Haberler
BBC

Mısır'da Anayasal Değişiklikler: Sisi 2030'a Kadar Görevde Kalabilir

Mısır'da 20-22 Nisan'da düzenlenen referandumda Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi'nin 2030'a kadar görevde kalmasını sağlayan anayasal değişiklikler onaylandı.

Ulusal Seçim Kurulu, anayasal değişikliklerin yüzde 88,8 oy oranıyla kabul edildiğini duyurdu. Referanduma katılım oranı yüzde 44,4'tü.

Görev süresini 4 yıldan 6 yıla çıkaran Sisi, 2024'te bir kez daha seçilmek için aday olabilecek.

Anayasal değişikliklerle ordunun siyasete müdahale etmesinin önü açıldı.

Sisi, 2010'da başlayan protestoların ardından, ülkenin demokratik seçimle başa gelen ilk devlet başkanı Muhammed Mursi'yi 2013'te deviren askeri darbeye liderlik etmişti.

Referandumda onaylanan değişikliklerle, Sisi'ye hukuk sistemi üzerinde de daha fazla söz hakkı verildi. Anayasal değişiklikler ne getiriyor?

Anayasal değişiklikte, ordunun görevleri arasında "anayasayı ve demokrasiyi korumak ve devletin temel unsurlarını, sivil yapısını, insanların kazanımlarını, bireysel haklarını ve özgürlüklerini gözetmek" de sıralanıyor.

Devlet Başkanı Sisi'nin de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na başkanlık edeceği kaydediliyor.

Sisi'ye Anayasa Mahkemesi başkanı ile cumhuriyet başsavcısını seçme yetkisi de veriliyor.

Ulusal Seçim Kurulu'nun başkanı Lashin Ibrahim, Salı günü yaptığı açıklamada, 3 gün süren referandumda 26,4 milyon oy kullanıldığını duyurdu.

831 bin oyun geçersiz sayıldığını bildirdi.

İbrahim, referandumu boykot çağrılarını da kınayarak, bunların "demokratik atmosferi yok etmek için karanlık ve kötücül güçlerce düzenlendiğini" savundu.

'On binlerce muhalif tutuklandı'

Devlet Başkanı Sisi, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, anayasal haklarını kullandıklarını söylediği "Büyük Mısır halkına teşekkürlerini ve saygısını" iletti ve ülkelerinin karşı karşıya olduğu sorunlar karşısındaki farkındalıklarıyla "dünyayı büyülediklerini" söyledi.

İnsan hakları savunucuları ise darbeden beri on binlerce muhalifin tutuklandığını söylüyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Ortadoğu Direktör Yardımcısı Michael Page, anayasal değişikliklerin "ordunun gücünü pekiştirmek için utanmaz bir girişim olduğunu ve referandumun adil ve özgür olmayan bir ortamda geliştiği için meşru sayılamayacağını" kaydetti.

Devlet Başkanı Sisi'nin "bağımsız hukuk sistemini yok etmek ve 11 yıl daha görevde kalarak otokratik yönetimini güvenceye almak isteği, 2011'de eski Devlet Başkanı Mübarek'e karşı ayaklanmalarına yol açan baskıcı siyasi ortamı yeniden yaratmaktadır" dedi.

Referandum sırasında bazı kişilerin sandıklara ücretsiz taşındıklarına ya da oy verdikten sonra kendilerine gıda kolisi dağıtıldığına ilişkin de haberler vardı.

Kahire'nin doğusundaki yeni kentin el-Tagamu el-Khamis bölgesinde "Anayasal Değişikliklere Hayır" yazılı pankart taşıyan bir eylemcinin gözaltına alındığı da iddia edildi.

Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Basın-Yayın Kurumu Pazartesi günü, "referendum sürecinin güvenilirliğine ilişkin küresel çapta fikirbirliği olduğu" açıklamasında bulundu.

Kurum, gıda kolilelerinin devlet organları tarafından değil, bazı iş insanları ve parti yetkilileri tarafından halkı oy kullanmaya teşvik etmek için dağıtıldığını belirtti.

İstanbul'da muhalifler protesto eylemi düzenledi

Mısır'ın devrik lideri Mursi ile yakın ilişki içinde olan Ankara, darbeci lider Sisi'yi Mısır'ın meşru devlet başkanı olarak tanımıyor. İki ülkenin diplomatik ilişkilerinin seviyesi de Mısır'daki darbeden sonra düşürülmüştü.

Ulusal Seçim Kurulu'nun açıklamasından önce, İstanbul'da toplanan bir grup muhalif, referandumu "düzmece" olarak tanımlayarak, seçim sonuçlarını "geçersiz" sayacaklarını kaydetmişlerdi.

BBC

Muhammed Mursi Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title