Haberler

MİT Kanunu Komisyondan Geçti

Güncelleme:

Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülen MİT Müsteşarının soruşturulmasını Başbakan'ın iznine bağlayan teklif, görevdeki müsteşar Hakan Fidan'ı da kapsayacak şekilde geçici ek madde konularak kabul edildi.Değişiklikte, "Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle halen devam eden soruşturma ve kovuşturmalar hakkında da 26. madde hükümleri uygulanır" denildi.

Meclis Adalet Komisyonu'nda, MİT Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin teklif görüşüldü. Teklifin Başbakan tarafından "özel olarak görevlendirilen' Müsteşarın yargılanmasının önüne geçmek için getirildiğini ileri süren CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, bir suç varsa bu talimatı verenlerin de suç işlemiş olduğunu söyledi.

Macunun tüpten çıktığını söyleyen Cihaner, "Başbakan Fidan'ı korudu, peki Başbakanı kim koruyacak" diye sordu. MİT'le ilgili ciddi suç iddialar olduğunu belirten Cihaner, "Otobüse molotofkokteyli atan kim? Uludere'de ne oldu? "Özel yetkili Başbakanlık' istediğine "devlet sırrı' diyecek, istediğinin yargılanmasını sağlayacak" dedi. Hukuk treninin raydan çıktığını tekrar raya sokmak için Özel Yetkili Mahkemelerle ilgili yetkilerin TMK ile birlikte kaldırılması gerektiğini söyleyen Cihaner, "Teklif yürüyen davalara müdahale anlamı taşıyor" dedi.

"EN KRAL MÜDAHALE İŞTE"

Bir çifte standart olduğunu ileri süren Cihaner, "Buraya gelmemin bile utandırıcı olduğunu biliyorum" diyerek tutuklandığı süreci anımsattı. Bir yıl tutuklu kalan 3 MİT mensubunun da olduğu davayla ilgili dönemin HSYK yönetiminin savcının yetkilerini almasının eleştirildiğini hatırlatan Cihaner, son gelişmeleri, "HSYK kararı müdahalenin ta kendisidir. Başsavcının yaptığı da müdahalenin ta kendisidir" dedi. Cihaner, aynı dönem Bekir Bozdağ'ın "Hükümet yapsa yer yerinden oynardı. Yürüyen davalara müdahale var mı" yönünde konuştuğunu anımsatarak, "En kral müdahale işte" dedi.

"Paniğin gerekçesi ne? Bırakın ifadesini versin" diye konuşan Cihaner, "Haberdar olunup da gereği yapılmayan eylemler hangisi? Güngören mi Uludere mi? Bülent Arınç'la ilgili uyduruk suikast iddiası için kozmik odaya girildi. Bu MİT mensuplarının evlerine girilip arama yapılmadı. Oradan Maraş olayları, 1 Mayıs mı çıkacaktı? Bunları araştırıp arınalım. Buna Erzurum-Erzincan olayları da dahil. Devlet fetret dönemine giriyor, devlet çözülüyor. Çözüldüğünde altında hepimiz kalacağız. Bu kadar karanlığın üzerine barışı tesis edemeyiz" dedi.

MİT CEMAAT ÇATIŞMASI İDDİASI

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik'in "Bu olaya yargı tasarrufu olarak bakılmamalı" sözlerini anımsatan Cihaner, "Kimin tasarrufu? Herkes karnından konuşuyor" diyerek "Cemaat ile hükümet kapışıyor" yönündeki yorumları hatırlattı. Cihaner, "İşte size fırsat. Öyle bir arınma yapalım ki yurttaşlar 'cemaat için sadece kendi inançları doğrultusunda yaşamlarını sürdüren dayanışma grubu' diyebilsin. Ama buraya hiç girilmiyor" dedi. "Cemaat yargıyı emniyeti ele geçirmiştir, onun karşısında hükümet ve MİT var" yönündeki yorumları anımsatan Cihaner, "Hükümete de, yargıya da, MİT'e de yazık. Çıkın açıklayın böyle bir şey yok deyin çağrısında bulundu.

"ZAMAN AYARLI BOMBA GİBİ YASALAR VAR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, MİT Müsteşarının ifadeye çağrılması için "Bu Başbakana çıkan bir celptir. Yarın öbür gün size de çıkabilir" yorumunda bulundu. Bir demokrasi paketi çıkartılarak tüm mayınlı alanları temizleme önerisi getiren Tanrıkulu, "Bu yasalar zaman ayarlı bomba gibi. Bugün bunu yarın başka bir şey atarlar" dedi. CHP Milletvekili Ali Akgündüz, MİT Müsteşarı ile gelişmeleri "İkinci Sarıkaya vakası" olarak nitelendirdi. Başbakanı uyardığını söyleyen Akgündüz, "Başbakan 2014'te Cumhurbaşkanı olmak istiyor. Vazgeçsin bundan, sıkıntıya sokar" dedi.

"MİT MELANET BİR KURUM DEĞİL"

Tartışmaların ardından Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ milletvekillerinin eleştirilerini yanıtladı. MİT'e yönelik "melanet kurum" eleştirilerine tepki gösteren Bozdağ, "MİT melanet bir kurum değil ülkemizin gözbebeğidir. Canı pahasına bu insanlar mücadele yapıyorlar, ülkeleri için. Kurallar içinde kalarak bu görevleri yapacaklar. Siz bunları korumak için düzenlemeler yapmak durumundasınız. Başka ülkelerde de bu tür düzenlemeler var. Kanunlara istisnalar konulmuş. Ülke güvenliği için dikkat edilmesi gereken noktalar var" dedi.

"KCK-PKK'yı MİT kurdu" yönündeki açıklamaları "iftira" olarak nitelendiren Bozdağ, "Ülkenin en önemli kurumlarından olan MİT hakkında konuşurken özen gösterilmesini rica ediyorum. Kimse yanlış yapmamış iddiası yok, her kurumda yanlış yapan olur. Ama yanlış yapan var olunca kurumu itham etmek yanlış olur. Bu kurumu yıpratmak doğru değil. Türkiye'nin bekası, güvenliği için önemli. Kurumu yıpratmak gözden düşürmek isteyenleri, meşruiyetini tartışmak isteyenlerin ekmeğine yağ sürmemek gerekir" dedi.

"BAŞBAKAN ÇETE KURAR MI?"

"Yanlış yapan varsa savcı gözetir, emniyet gözetir, askeriye gözetir gerekeni yapar. Milletin oylarıyla seçilen parlamentodan çıkan hükümetin başbakanı ülkenin hayrına iş yapmaz" yaklaşımını eleştiren Bozdağ, "Başkaları çetelerden hesap sorar ama Başbakan çete kuracakmış' gibi bir anlayış sağlıklı bir demokrasiye yakışmaz. Başbakanlar ülkenin menfaatlerini en az bizim kadar düşünürler. Tüm Başbakanlar için söylüyorum, eleştiri yapılabilir ama güçleri yettiğince bu ülkenin yararı için çalışmışlardır. Başbakanın hayatı herkesin gözü önünde çetelerle nasıl mücadele edildiğini herkes biliyor. Bir ülkenin başbakanı 'suç işleyin' diye adam görevlendirmez, yasalar izin vermez, bizim Başbakan da bunu yapmaz. 'Gidin şu adamı öldürün' gibi ihtimalleri akla getirmek çok büyük iftiradır, olacak iş değil" dedi.

Bozdağ'n konuşmasına MHP milletvekili Ali Uzunırmak, "Genelkurmay başkanı yapar mı" diye laf attı. Bozdağ, "Başbakanını çete kurmak, mafya infaz timleri kurmakla itham etmek büyük saygısızlıktır" diye konuşurken CHP Milletvekili Öztürk, "Siz özel çete kurdurma izni veriyorsunuz. Saygısız sizsiniz. Burada yargıya müdahale ediyorsun. Ağzından çıkanın arkasında dur" karşılığını verdi. CHP milletvekili Süheyl Batum ise, "Çeteci değil çete kurma imkanı" verildiğini söylediğini ifade etti.

"DEVAM EDEN DAVALARA MÜDAHALE ANLAMI TAŞIMIYOR"

Söz konusu düzenlemenin malumun ilanından başka bir şey olmadığını belirten Bozdağ, düzenlemenin MİT Yasasını yeni ceza kanuna uyumlu hale getirdiklerini söyledi. MHP'li Ali Uzunırmak, bir milletvekilinin getirdiği teklifi hükümet olarak bu kadar savunmanın ayıp olduğunu belirterek "Tasarı getirin" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ düzenlemenin devam eden davalara müdahale anlamı taşımadığını belirterek, "TCK-CMK değişti. İki kanunda yürürlüğe girdiğinde mahkemelerde görülen binlerce dava vardı. O zaman "hiç değişiklik yapmayacağız, Meclis'i çalıştırmayacağız' demektir. Meclis'te görüşülen her konunun mahkemelerde bir boyutu olabilir" dedi.

Soruşturmanın Başbakan iznine tabi olmasının yargı denetiminden kaçırmak, üstünü örtmek anlamına gelmediğini anlatan Bozdağ, Başbakanın işlemlerinin de idari işlemler olduğunu ve soruşturmaya açık olduğunu, bunun yargısal boyutunun yanı sıra Meclis denetimi, kamuoyu denetimi, sandıkta denetimi de olduğunu ifade etti. Bozdağ, "Görev sınırlarını aşan yasadaki tanımın dışında olan şeyler olduğunda diğer göre yapacak Başbakanlar bunu himaye eden tavır almaz" dedi.

AKP'DEN HAKAN FİDAN ÖNERGESİ

Tartışmaların ardından gruplar söz konusu teklifle ilgili önergeler verdi. AKP Milletvekili Yılmaz Tunç teklife, "Bu kanun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle halen devam eden soruşturma ve kovuşturmalar hakkında da 26. madde hükümleri uygulanır" şeklinde geçici ek madde önerisinde bulundu. Tunç'un önerisi oy çokluğu ile kabul edildi.

Kaynak: ANKA / Politika

İlhan Cihaner Bekir Bozdağ Hakan Fidan Cemaat Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi? Vatandaşa yumruk atan Belediye Başkanı kim? Vatandaşa neden yumruk attı? Mustafa Oktay Aksu kimdir? Halk Tv konuğu Mustafa Oktay Aksu kaç yaşında, nereli? Mustafa Oktay Aksu biyografisi! 1 NİSAN 2024 PAZARTESİ ÜNİVERSİTELER TATİL Mİ? Seçimden sonraki gün resmi tatil mi, kimlere tatil? Oy sayımında iftar molası olacak mı? YSK açıklama yaptı mı, ne dedi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title