Haberler

Milletvekili Özlük Haklarına İlişkin Kanun Teklifi

Ersoy Sevinç - Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, milletvekillerinin özlük haklarına ilişkin kanun teklifine yönelik, "Demokrasi yaşayacaksa seçilmiş insanların hukukunun ileri derecede korunmuş olması gerekir" dedi.

Ersoy Sevinç - Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, milletvekillerinin özlük haklarına ilişkin kanun teklifine yönelik, "Demokrasi yaşayacaksa seçilmiş insanların hukukunun ileri derecede korunmuş olması gerekir" dedi.

Pakdil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her kurumun bir kanunun bulunduğunu ancak milletvekillerinin durumuyla ilgili derli toplu bir düzenlemenin olmadığını belirtti.

Milletvekillerinin hak ve hukukunun değişik kanunlara serpiştirildiğini aktaran Pakdil, şunları kaydetti:

"Bu teklifteki temel amaç milletvekillerinin statüsünün belirlenmesidir. TBMM'nin internet sitesine girildiği zaman veya 'milletvekili kanunun da ne var' denildiği zaman bunun burada yer almasıdır. Örneğin bir törene gidiyorsunuz il ve ilçe müdürlerinin, vali yardımcılarının yeri belli. Hatta sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yerleri de belirlenmiş. Ama milletvekillerinin yerleri o anki duruma göre değişiyor. Yani kişi nereye oturacak, nerede kalacak bunlar belirlensin istedik."

Pakdil, şuan ki teklif edilen düzenlemeye göre milletvekillerinin protokolde kuvvet komutanlarından hemen sonra geleceğini ifade etti.

Milletvekillerinin seçilmiş milli iradeyi temsil ettiğini vurgulayan Pakdil,

"Nihayetinde bu bir teklif. Dağınık mevzuatın hepsi bir araya getirilmiş oluyor. Bu teklifte özlük haklarıyla ilgili herhangi bir düzenleme yok" diye konuştu.

-Temsil giderleri-

Düzenlemede milletvekillerinin temsil giderleriyle ilgili bir maddenin olduğunu hatırlatan Pakdil, şöyle devam etti:

"Baktığınız zaman kamuoyunun şu bilmesi lazım. Örneğin kurum müdürlerinin bir temsil gideri var. Orada ön görülen şey vekillerin bir temsil giderinin olması isteniyor. Türkiye'de ilk defa veya yeni konmuş olan bir husus değil. Ancak bu konu çok abartılı verildiği için toplumda bir kafa karışıklığına sebebiyet veriyor. Bunun yanında devlet memurlarının doğum durumlarıyla ilgili hususlar var. Şimdi milletvekili yaşı 25'e çekildi. Bu dönemde 2 kadın milletvekili arkadaşımızın çocuğu oldu. Arkadaşlarımızın annelik durumları var. Onlarla ilgili de bir düzenleme buraya girdi."

Türkiye'nin tam bir demokrasiye geçmesi gerektiğinin altını çizen Pakdil, tam demokrasiye geçince de herkesin hak ve hukukunun açık olarak belirlenmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Geçmişteki vesayet sisteminin büyük ölçüde kırıldığını savunan Pakdil, şöyle devam etti:

"Türkiye yeni bir demokratik sisteme doğru geçiyor. Bunu özümsemeyenler veya kabullenmeyenler olabilir. Bir kısım müdahalelerin milletvekillerin sırtından yapılıyor diye düşünüyorum. Çünkü vesayet sisteminin kalkması lazım. Demokrasi yaşayacaksa seçilmiş insanların hukukunun ileri derecede korunmuş olması gerekir."

Yayıncı: Ahmet Caner Baysal - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: AA / Yerel

Nevzat Pakdil Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title