Haberler

Milli Savunma Bakanlığı'ndan, MHP'nin "Atak Projesi" İddialarına Yanıt

Milli Savunma Bakanlığı, Türk Taaruz ve Taktik Keşif Helikopteri (Atak) Projesi ile İlgili Olarak MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ile Adana Milletvekili Kürşat Atılgan ve İzmir Milletvekili Kamil Erdal Sipahi'nin Usulsüzlük İddialarına Yazılı Açıklama ile Yanıt Verdi.

Milli Savunma Bakanlığı, Türk Taaruz ve Taktik Keşif Helikopteri (ATAK) Projesi ile ilgili olarak MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır'ın usulsüzlük iddialarını "gerçek dışı ifadeler" olarak değerlendirdi. Proje ile ilgili "suni tereddüt ortamı" yaratılmak istendiği kaydedilerek, "MHP Grup Başkanvekili ve iki milletvekili tarafından maksatlı kaynaklardan edinildiği anlaşılan bilgilerden türetilerek yapılan hatalı yorumlar endişe ve üzüntü ile izlenmiştir. Savunma sanayinin bu büyük atılımını engellemeye yönelik talihsiz girişim sonuçsuz kalacaktır" denildi.

Milli Savunma Bakanlığı, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ile Adana Milletvekili Kürşat Atılgan ve İzmir Milletvekili Kamil Erdal Sipahi'nin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacını karşılamak üzere açılan "ATAK" helikopter ihalesinde yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığı iddialarına, yazılı bir açıklama ile yanıt verdi. Açıklamada, Şandır ve milletvekillerinin, maksatlı kaynaklardan bilgi edinerek hatalı yorumlarda bulunduğu ifade edilerek, "Yapılan yorumlarda kullanılan örneklerden de anlaşılabileceği üzere yetersiz bir teknolojik anlayışın ATAK Projesi gibi yüksek hedefleri olan bir projeyi kavramasını beklememiz mümkün olmamakla birlikte, bugüne kadar savunma sanayimizde gerçekleştirilen atılımları yürekten destekleyen kamuoyumuzda gereksiz bir tereddüt oluşmaması için projenin değişik aşamalarında paylaşılan hususların bir kez daha açıklanmasında fayda görülmüştür" denildi.

Türkiye'de ilk defa milli görev bilgisayarı ve yazılımları geliştirilen, Türkiye'ye ait aviyonik ve silah sistemleri entegre edilecek ve nihai üretimi TUSAŞ'ta olacak bir taarruz helikopteri projesinin belli zorluklar içermesinin kaçınılmaz olduğu vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Sayın milletvekilleri tarafından gündeme getirilen endişeleri ortadan kaldıracak tek yöntem helikopterin bütün dış bağımlılıkları ile birlikte ve sanayimizin hiçbir katılımı olmaksızın yurt dışından hazır olarak alımıdır. Bu yönde müteaddit teklifler geçtiğimiz 12 yıllık ihale sürecinde Türkiye'ye çeşitli kaynaklardan yapılmış ancak her defasında proje hedeflerinden vazgeçilmeyerek ATAK Projesi'nin yoluna kararlılıkla devam edilmiştir."

Milletvekilleri tarafından "AR-GE'si Türkiye tarafından karşılanacak" sözleri ile eleştirilen çalışmaların 300'e yakın Türk mühendisi tarafından yapıldığı belirtilerek, mühendislerin üç yıl içinde gerçekleştirdiği proje kapsamında geliştirilen bir taarruz helikopteri üzerinde uçuş ve atış testlerinin başarı ile gerçekleştirildiği vurgulandı. Açıklamada, "Proje ile ilgili yaratılmak istenen suni tereddüt ortamı, ülkemiz savunma sanayinin bu büyük atılımını engellemeye yönelik talihsiz ve sonuçsuz kalacak bir girişimdir" denildi.

-"İHALE SONUÇLANDIRILDIĞINDA PRODİ HÜKÜMETİ GÖREVDEYDİ"

İhalenin İtalya Başbakanı Berlusconi'ye rüşvet olarak verildiği iddialarına ilişkin ise, ATAK ihalesinin sonuçlandırıldığı Mart 2007 ve sözleşmenin imzalandığı Eylül 2007 tarihlerinde Romano Prodi hükümetinin görevde olduğu belirtildi.

Açıklamada, ATAK Projesi'nde dünyanın en büyük üç helikopter firmasından biri olan ve ABD Başkanının helikopter ihalesini, ABD firmalarına karşı kazanan bir firma ile çalışılacağı kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Agustawestland firması dünyanın en büyük savunma şirketlerinden olan Finmeccanica Grubuna bağlı olup, söz konusu gruba bağlı Alenia gibi dünya çapında başka şirketlerle de halen devam eden projelerimiz vardır. Toplam 20 milyar dolar dış ticaret hacmimiz olan İtalya ile güçlü siyasi ticari ilişkiler hükümetlerden bağımsız olarak gelişmektedir."

Açıklamada, MHP Adana Milletvekili Kürşat Atılgan tarafından konuya ilişkin verilen soru önergesinin iddia edilenin aksine 11 Nisan 2008 tarihinde yazılı olarak yanıtlandığı da belirtildi. (ANKA)

(AS/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title