Haberler

Milli Saraylar'a 6 Yılda 395 Personel Alındı

TBMM Başkanı Toptan, CHP Mersin Milletvekili Gök'ün Soru Önergesine Verdiği Yanıtta, AKP'nin İktidara Geldiği 2002 Yılından Bu Yana Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na Toplam 395 Personel Alındığını Bildirdi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, CHP Mersin Milletvekili İsa Gök'ün soru önergesine verdiği yanıtta, AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na toplam 395 personel alındığını bildirdi.

Meclis Başkanı Köksal Toptan, CHP Mersin Milletvekili İsa Gök'ün Milli Saraylarla ilgili soru önergesini yanıtladı.

Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na, 19 Kasım 2002 tarihinden 20 Ekim 2008 tarihine kadar kadrolu personel olarak 43'ü naklen, 18'i açıktan, 4'ü TBMM Vakfından olmak üzere 65; 4/B olarak bilinen sözleşmeli personel olarak 29'u açıktan, 17'si TBMM Vakfından olmak üzere 46, 4/C olarak bilinen geçici personel olarak 194'ü açıktan, 90'ı TBMM Vakfından olmak üzere 284 personel alımı yapıldığını kaydeden Toptan, 6 yıl boyunca alınan personel sayısını ise 395 olarak açıkladı.

Toptan, yine AKP'nin iktidara gelmesinden bu yana Milli Saraylar Daire Başkanlığına rehber olarak kadrolu personel statüsünde 3, sözleşmeli personel statüsünde 34, geçici personel statüsünde 6 olmak üzere toplam 43 personel alındığını da bildirdi. Toptan, halen rehber olarak görev yapan kadrolu personel statüsünde 13, sözleşmeli personel statüsünde 21, geçici personel statüsünde 6 olmak üzere toplam 40 personel bulunduğunu söyledi.

-"ZİYARETÇİLER BİR REHBER VE KORUMA GÖREVLİSİ EŞLİĞİNDE SARAYI GEZİYOR"-

Meclis Başkanı Köksal Toptan, CHP'li İsa Gök'ün Dolmabahçe Sarayı'nın Atatürk'ün kaldığı Harem bölümünün ziyaretçilere gezdirilmesi ve rehberlerin de sağlıklı bilgiler vermediği yönündeki iddialarla ilgili sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Dolmabahçe Sarayı 1985 yılından itibaren rehber eşliğinde ziyaret edilmeye başlanmıştır. 2000 yılından önce rehber alımında, sadece üniversite öğrencisi veya mezunu olmakla birlikte yabancı dil bilme kıstasları aranmıştır. Ancak daha sonra, üniversitelerin sanat tarihi, tarih, arkeoloji ve mimarlık gibi bölümlerinden mezun ve yeterli derecede yabancı dil bilgisine sahip olanlar arasından sınavla rehber alımı gerçekleşmiştir. Milli Saraylar Daire Başkanlığınca Avrupa Saraylarında uygulanan rehberlik ve tanıtım sistemleri incelenmekte, uygulanabilirliği değerlendirilmektedir. Ancak Dolmabahçe Sarayı orijinal eserleriyle tefrişli halde yaşayan saray niteliğinde olduğundan, mevcut durumu ile serbest dolaşıma uygun değildir. Ziyaretçiler bir rehber ve koruma görevlisi eşliğinde sarayı gezebilmektedirler."

1993 yılından itibaren Saray'ın Selamlık ve Harem olmak üzere iki ayrı bölüm halinde gezilebildiğini söyleyen Gök, rehberlerin Sarayı gezen ziyaretçilere kendilerine verilen yazılı metne bağlı kalarak anlatım yaptığını söyledi. Toptan, "Ayrıca Atatürk'ün Dolmabahçe Sarayındaki yaşantısı hakkında öğrencilerin etkin bilgilendirilmesi amacıyla okul grupları özel bir anlatımla gezdirilmektedirler. Milli Saraylar Daire Başkanlığı Atatürk'ün aziz hatırasının yaşatılmasında görev ve sorumluluk sahibidir. Her gün Dolmabahçe Sarayına gelen binlerce ziyaretçiye Atatürk'ün Dolmabahçe Sarayındaki yaşantısı hakkında öğrencilerin etkin bilgilendirilmesi amacıyla okul grupları özel bir anlatımla gezdirilmektedir" dedi. (ANKA)

(EG/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title