Haberler

Milli ATM ile 1 Dakika İçinde Ehliyetiniz Hazır

Güncelleme:

Türk mühendislerce geliştirilen yerli ve milli ATM ile 140 farklı işlemi aynı yerde yapabilecek, 1 dakika içinde ehliyetinizi alabilecek, devlet kurumu ödemelerini gerçekleştirebileceksiniz.

Türk mühendis ve yazılımcılar tarafından geliştirilen yerli ve milli ATM, geleneksel olanların pabucunu dama atacak. TÜBİTAK desteği ve Ekonomi Bakanlığı'nın teşvikleriyle üretilen makinede 140 farklı işlemi aynı yerden yapabiliyorsunuz. Bütün bankacılık işlemleri yanında, bir dakikada ehliyetinizi çıkarabilir, devlet kurumu ödemelerini gerçekleştirebilirsiniz. İsterseniz görüntülü arama ile müşteri hizmetlerinden yardım alabilir hatta İstanbulkart doldurabilirsiniz. İşin güzel tarafı, yerli ATM, bir proje olmanın ötesine geçerek karlı bir ihraç ürünü haline gelmiş durumda.

6 AY SONRA HAYATIMIZDA

Elektronet firmasının ürettiği bu makine için ABD dahil olmak üzere onlarca ülke sıraya girmiş durumda. Cihaz, Ekonomi Bakanlığı'nın öncülüğünde kamu bankaları ve işlemlerinde kullanılmak üzere 6 ay içinde hayatımızda olacak. ATM'nin özelliklerini ve ülke ekonomisine yapacağı katkıyı konuşmak üzere bir araya geldiğimiz Elektronet Firması'nın İcra Kurulu Başkanı Can Yanyalı; ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Almanya, Malta ve Gana'ya ATM ihraç ettiklerini ve bu teknolojiye 20 milyon dolar yatırım yaptıklarını paylaşıyor.

BAE'NİN TÜM DEVLET İŞLEMLERİ BİZE EMANET

Birleşik Arap Emirlikleri'nde devlet dairelerinde Elektronet'in 6 aylık AR-GE ve 1 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirdiği cihazların kullanıldığını anlatan Yanyalı, "Ülkedeki ehliyetlerin yarısı, araç ruhsatlarının tamamı Türk firması tarafından geliştirilen makinelerde basılıyor, vergilerin yarısı bu ATM'ler aracılığı ile tahsil ediliyor. Sadece teknoloji ihraç etmiyoruz, cihazların operatörlüğünü de üstlenip, yapılan her işlemden yüzde 10 ile 30 arasında ücret alarak gelir paylaşımı modelini sürdürüyoruz. Mesela trafik cezasında yüzde 15, tapu harçlarında yüzde 20 gibi değişen oranlar söz konusu" diyor. Geleneksel ATM'lerin teknik gelişmeleri ve müşterilerin artan isteklerini karşılamakta yetersiz kaldığını belirten Yanyalı, gelişmiş ülkelerde uygulanan ismiyle 'Bağımsız ATM operatörü'nün banka adına bu hizmeti sunarak, karşılığında hizmet bedeli aldığı bilgisini veriyor.

BANKALAR NEDEN HALA BEKLİYOR ?

Bankanın bakım ve güvenlik gibi konularla uğraşmadan profesyonel hizmet aldığını aktaran Yanyalı, aynı ATM'den farklı bankaların kartı ile işlem yapılınca, ciddi bir maliyet avantajı sağlanacağını belirtiyor. Can Yanyalı ilgili sürecin ulaştığı aşamayı şöyle anlatıyor: "Neden onlarca farklı ATM'den işlem yapıyoruz? İşlemleri aynı makinede yapmak için hiçbir engel yok. İlgili kurumun entegrasyonu yeterli. Biz de ATM'ler para çekmek için kullanılıyor. Her bankanın kendi ATM'si olunca bunun için harcanan para vatandaşa maliyet olarak yansıtılıyor."

HEM TEKNOLOJİ HEM HİZMET ARACI

Can Yanyalı Ekonomi Bakanlığı'nın milli ATM teknolojisine ilgi gösterdiğini ve önümüzdeki dönemde kamu bankaları başta olmak üzere devlet kurumlarının yerli ATM'nin kullanımı konusunda öncü olacağını dile getiriyor. Yanyalı sektörü şöyle özetliyor: "Ülkemizdeki ATM pazarının yüzde 97'si yabancı 2 işletmede. Kalan yüzde 3'ü de bizim payımız. Kendi ülkemizde pazarımız yüzde 3 iken BAE'de yüzde 15'lik paya sahibiz. Türkiye'deki bankalar eski usul ATM'lerin ihtiyacı karşılamadığını görünce yeni nesil ürünlerle ilgilenmeye başladı. Kısa sürede, sektörde olumlu gelişmeler olacak. Çoklu bankacılık kanalı, abonelik başvurusu, bireysel kredi başvurusu gibi işlemleri yapabileceksiniz." Yanyalı, yurt dışındaki müşterilerin isteklerine göre özel siparişler de aldıklarını ve buna göre bir gelir paylaşım modeli benimsendiğini belirterek, hizmet ihracı da yapmış olduklarını ve uzun süren bir ortaklığı başarabildiklerini anlatıyor. Cihazın evrak tarayıp, ilgili kuruma mail atacak ve hatta çek bozdurabileceğiniz bir teknolojiye sahip olduğunu aktaran Yanyalı, "Vakıfbak ile görüşmelere başladık, bir cihaz kuruyoruz 6 ay kadar bir test sürecimiz olacak. Bizim için öncelik kamu, onlar burada öncülük ediyor diyebiliriz" bilgisini paylaşıyor.

VATANDAŞ TEK YERDEN İŞLEM YAPSIN

Binden fazla patente sahip Elektronet şirketinin ürettiği ATM, vatandaşın günlük işlerini kolaylaştırmak, banka ve kamu kurumlarına maliyet avantajı sağlamayı amaçlıyor. Mantığı çok basit, onlarca farklı makinenin işlemini tek bir kanaldan güvenle yapabiliyorsunuz. Farklı banka müşterileri, para kesintisiz tüm finansal işlemlerini buradan sürdürebiliyor. Neredeyse her mahalleye bir ATM kuran bankalar da bu tür masraflardan kurtuluyor. Ülkemizde 70 bin ATM olduğunu ve bunların gelişen teknoloji ile sürekli yenilenmesi gerektiğini düşününce bankacılık sektörü ve müşteriye ciddi bir mali yük haline geliyor.

EVRAKÇILIK MAKİNEYE DEVREDİLİYOR

Bu teknolojinin birilerini işinden etme veya yan sektörlere zarar verme riskini sorunca Yanyalı konuya şöyle açıklık getiriyor: "Aslında sektörde insanın işini elinden almıyoruz ya da sektörlere zarar vermiyoruz. Arka tarafta gereksiz bürokratik işlemlerle uğraşmak yerine kamu daireleri veya ilgili özel sektör kuruluşları daha nitelikli işlere yöneliyor. Bir devlet memurunun işi gişe elemanı değil evrak damgalamak değil, işte BAE bu sistemler sayesinde kamu görevlisinde verimliliği esas aldı bu sistem sayesinde. Bir bakıma bu makinelerle evrakçılığı makinelere devrediyor." (Yeni Şafak)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Ekonomi Bakanlığı İstanbulkart Teknoloji Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title