Haberler

Mısır ile Irak Arasında "Aşura Gerginliği"

Mısır Vakıflar Bakanlığı, başkent Kahire'de bulunan Hz.Hüseyin'in başının bulunduğu türbenin üç gün süreyle kapatılması konusunda Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr tarafından yöneltilen eleştirileri kınadı.

Mısır Vakıflar Bakanlığı, başkent Kahire'de bulunan Hz.Hüseyin'in başının bulunduğu türbenin üç gün süreyle kapatılması konusunda Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr tarafından yöneltilen eleştirileri kınadı.

Mısır resmi haber ajansı MENA'da yer alan habere göre, Vakıflar Bakanlığı Dini Kurumlar Başkanı Muhammed Abdurrezzak, "Sadr'ın açıklamalarının sadece kendisini bağladığını" belirtti.

Kendilerinin mutedil bir yol üzere olduklarını ve tüm aşırı fikirlerin karşısında olduklarını dile getiren Abdurrezzak, "Yanlış şekillerde istismarının önüne geçilmesi için Hz. Hüseyin türbesinin kısa süreli olarak kapatılması, bizim iç meselemiz" ifadesini kullandı.

Iraklı Şii din adamı Mukteda es-Sadr, Aşura yıl dönümü sırasında yaptığı konuşmada Mısır'daki Hz. Hüseyin'in başının bulunduğu türbenin kapatılmasını eleştirmiş ve Ezher'den konuya müdahil olmasını istemişti.

Mısır Vakıflar Bakanlığı perşembe günü yaptığı açıklamada, "Aşura günü dolayısıyla düzenlenebilecek, İslam'da yeri olmayan ve karmaşaya neden olabilecek muhtemel Şii etkinlikleri engellemek amacıyla Hazreti Hüseyin türbesinin 3 gün süreyle kapatma kararı alındığını" duyurmuştu.

Kerbela'da şehit edilen Hz. Hüseyin'in kesilen başının defnedildiğine inanılan ve 1154 yılında Fatimiler döneminde inşa edilen İmam Hüseyin Camisi ve türbesi Kahire'ye gelen turistlerin önemli ziyaret noktalarından biri olarak biliniyor.

-Kerbela Vakıası nedir?

Tarihe Kerbela Vakıası şeklinde geçen olay ilk Emevi sultanı Muaviye bin Ebu Süfyan'ın yerine oğlu Yezid'i veliaht tayin etmesi üzerine Hazreti Muhammed'in torunu Hüseyin bin Ali bu karara isyan etmesi ile başladı. Hazreti Hüseyin, İslam'da saltanatın olmadığı gerekçesiyle Yezid iktidarına karşı silahlı bir isyan başlattı. 10 Ekim 680'de (Hicri 10 Muharrem 61), bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbela şehrinde, Hazreti Hüseyin'in ve 72 arkadaşı ile Emevi halifesi I. Yezid'in ordusu arasında cereyan eden çarpışma sonrası Hazreti Hüseyin ve arkadaşları katledildi.

Yezid ordusuna esir düşen Hazreti Hüseyin'in kızkardeşi Hazreti Zeyneb ise Emevilerin başkenti Şam'a götürülerek zorunlu ikamete tabi tutuldu. Tarihi bazı rivayetlerde ise Hazreti Zeyneb'in Hazreti Hüseyin'in kesik başı ile birlikte Kahire'ye gittiği bilgisi yer alıyor.

İslam tarihinin önemli olaylardan biri olan Kerbela Vakıası'nda Hazreti Hüseyin'in şehit edilişi, hicri takvime göre yıl dönümü gününde, her sene tüm Müslümanlar tarafından Aşura Günü'nde anılıyor. Şiiler anma etkinliklerinde yas, ağıt ve mersiye törenleri yapılırken Sünniler arasında ise Kerbela şehitleri için Kur'an ve mevlid okuma etkinlikleri düzenleniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Hz. Hüseyin Kahire Irak Politika Güncel Haberler

title