Haberler

Milli Eğitim Bakanı Çelik: Liselerde Çince de Okutulacak

Çin'de Temaslarını Sürdüren Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Çince'nin de Lise Düzeyinde Okutulmaya Başlanacağını Söyledi. Pekin'de Düzenlenen 2006 Asya Eğitim Forumu Kapsamında Çin'de Bulunan Bakan Çelik, Türk Gazetecilere Temasları Hakkında Bilgi Verdi.

Çin’de temaslarını sürdüren Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Çince’nin de lise düzeyinde okutulmaya başlanacağını söyledi. Pekin`de düzenlenen 2006 Asya Eğitim Forumu kapsamında Çin’de bulunan Bakan Çelik, Türk gazetecilere temasları hakkında bilgi verdi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Rusça’nın bazı meslek okullarında zorunlu ders haline getirdiklerini geçen yıl Talim Terbiye Kurulu’nda aldıkları bir kararla Çince’nin de pilot liselerde lise düzeyinde okutulacağını açıkladı ve şu an Çince derslerinin müfredatının hazırlandığını ve kısa süre içerisinde uygulamaya pilot liselerde başlanacağını söyledi. Çelik; “Bazı Çinlilerle Çince olarak anlaşabilirsiniz ama bizim mutlaka Çince’yi çok iyi bilen uzmanlarımızın da olması gerekiyor¨ dedikten sonra buna örnek olarak Ermeni meselesini örnek gösteren Çelik; “bakın, Ermeni meselesiyle ilgili olarak o kadar konuşuyoruz ama Ermenice bilen kaç tane uzmanımız var?¨ dedi.

¨ÇİNCE BİLEN EN AZ 15 - 20 UZMAN LAZIM¨

Bakan Çelik, eğitimde Çin ile çok sıkı ilişkilere sahip olmadıklarını belirterek, “Burada sayısı 15-20’yi geçmeyen kendi imkanları ya da devlet bursuyla gelen öğrencimiz var. Türkiye’de de çok az Çinli öğrenci var. Biz öğrenci sayısını artırmak ve eğitim alanında ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruzö dedi. Pekin’de dünyanın sayılı üniversitelerinin bulunduğunu belirten çeken Çelik, yurt dışında her yıl 1000 öğrenci gönderme projesinin içinde Çin’in de bulunduğunu ve bu projenin 5 yıl süreceğini açıkladı. Bakan Çelik, “Çince öğrendikten sonra lisans üstü eğitim yapan hiç olmazsa 15 - 20 uzmanımızın olması gerekir. Bu kesinlikle hem Çin Türkiye ilişkileri açısından, hem de dünyanın yükselen bu ‘devini’ daha yakından tanıma, ilişkileri iki yönlü olarak geliştirme açısından son derece faydalı olacaktırö dedi.

ÇİN’DE TAM MÜFREDATLI TÜRKÇE BÖLÜMÜ DE AÇILIYOR

Bakan Hüseyin Çelik, “Türkiye’den buraya okutman göndermek ve Çin’den de Türkiye’ye okutman göndermek istiyoruz. Çin’de tam müfredatlı bir Türkçe bölümü açılmasıyla ilgili Çinli bakandan destek aldık, biz de bu bölüm için her türlü desteği vereceğizö diyerek bunun öneminin altını özellikle çizdi.

¨TÜRKİYE BİRÇOK ŞAPKASI OLAN BİR ÜLKEDİR VE ASYA’DA DA VARDIR¨

Çelik, “ilk defa olarak Asya’da yapılan bir toplantıya Türkiye’nin eğitim bakanı olarak katıldığını ve Türkiye’nin bundan sonra da başka bakanlıklar düzeyinde de Asya’daki toplantılara da katılacak mı?¨ sorusuna şöyle yanıt verdi: “Türkiye birçok şapkası olan bir ülkedir. Türkiye Türk dünyasının bir parçasıdır. Türkiye İslam dünyasının bir parçasıdır, Türkiye Asya’nın bir parçasıdır, Türkiye Avrupa’nı bir parçasıdır, Türkiye NATO üyesidir, Türkiye Karadeniz Ekonomik İşbirliği Dünyasının bir üyesidir ve bunlar birbirlerinin alternatifi değildir. Birinin olması diğerinin olmamasını gerektirmiyor. Mesela eğitim alanındaki hedefimiz AB standardı, OECD standardıdır ancak bunlar diğer ülkelerle temasımız olmayacak anlamına gelmez¨ diyerek yanıt verdi.

`2007 BÜTÇESİNDE EĞİTİM BAKANLIĞI 21 KATRİLYONLA BİRİNCİ BÜTÇELİ BAKANLIK OLDU`

Çelik, eğitime verilen önemin altını çizerek 2007 bütçesinde Eğitim Bakanlığının 21 katrilyonla Türkiye’nin birinci bütçeli bakanlık olduğunu söyledi. Bakan Çelik, Filipinler Eğitim Bakanıyla yaptığı görüşmede iki ülke arasında ortaya çıkan farklılığa şöyle dikkat çekti, “Filipin’in nüfusu 84 milyon, ilkokula giden öğrenci sayısı 20 milyon ve bütçeleri 2.8 milyar ABD doları. Bizim bakanlığımızın bütçesi 17 milyar ABD doları ve ilköğretim öğrenci sayımız ise 10.5 milyon. Filipinler, kimi Pasifik ülkeleri ya da Ortadoğu ülkeleriyle kendimizi mukayese ettiğimizde Türkiye çok mesafe kat etmiş bir ülkedir ancak bunu yine de yeterli bulmuyoruz.¨

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title