Haberler

Milli Eğitim Bütçesinde Sevr Tartışması

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin, AKP'ye yönelik, "Sizde hala Sevr özentisi var" şeklindeki sözleri milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin görüşmelerinin sürdüğü TBMM Genel Kurulu'nda tartışmaya neden oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi üzerinde CHP grubu adına söz alan Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in, göreve geldiği günden bu yana eğitimin bir tek bir sorununu çözemediğini savunarak, Bakan Çelik'in istifa etmesi gerektiğini söyledi. İnce, Bakanlığın Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğü'nün, Atatürk'ün doğumunun 125. yılı nedeniyle düzenlediği şiir dinletisinde Bakan Çelik'in, Osmanlı'nın son Milli Eğitim Bakanı ve Sevr Anlaşması'nın altında imzası olan Rıza Tevfik Bölükbaşı'nın şiirini okuduğunu anlatarak, "Böyle mi sahip çıkıyorsunuz Cumhuriyete? Başka okuyacak şiir bulamadınız mı?" diye sordu.

Konuşmasında, Özel Öğretim Kurumları Yasası'nı eleştiren İnce, CHP iktidarında her sorunu çözebileceklerini ama bu yasa ile yabancı ve azınlık okullarına tanınan hakları çözemeyeceklerini söyledi. yabancı ve azınlık okullarına tanınan hakların sakıncalarının Meclis kürsüsünden 80 yıl önce dile getirildiğini anlatan İnce, AKP sıralarından kendisine laf atılması üzerine, "Siz de hala Sevr özentisi var. Bu yasayla memlekete yaptığınız kötülüğü nasıl telafi edileceğinizi merak ediyorum" diye konuştu. İnce, bu sözleri nedeniyle oturumu yönetin Başkanvekili Nevzat Pakdil'in uyarısıyla karşılaşırken, AKP'li Kemalettin Göktaş, "Sevr özentisi olanın da bunu söyleyip ispat etmeyen de şerefsizdir" diye bağırdı.

KİMSENİN HADDİ DEĞİL

İnce'nin konuşmasının ardından söz alan AKP Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, Sevr özentisi iddialarını kabul etmenin mümkün olmadığını kaydederek, "Kurtuluş Savaşı'nda omuz omuza mücadele eden Sevr'in yırtıp atılması için her şeyini ortaya koymuş evlatlara, Türkiye Cumhuriyeti kürsüsünden 'Sevr özlemi vardır' demek, kimsenin hakkı da haddi de değildir" dedi.

ADSL ŞOVU YAPMAYIN

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay da AKP'lilerin "cumhuriyet tarihinde yapılmamış şeyleri kendilerinin yaptığını" sürekli dile getirdiklerini anımsatarak, kıyaslamanın, Atatürk ve İnönü dönemi için değil, 1950'den sonrasında Adnan Menderes, 1960 sonrasında Süleyman Demirel ve 1980 sonrasında Turgut Özal dönemleri için yapılması gerektiğini söyledi. Altay, Atatürk ve İnönü dönemlerinde yolsuzluk, talan, din istismarı ve dinden geçinen olmadığını ifade etti. Altay, Çankaya'daki bazı okullarda doğalgaz olmadığı için çocukların "telef" olduğunu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ise öğrencilerin tezek taşıdığını belirtirken, "Okullarda sabun yokken, o okulda bilgisayar istemiyorum" dedi. Okulların bilgisayar çöplüğüne dönüştüğünü savunan Altay, "Durum böyleyken, ADSL şovu yapmayın" dedi.

10. YIL MARŞI'NI ANLAMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ

AKP Grubu söz alan Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan, CHP'li İnce'nin Rıza Tevfik Bölükbaşı ile ilgili sözlerini anımsatarak, Atatürk zamanında Türkiye'den kaçanların 1940 affıyla Türkiye'ye döndükten sonra CHP'nin roman ödülünü aldıklarını dile getirdi. Doğan, "Yargılarsanız, yargılanırsınız, bunu bilin. Bizim, CHP'nin Cumhuriyete bağlılığından hiç şüphemiz yok. Ama bizim sizinle aramızdaki fark şu: Siz hala 10'uncu Yıl Marşı'nı kavramaya çalışıyorsunuz, biz 100'üncü Yıl Marşı'nı yazmaya çalışıyoruz" diye konuştu. Doğan, AKP'nin cumhuriyeti çağdaş, demokratik güçlü yapmak istediğini, CHP'nin ise Cumhuriyeti 1940'lı yılların o paradigmasına çekmek istediğini savunurken, "O istediğiniz paradigmanın etrafında istediğiniz kadar dönün durun. Biz cumhuriyeti dünyanın gittiği yöne doğru çekmekte kararlıyız" dedi. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title