Haberler

Mısır'da 'Devrim Sonrası Ortadoğu' Tartışıldı

Kahire'de Siyaset Ekonomi ve Araştırma Vakfı tarafından "Arap ve Türk perspektifinden devrim sonrası Ortadoğu" konulu bir konferans düzenlendi.

Kahire'de Siyaset Ekonomi ve Araştırma Vakfı (SETA) tarafından "Arap ve Türk perspektifinden devrim sonrası Ortadoğu" konulu bir konferans düzenlendi.

SETA Kahire'de İnsight Türkiye Yılllık Konferansı'nda değişen Türkiye ve değişen Mısır'ı uzmanlar analiz ettiler. Konferansta konuşmacılar, devrimden sonrası Türkiye ve Mısır anayasalarının hazırlanma süreci, Türkiye ve Mısır'da demokratikleşme ve Ortadoğu'da Arap baharı bölgede yankıları devrim sonrası askerin tutumunu Türkiye'nin tecrübesi parlemonto seçimlerin kazanan Müslüman Kardeşler ve Selefi cemaatinin başarısı gibi farklı konular masaya yatırıldı.

Mısırlı gazeteci yazar Fehmi Hüveydi'nin başkanlık yaptığı ilk oturumda anayasa yapımının ilkeleri, Mısır ve Türkiye'nin anayasası hazırlıkları Mısır'a nasıl bir anayasa yapılacağı konuları tartışıldı. İkinci oturumda ise, Türkiye demokratikleşme sürecinde siyasi partilerin rolü, Mısır'da seçimler, Türkiye'de asker-sivil İlişkilerinin ve devrim sürecinde Mısır'da asker ve siyaset konuları tartışıldı.

Konferansın açılışını yapan Prof. Dr. İhsan Dağı, yaptığı açıklamada, "Türkiye son yıllarda Ortadoğu'ya açılıyor. Bu açılım sadece siyasal ve diplomatik açılım değil Türkiye'den işadamları sivil toplum kuruluşları düşünce kuruluşları Ortadogu'ya büyük ilgi gösteriyorlar. Çünkü Ortadoğu'da olup bitenler Türkiye'yi de derinden etkiliyor. Gelişmelere duyarsız kalmak söz konusu değil. Bu bağlamda SETA olara devrimim birinci yılında Kahire'ye gelmek istedik. Kahire'de yeni bir tarih yazılıyor Arap Ortadoğu'su kendisini yeniden keşfediyor. Devrim sonrası Arap Türk katılımcıları olarak tartışıyoruz" dedi.

Gazeteci Cengiz Çandar ise, "Türkiye modeli Arap dünyasında benim hissedebildiğim kadarıyla alerji uyandıran bir laf. Fakat Türkiye modelini biz Türkler icad etmedik. Genellikle Amerika'dan ve batıdan geldi. Amerikalılar çok çabuk teşhis koyup herşeyi sloganlaştırırlar. Bir süre önce Türkiye için eksen kayması diyorlardı. Türkiye Avrupalı batılı bağlantıları kesip İslam dünyasına kayıyor diyorlardı. Arap devrimi başladıktan sonra birden bire Türkiye'nin faydalı bir unsur olacağına hükmettiler. Bu sefer Türkiye'nin model olacağından bahseder oldular. Türkiye modelinden bahsetmek yerine Türkiye tecrübesi daha doğru olur. Türkiye tecrübesini Arap üklelerinde özellikle Mısır'da Türkiye'nin çok dikkatli izlendiğini ben 24 saat içinde burada bulunurken hissetttim. Mısırlılarla konuşurken bu hükme varabildim. Bence Türkiye'yi akılcı bir şekilde bakıp değerlendiriyorlar" dedi.

Konferansa Türkiye'den aralarında akedemisyenlerden Hüseyin Levent Köker, Şaban Kardaş, Tanel Demirel, İhsan Yılmaz, gazetecilerden ise Cengiz Çandar, Bülent Keneş, İsmet Berkan, Akif Beki, Ceyda Karan gibi gazetecilerin de bulunduğu 20'den fazla gazeteci ve akademisyen katıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Türkiye Kahire Politika Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title