Haberler

'Mısırda Aflatoksin Oluşumu'

Toprak Mahsulleri Ofisi (tmo) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Vekili Mesut Köse, Hassas İşlemler Uygulanan TMO Depolarında Herhangi Bir Toksin Oluşumunun Mümkün Olmadığını Belirtti

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Vekili Mesut Köse, hassas işlemler uygulanan TMO depolarında herhangi bir toksin oluşumunun mümkün olmadığını belirtti.

Köse, TMO ile Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) tarafından HiltonSA'da düzenlenen 'Mısırda Aflatoksin Oluşumunu Etkileyen Faktörler ve Tarafların Sorumlulukları' konulu panelde yaptığı konuşmada, mısırın depolanması sırasında oldukça titiz davrandıklarını söyledi.

Stoklardaki ürünlerin her 15 günde bir kontrol edildiğini ifade eden Köse, şöyle devam etti:

'Bu süre, bazı durumlarda daha da kısalabiliyor. Stoklama süresince ürünler kontrol ediliyor, havalandırma, aktarma gibi işlemlere tabi tutuluyor. Bu işlemler neticesinde ürünün nem oranı herhangi bir aflatoksin oluşumuna meydan vermeyecek sınırlar içinde tutuluyor. Bu nedenle, TMO depolarında herhangi bir toksin oluşumu mümkün değildir.'

Köse, bazı çiftçilerin yüksek rutubetli ürünü kurutmadan stokladığına dikkati çekerek, bu durumun aflatoksin oluşumuna neden olduğunu ifade etti.

Çiftçilerin TMO'nun alım durumunu takip ederek hasat yapmasını isteyen Köse, bu sayede sorun yaşanmasının da önleneceğini söyledi.

Köse, ayrıca, Türkiye'de 2007 yılında 3,53 milyon ton, 2008 yılında 4,27 milyon ton, 2009 yılında 4,25 milyon ton civarında mısır üretimi gerçekleştiğini belirterek, şu an TMO depolarında 2008 mahsulü 164 bin ton, 2009 mahsulü 186 bin ton olmak üzere toplam 350 bin ton mısır bulunduğunu bildirdi.

NÜD Başkanı Rint Akyüz ise mısır hasadının, üretimi kadar önemli olduğunu ifade ederek, bu süreçteki yanlış uygulamalar nedeniyle ürün kalitesinin düştüğünü kaydetti.

Ürün kalitesini düşüren etkenlerin azaltılması için bilinçlendirme faaliyetleri yaptıklarını anlatan Akyüz, panelin de bu çalışmalar kapsamında düzenlendiğini ifade etti.

Adana'nın önemli mısır üretim merkezlerinden biri olduğu için toplantının bu kentte düzenlendiğini bildiren Akyüz, panelde, konusunda uzman kişilerin mısırda aflatoksin oluşumunun önüne geçilmesi için yapılması gerekenleri anlatacağını söyledi.

(ANI-MUT-YIL) - ADANA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title