Haberler

Minyatür Çini Panoya Dönüştürüldü

Osmanlı Döneminde Rasathaneyi Anlatan Bir Minyatür, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde (çomü) Çini Panoya Dönüştürüldü

Osmanlı döneminde rasathaneyi anlatan bir minyatür, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde (ÇOMÜ) çini panoya dönüştürüldü. ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı'na asılan panonun açılışını Rektör Prof. Dr. Ali Akdemir yaptı.

ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Latif Aktan, minyatürün orijinalinden büyüterek, 80x40 boyutlarında bir pano yapıldığını söyledi.

Bölüm olarak Çanakkale'de çiniyi oturtma çabası içinde olduklarına işaret eden Aktan, uygulama aşamasında yardımları olan ekip arkadaşlarına teşekkür etti.

ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Demircan, Osmanlı bilim tarihinin en önemli minyatürünü üniversitede değerlendirme gereksinimi duyduklarını bildirdi.

Minyatürün Osmanlı'da, 1572 yılında kurulan gözlemevinde yapılan çalışmaları gösterdiğini anlatan Demircan, 'O dönemin en ileri astronomi aletleri buradadır. Aynı dönemde Avrupa'daki gözlemeviyle yarışıyoruz. İleri düzeyde çalışmalar yapıldığını biliyoruz' dedi.

Rektör Prof. Dr. Ali Akdemir ise, Güzel Sanatlar Fakültesi'nde çok yetkin öğretim elemanları bulunduğunu söyledi.

Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü'nün yaptığı eserlerin üniversitedeki birimlerin duvarlarını süslemesini arzu ettiklerini dile getiren Akdemir, şunları kaydetti:

'Bundan sonrada aynı şekilde ülkemizin tarihi ve kültürel değerlerini çini seramik panolara resmederek üniversitemizin birimlerindeki duvarlarına sanat eserlerini yansıtmayı düşünüyoruz. Bu eserin oluşmasında büyük katkıları olan Yrd. Doç. Dr. Latife Aktan başta olmak üzere, bu fikri projelendiren Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Erdem'e, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Demircan'a ve emek veren herkese teşekkür ediyorum.'

Konuşmaların ardından, çini panonun açılışı yapılıp, duvara asıldı.

(BYR-NÖZ) - ÇANAKKALE

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Çanakkale Boğazı gemi yangını SON DURUM! Çanakkale Boğazı gemi trafiğine açıldı mı? Brighton Manchester City maçı CANLI izle! 25 Nisan Brighton M.City maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title