Haberler

Mısır'da Fiyatların Korunması İçin Ordu Görevlendirildi

Ekonomideki kötü gidişat nedeniyle yerel para birimine dolar karşısında değer kaybettiren Mısır yönetimi, bu devalüasyon sonucu fiyatlardaki muhtemel artışın engellenmesi için orduyu görevlendirdi.

Ekonomideki kötü gidişat nedeniyle yerel para birimine dolar karşısında değer kaybettiren Mısır yönetimi, bu devalüasyon sonucu fiyatlardaki muhtemel artışın engellenmesi için orduyu görevlendirdi.

Mısır resmi haber ajansı MENA'da yer alan habere göre, deniz kuvvetlerinin askeri tatbikatına katılan Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, yaptığı konuşmada, "Dolardaki yükselişe rağmen gıda maddelerinin fiyatlarında artış olmayacak" ifadelerini kullanarak, önünde oturan komutanlara "vatandaşların sıkıntılarını hafifletme" sorumluluğu yükledi.

Sisi, silahlı kuvvetlerin, dolar fiyatı ne kadar yükselirse yükselsin dar gelirli vatandaşın gelirine uygun olacak şekilde tavuk, et, pirinç, şeker ve zeytinyağı gibi besin maddelerinin satışının yapıldığı mobil ve sabit satış noktalarını artırmasının zorunluluğuna vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da Sisi'nin, gıda maddelerinin fiyatlarının korunmasını desteklemeye devam etme ve temel maddelerin fiyatlarının uygun olması konusunda silahlı kuvvetlere talimat verdiği belirtildi.

Ülke ekonomisindeki kötü gidişattan, maliye ve borç yükünün yanı sıra yerel para birimi cüneyh de etkilenmişti. Mısır Merkez Bankası bu hafta yabancı yatırımcıları çekmek ve turizmi canlandırmak için daha esnek bir kur politikası izleme kararı almış, bu kapsamda cüneyhi dolar karşısında yüzde 13 devalüe etmişti.

Son 5 aydır interbank ihalelerinde doları 7,73 Mısır cüneyhi seviyesinden satan Merkez Bankası, son yaptığı ihalede pariteyi 8,85 cüneyh seviyesine çıkarmıştı. Söz konusu parite Muhammed Mursi döneminde 7 cüneyh civarındaydı.

Ekonomideki kötü gidişin ana sebepleri arasında ise "Süveyş Kanalı'ndan geçişlerin azalması, güvenlik nedeniyle turizm gelirlerinin düşmesinin yarattığı döviz sıkıntısı ve darbe yönetiminin uyguladığı ekonomik politikalar" gösteriliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Merkez Bankası Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title