Haberler

Mimar Sinan'ın Vasiyeti Üzerine Aşure Dağıtıldı

Gürsoy Vakfı Başkanı Gürsoy: "Süleymaniye'de doğan ve büyüyen biri olarak aşure dağıtımını her yıl elimden geldiği kadar, ömrümün sonuna kadar devam ettireceğim"

Mimar Sinan'ın her sene muharrem ayının onuncu gününde Süleymaniye Cami civarındaki evinde aşure hazırlanarak fakir fukaraya dağıtılması vasiyeti üzerine, Gürsoy Vakfınca kazanlarda pişirilen aşure, Mimar Sinan'ın türbesinin yanında dağıtıldı.

Gürsoy Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gürsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007'de Süleymaniye Cami restorasyonu sırasında Mimar Sinan'ın her yıl muharrem ayında aşure dağıtılması vasiyetinin yazılı olduğu bir vakıf senedi bulunduğunu anlattı.

Bu senedin bulunmasıyla her yıl Mimar Sinan'ın türbesi önünde aşure dağıtmaya başladıklarını söyleyen Gürsoy, şöyle konuştu:

"Bu vakıf senedini o zamanlar başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ilettim. Kendisinin çok hoşuna gitti ve 'Ömrünün sonuna kadar daim ola, emrola bunu yerine getir' dedi. Ben de bu talimat doğrultusunda Süleymaniye'de doğan ve büyüyen biri olarak aşure dağıtımını her yıl elimden geldiği kadar, ömrümün sonuna kadar devam ettireceğim."

Prof. Dr. Ahmet Maranki de dağıtılan aşurede 14 nebatat, 6 baharat çeşidi bulunduğunu ve aşurenin gül suyu ile pişirildiğini ifade etti.

"Osmanlı Devleti zamanında aşure yapılırken şeker yerine bal ve pekmez kullanılırdı" diyen Maranki, aşurenin üzerine de lavanta ve menekşe gibi hoş kokulu bitkilerin konulduğunu dile getirdi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title