve tedavi edici özellikleri olan bir merkez" dedi.

MKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Yakan, yaptığı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan aldıkları yetki belgesinin, tarımsal faaliyetleriyle ön plana çıkan Hatay için önemine dikkati çekti.

Yakan, merkezin, Akdeniz Bölgesinde sadece MKÜ bünyesinde bulunduğunu anımsatarak bunun bölgeye ayrıcalık katacak önemli bir unsur olduğunu söyledi.

Yakan, yaptıkları çalışmalarla bölge çiftçisine, sanayiye ve diğer kamu sektörlerine yetkin bir şekilde hizmet verebilecek bir hale geleceklerini sözlerine ekledi. - HATAY

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mustafa Kemal Üniversitesi Hasan Kaya Amik Ovası Akdeniz Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title