Haberler

Milletvekillerine Yerel Basın Brifingi

Kamu İhale Yasası ile Kamu Sözleşmeleri Kanunu'nda Yapılması Planlanan ve Yerel Basını Zor Durumda Bırakacağını Belirten Değişiklikle İlgili Olarak Erzurum Milletvekilleri Muhyettin Aksak ve Fazilet Dağcı Çığlık Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti'nde Düzenlenen Toplantıda Bilgilendirildi.

Kamu İhale Yasası ile Kamu Sözleşmeleri Kanunu'nda yapılması planlanan ve yerel basını zor durumda bırakacağını belirten değişiklikle ilgili olarak Erzurum Milletvekilleri Muhyettin Aksak ve Fazilet Dağcı Çığlık Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen toplantıda bilgilendirildi.

Erzurum'daki yerel gazete sahipleri ve çalışanlarının katıldığı toplantıda konuşan Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, AK Parti Hükümetleri döneminde basınla ilgili iki önemli etkinlik yapıldığını belirterek; "İletişim Şurası yapılması ve basın kanunu çıkarılması önemli. Ancak, yapılan bu etkinliklere karşın, gazetecilik meslek yasası ve meslek örgütleriyle ilgili etkin çalışmalar yürürlüğe konulamadı." Dedi.

Özsoy, "Bu Kanun kapsamında (4734 sayılı Kanun) yapılan ihalelerde; ilan, ihale süreciyle ilgili aşamalar ile her türlü bildirimler kısmen veya tamamen kurum tarafından oluşturulan Elektronik Kamu Alımları Platformu üzerinden gerçekleştirilebilir" maddesinin yasa tasarısının özünü içeriyor. Bu madde eskiden olduğu gibi ‘yapılan ihalelerde; ilan, ihale süreciyle ilgili aşamalar ile her türlü bildirimler illerdeki 1-2 yerel gazetede yayınlanır, kısmen veya tamamen Kurum tarafından oluşturulan elektronik ortamda yayınlanabilir ‘şeklinde olmalıdır. Tasarı hazırlandığı şekliyle çıkması durumunda şu anda yayın hayatını sürdüren bin 300 gazeteden her ilde ancak 1-2 gazetenin güçlükle ayakta kalabileceğini ve binlerce gazetecinin işsiz kalacağını düşünüyoruz. Bu konuda milletvekillerimizin tasarı meclise inmeden çalışma yapmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık, tasarıda yerel basın aleyhine olan maddelerin eski şekliyle değerlendirilmesi için çalışma yapacaklarını konunun takipçisi olacaklarını belirtti.

TBMM İdare Amiri ve Erzurum Milletvekili Muhyettin Aksak da gazetecilerin çalışma şartlarını düzenleyen gazetecilik meslek yasası ve meslek örgütleriyle ilgili yasanın çıkmasının yararlı olacağını belirterek, yerel basını olumsuz yönde etkileyecek, tasarıyla ilgili çalışma yapacaklarını ifade etti. Aksak; "Basının önemini biliyoruz.Eleştiri elbette olmalı, biz de yanlışlarımızı veya duymadıklarımızı, ulaşamadıklarımızı öğreniyoruz. Ama eleştiri ‘adam öğütme' sınırlarına varmamalı. "diye konuştu.

Milletvekilleri, toplantıda yerel gazetelerin sorunları hakkında notlar aldılar. Öte yandan toplantıda, Erzurum'da yarın çıkacak yerel gazetelerin birinci sayfalarının siyah, arka sayfalarında ise hazırlanan ortak bildirinin yayınlanması kararlaştırıldı.

ORTAK BİLDİRİ Toplantıda , ayrıca bir bildiri hazırlandı. Bildiri de şu görüşlere yer verildi: "Milli Mücadelenin kazanılmasında, Demokrasimizin gelişmesinde önemli bir yere sahip olan aynı zamanda Türk Basınının önemli bir bölümünü kapsayan ve Anadolu'nun nabzını tutan, Atatürk'ün deyimi ile "Milletin müşterek sesi" olan ‘Yerel Basın' sıkıntılı günler yaşamaktadır.

Hazırlanmakla olan ve komisyonlardan geçen 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı bu şekliyle TBMM Genel Kuruluna indirildiği takdirde Yerel Basın kuruluşlarının büyük bir kısmı kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak ve yaklaşık 10 bin kişi civarındaki Basın Emekçileri de işsiz kalacaktır.

Ülkemizde 1300 yerel gazele yayınlanmakta ve bu gazetelerde 10 bin kişi çalışmaktadır. Yerel gazetelerin ilişki içinde olduğu yan sektörler düşünüldüğünde, (Matbaa, Kağıt, Film, Mürekkep...vs) yaşanabilecek olumsuzluklardan daha çok kişinin etkileneceği açıktır.

i 870'li yıllara uzanan bir basın geleneğine sahip Erzurum, Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı bir kenttir. Erzurum Kongresinin gerçekleştirilmesinde önemli bir görev üstlenen o günkü gazetecilerin misyonu da bu kentte meslektaşları tarafından sürdürülmektedir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı düzenlenen şekliyle TBMM Genel Kurulundan geçtiği takdirde, ekonomik göstergeleri çok da yüksek olmayan bu kentte bir de işsiz gazeteciler olacaktır.

Erzurum'da yayımlanan Yerel Gazeteler olarak Erzurum'un Sivil Toplum Kuruluşları ile , güç birliği yapıyor ve basınımızı olumsuz yönde etkileyecek, bir anlamda bu kuruluşlarımızın kapanmasına yol açacak ilgili tasarının yeniden gözden geçirilip, Yerel Basın aleyhine olacak düzenlemelerin yasa metninden çıkarılmasını talep etmekteyiz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur. " Bildiride Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası, Erzurum Ticaret Borsası, Erzurum Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği, Erzurum Genç İşadamları Derneği, Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği, Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti, Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu, Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği'nin de destek verdiği kaydedildi.

(İRT-İRT-Y) 15.06.2008 14:16 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title