Haberler

Mısır'da Mursi'nin Cumhurbaşkanı Seçilmesi

Beyaz Saray, Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde elde ettiği zaferden dolayı Muhammed Mursi'yi kutladı.

Beyaz Saray, Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde elde ettiği zaferden dolayı Muhammed Mursi'yi kutladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, yaptığı yazılı açıklamada, "ABD, Dr. Muhammed Mursi'yi Mısır'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde elde ettiği zaferden dolayı kutlar. Mısır halkını da demokrasiye geçişlerindeki bu kilometre taşından dolayı kutluyoruz" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı seçilen Mursi ve oluşturacağı hükümetle, karşılıklı saygı temelinde, Mısır ve ABD arasındaki çok sayıda ortak çıkarları geliştirmek için çalışmayı sabırsızlıkla beklediklerini belirten Carney, "Mursi'nin, bu tarihi zamanda, yeni hükümetin kurulması konusundaki istişarelerde tüm taraflar ve seçmen çevreleriyle diyaloğa geçerek, ulusal birliği ilerletme yönünde adımlar atmasının önemli olduğuna inanıyoruz" dedi.

Carney, şunları kaydetti:

"Yeni Mısır hükümetinin evrensel değerleri onaylaması, kadınlar ve Mısırlı Hıristiyanlar gibi dini azınlıklar da dahil tüm Mısır halkının haklarına saygı göstermesinin önemine inanıyoruz. Milyonlarca Mısırlı seçimlerde oy kullandı. Cumhurbaşkanı seçilen Mursi ve yeni Mısır hükümetinin, çeşitlilikleri barındıran ve cesur bir halkı temsil etmede hem meşruiyeti hem de sorumluluğu bulunmakta."

Sözcü Carney, Mısır'ın demokrasisini sağlamlaştırdığı sırada, ABD olarak, aralarındaki köklü ortaklıkları sürdürmek için bu ülkedeki tüm taraflarla birlikte çalışmaya niyetli olduklarını vurguladı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Seçim Komisyonu ve Yüksek Askeri Konsey'e, özgür ve adil seçimleri desteklemedeki rollerinden dolayı övgüde bulunan Carney, ülkede demokratik yoldan seçilmiş bir yönetime geçilmesi sürecinin tamamlanmasını dört gözle beklediklerini belirtti.

Carney açıklamasını, "Mısır hükümetinin, Mısır'ın bölgesel barış, güvenlik ve istikrarın direği olma rolünü yerine getirmeye devam etmesinin temel önemde olduğuna inanıyoruz. Demokrasi, haysiyet ve fırsatlara yönelik arzularının takipçisi olurlarken ve devrim umudunu hayata geçirirlerken Mısır halkının yanında duracağız" ifadesini kullandı.

Muhabir: Mehmet Toroğlu

Yayıncı: Murat Taydaş - WASHINGTON

Kaynak: AA / Güncel

Muhammed Mursi Beyaz Saray Jay Carney Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title