Haberler

Milletvekili Karapaşaoğlu'ndan Baob'un Açıklamasına Cevap

AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Altan Karapaşaoğlu, Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) tarafından kendisine yönelik yapılan basın açıklamasına tepki göstererek, "BAOB adına şartlı ve gerçeklere aykırı ifadelerde bulunan bu basın açıklamasını kaleme alan sınırlı sayıdaki malum kişileri kınıyorum" dedi.

AK Parti Bursa İl Başkanlığı binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Milletvekili Karapaşaoğlu, açıklamayı kaleme alanların haksız ve yanlı ifadelerle dolu açıklamanın altına kendi isim ve imzalarını atma cesaretini gösteremediğini söyleyerek, "Aralarında bu düşünceleri paylaşmadıklarını bizzat bildiğim sayın BAOB üyelerinin tamamı adına bir görüş bildirildiği hissi uyandıracak şekil ve demokratik olmayan bir yöntemle BAOB gibi saygın bir kurumun adı ardına saklanmışlardır. Toplum geleceğinin en önemli güvencesi olan ülke toprak kaynaklarının amaç dışı kullanımlarla talan edilmesi girişimlerine, her koşulda inançla, bilinçle karşı durmayı, toplumsal ve bireysel bir sorumluluk olarak bildiğimi belirtmek istiyorum. BAOB'un açıklamasında belirtmiş olduğu Toprak Koruma Kanunu ve Cargill firmasının Orhangazi ilçemizde kurulmasının engellenmesiyle ilgili olarak parlamentoda 20. dönem Bursa milletvekili olarak 1998 tarihinde bir konuşma yaptım. Konuşmamda İznik Gölü kenarında çevre bilincine ve Bursa 2000 Planı'na aykırı bir şekilde, Cargill adında bir firmanın kurulmakta olduğunu belirterek, bu firmanın kuruluş yerine karşı olduğumu ifade ettim. Bölgeye kurulacak firmanın çevreyi olumsuz yönde etkileyebileceğine, yeraltı suyunun yoğun bir şekilde çekildiğinde sulanabilir alanlardaki üretimin duracağına ve verimli tarım arazisinin atıl bırakılacağına işaret ettim. Ne var ki dönemin hükümeti bu konuda bizim gösterdiğimiz hassasiyeti göstermeyerek, bahis konusu edilen firmanın kurulması konusunda gerekli olan izinleri verdi" dedi.

Cargill isimli firmanın kurulduğu yerin yanlışlığı konusundaki fikrinin hala devam ettiğini ifade eden Karapaşaoğlu, "Ancak üzerinden neredeyse 10 yıl geçmiş bir hadisenin bugün yeniden gündeme gelmesinin sakıncasına da dikkat çekiyorum. Yıllar önce verilen izinlerle kurulan çeyrek milyon dolarlık yatırımı görmezden gelerek bugün firmayı kapatmak, çok çeşitli sakıncalar doğuracaktır. Bölgede yapılan yatırımların sağlamış olduğu iş imkanlarından yararlanan vatandaşlarımızın mağduriyetini de kimse göz ardı etmemeli. Zira bu yasadan yararlanacak 22 bin firmada basit bir hesapla 10 kişinin çalıştığını varsayarsak, kapatılmaları halinde 220 bin kişi ve aileleriyle birlikte 800 bin ila 1 milyon insan ekmeklerinden olacaktır. Bu insanların emeklerine ve ekmeklerine sahip çıkmak bizim için Cargill'i korumaktan daha büyük önem ifade etmektedir. Bu kanun medyada çarpıtıldığı gibi yalnızca Cargill firması için çıkarılmış bir yasa değildir. Türkiye'nin hemen her yerinde bu durumda olup zamanındaki yanlış idarelerin hatalı olayıyla yatırım gerçekleştiren ve şimdi firmaları kapatılma tehdidiyle karşı karşıya kalan 22 bin kuruluş bulunmaktadır. Bu yasa verimli tarım arazileri üzerine her ne sebeple olursa olsun yatırım yapmış olan kuruluşların bir defaya mahsus metrekaresine 5 YTL ödemek kaydıyla arazilerden kanuni olarak yararlanmalarına olanak sağlayan bir yasa olup, 11 Ekim 2004 tarihinden önce yatırım yapmış olanları kapsamaktadır. Dolayısıyla bu düzenlemeyle yargımızın kararlarına müdahale edilmemekte, devletin yasayla düzenleme yetkisi uygulanmaktadır" diye konuştu.

Karapaşaoğlu, bu tarihten sonra yatırım yapanların ise anormal cezalara çarptırılacağını kaydetti.

(RFK-MŞ-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title