Haberler

    Milyonların Yüreği Abdi İpekçi'de Attı

    Basketbolumuzun nabzı uzun süre orada attı, Türkiye tarihi başarılarını orada yaşadı. Efes’in Koraç şampiyonluğu, 12 Dev Adam’ın 2001’deki gümüş madalyası, son olarak Galatasaray’ın kaldırdığı Eurocup Kupası... Nice zafere ev sahipliği yapan Abdi İpekçi Spor Salonu da tarih sayfalarındaki yerini aldı.

    ÜMİT AVCI

    Türk basketbolu için bir dönemin efsanesi Spor Sergi'ydi. O büyülü salonun kapanacağı açıklandığında büyük bir hüzün hakimdi. Ancak Abdi İpekçi bir nebze olsun basketbolseverlere teselli oluyor, günden güne basketbolun yeni mabedi olarak akıllara kazınıyordu. Yapımı 1979'da başlayan, adını, aynı yıl hain bir suikast sonucu hayata gözlerini yuman Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü Abdi İpekçi'den alan bu basketbol mabedinin yapımı tam 10 yılda tamamlanmış, 3 Haziran 1989 günü Amerikan Harlem Wizards ile Washington Generals takımlarının yaptığı gösteri maçıyla kapılarını açmıştı. Kapasitesi 12 bin 500 kişiydi ama milyonlarca kişinin yüreği orada attı.
    Jübile burukluğu
    Basketbolda tarihte ilk kez yaşadığımız başarılar, şampiyonluklar elbette çok özeldi ama sadece basketbolla sınırlı değildi bu salonun hizmet alanı... Voleybol ve yüzme gibi branşlarda da zaman zaman hizmet veren bu tesis, 2004'te ülkemizde gerçekleştirilen şarkı yarışması Eurovision'a da kapılarını açmıştı. 30 yıla yakın hizmet süresi boyunca Disney On Ice, Cirque de Soleil, WWE Smack Down gibi dünyaca ünlü organizasyonlara da ev sahipliği yapan Abdi İpekçi Spor Salonu geçtiğimiz sezon oynanan karşılaşmalarla birlikte perdesini kapadı.
    Salonun açılış maçını Amerikan Harlem Wizards ile Washington Generals takımları yapmıştı.
    Daha modern bir tesis yapmak, Abdi İpekçi'nin üzerinde bulunduğu dev araziyi, sadece bir salonla değerlendirmek yerine basketbolun merkezi haline getirmek düşüncesiyle bir karar alındı. Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu'nun 'En önemli projemiz' dediği dev basketbol kompleksi, Abdi İpekçi Spor Salonu'nun bulunduğu arazide hayata geçirilecek. İçinde 12 bin 500 kişilik salon, kapasitesi 500 ile 2000 arasında değişen 6 ayrı salon, antrenman sahaları, milli takımların kamp yapabilecekleri 60 odalı otel, içinde havuzların da bulunacağı sağlık ve kondisyon merkezleri, basketbol müzesi... Yeni tesisin çok büyük bir açığı gidereceği kesin ama birçok kişinin kalbinden geçen ve çok sık dile getirilen de şu; Keşke Abdi İpekçi Spor Salonu'na şanına yakışır bir jubileyle veda edilseydi...
    Avrupa'da ilk kupa

    Abdi İpekçi Spor Salonu, Türk sporunun kulüpler düzeyinde Avrupa'da kazandığı ilk kupa olan Koraç Kupası finalinin ilk maçına ev sahipliği yapmıştı. O dönemki adıyla Efes Pilsen, dönemin Avrupa'daki en önemli isimlerini bünyesinde toplayan Stefanel Milano ile finalde karşı karşıya gelmişti. Aydın Örs önderliğindeki temsilcimiz, yıldızlar topluluğu rakibini Abdi İpekçi'deki ilk maçta 76-68 yenmiş, deplasmanda 77-70 kaybetse bile, büyük bir zafere imza atarak kupayı İstanbul'a getirmişti.

    Galatasaray Odeabank Eurocup şampiyonu

    Abdi İpekçi'deki son büyük destanı da Galatasaray Odeabank yazdı. Sarı-kırmızılı temsilcimiz, Eurocup'ta kendisinden çok daha büyük bütçeli rakiplere karşı müthiş bir mücadele örneği sergilemiş ve finale yükselmişti. Finalin ilk maçı Fransa'daydı, temsilcimiz Strasbourg'a 66-62 kaybetti. Ancak Abdi İpekçi'nin büyülü atmosferinde, 13 bine yakın taraftarının desteğiyle müthiş bir maç çıkardı Galatasaray, Ergin Ataman ile birlikte 78-67 kazandı, kupaya uzandı.

    12 Dev Adam'ın doğuşu

    U-A-Dev Adam, 12 Dev Adam... Türkiye günlerce, haftalarca, aylarca bu marşı söyledi... Hatta üzerinden 17 yıl geçse de hala unutulmadı, modası geçmedi. Abdi İpekçi'nin ev sahipliğindeki 2001 Avrupa Şampiyonası'nda ilk kez söylenmişti bu marş ve Ay-yıldızlı ekibimizin tarihi başarısıyla iyice bütünleşti. Yine Aydın Örs önderliğindeki ekibimiz, milli takımlar düzeyindeki en büyük başarıya da imza atıyor ve finale kadar yükseliyordu. Efsane salondaki finalde Yugoslavya'ya yenildi millilerimiz, ikincilikte kaldı ama alınan ilk madalya çoktan unutulmaz anılar arasına yazılmıştı.

    'Unutulmaz hatıralarla dolu'

    Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, "Abdi İpekçi Spor Salonu, oyuncusundan antrenörüne, salon personelinden taraftara kadar tüm basketbol ailesine unutulmaz hatıralarla dolu, 30 yıla yakın süreli bir hizmet verdi. Ümit ediyorum yerini alacak bu yeni ve modern basketbol gelişim merkezinde de nice başarılar ve nice unutulmaz hatıralarla kucaklaşıyor olacağız. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun" dedi.
    Türkoğlu, "Göreve geldiğimiz ilk günden beri, ulusal basketbol gelişim hamlelerimizin en önemli parçalarından biri olan tesisleşme üzerinde titiz bir çalışma yürütüyoruz. Türk basketbolunun geliştirilmesi ve ülkenin tamamına yayılması amacıyla yapılan bir dizi çalışmanın sportif başarının artırılması bölümünde, bugüne dek hiç gerçekleştirilmemiş dev bir projeye imza atmak ve önemli bir eksikliği gidererek milli takımlarımıza ve gençlerimize dünyada örnek olabilecek bir tesis kazandırmak istiyoruz" diyerek yeni tesisle ilgili düşüncelerini de aktardı.
    'O salonun benim için çok özel anıları var' diyen Türkoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
    "İnsan üzülüyor doğal olarak. Spor Sergi kapanıp Abdi İpekçi açıldığında Efes ile çok önemli başarılar yaşamıştık. 5 Türkiye Şampiyonluğu, Avrupa'da Kupa galiplerinde final, ardından Koraç Kupası'nda kazandığımız şampiyonluk, 2001'de Avrupa Şampiyonası Finali ve Fenerbahçe ile 100. yılda ulaştığımız şampiyonluk. Hepsi çok özeldi. Ancak şu da var, gerçekten planları hazırlanan tesisler gerçekleşirse Türk basketbolunun kalbi artık orada atacak gibi gözüküyor."
    Obradovic'in zafer yürüyüşü

    Abdi İpekçi Spor Salonu, 1992'de bugün Euroleague olarak bilinen Avrupa'nın 1 numaralı kupasının Final Four'una ev sahipliği yapmıştı. FIBA Avrupa Ligi maçlarında büyük bir sürprize imza atan Partizan, kupanın sahibi olurken, bu kupa şu anda Fenerbahçe Doğuş'un başında bulunan ve kazandığı 9 Euroleague şampiyonluğu ile zirvede bulunan Zeljko Obradovic'in kazandığı ilk kupaydı.

    Fenerbahçe'nin ilk Final Four'u

    Basketbolda uzun yıllar sessiz kalan Fenerbahçe, 2004 yılında takımın başına Aydın Örs'ü getirerek atağa kalkmıştı. Aynı sezon çeyrek finalinde diğer Türk temsilcisi Beşiktaş'ı geçmeyi başaran Fenerbahçe, daha sonra ev sahipliğini de Abdi İpekçi'nin yaptığı FIBA Eurochallenge Cup Final Four'una adını yazdırmıştı. O dönemde maçlarını Abdi İpekçi'de oynayan sarı-lacivertli ekip, 100. yılında (2007) şampiyonluk kupasını da aynı salonda kaldırmıştı.

    Spordan sanata buluşma noktası
    Sadece basketbolun değil, tüm spor dallarının, sanatın, siyasetin buluşma noktası haline gelen Abdi İpekçi Spor Salonu'nun ev sahipliği yaptığı bazı organizasyonlar:
    1989: Hentbol Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası
    1992: FIBA Avrupa Ligi, Obradovic Partizan'ın başında ilk Avrupa Şampiyonluğu'nu yaşadı.
    1993: Avrupa Basketbol Şampiyonası Elemeleri
    1996: Anadolu Efes Koraç Kupası
    1997: Spice Girls Konseri
    2001: Avrupa Basketbol Şampiyonası
    2001: 8. Avrupa Grekoromen Güreş Şampiyonası
    2001: Depeche Mode konseri
    2002: Bin Yılın Türküsü organizasyonu
    2002: Tarkan konseri - David Copperfield gösterisi
    2004: Eurovision Şarkı Yarışması
    2004: Türkiye-ABD, Olimpiyat öncesi maçları
    2005: Phil Collins konseri
    2007: NBA Europe Live Efes Pilsen-Minnesota Timberwolves maçı
    2007: Enrique Iglesias konseri
    2009: Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası
    2009: 26. Avrupa Erkekler Voleybol Şampiyonası
    2010: Dünya Basketbol Şampiyonası
    2010: Disney On Ice-İstanbul
    2011: Cirque du Soleil Saltimbanco
    2011: Two Nations Cup Abdi İpekçi
    2012: FIBA Kadınlar Euroleague Final
    2016: EuroCup Finali
    ]
    ]
    ]

    Kaynak: Skorer / Spor

    Amerika Birleşik Devletleri Galatasaray Fenerbahçe Türkiye Spor Haberler

    Bakmadan Geçme

    Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title