Haberler

Milletimizi Birleştiren Bir Ruh Çanakkale Zaferi

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nin düzenlediği "102. Yılında Çanakkale Zaferi ve Şehitleri" başlıklı panel, Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Kültür Merkezi İstiklal Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Yaşayanlar'ın moderatörlüğünü yaptığı panelde, Düzce Üniversitesi'nde Okutman olarak görev yapan Barış Çatal ve Filiz Tapan tarafından Çanakkale deniz ve kara savaşları anlatıldı.

Panelin ilk konuşmasını gerçekleştiren Okt. Barış Çatal, Çanakkale Deniz Savaşları başlıklı sunumunda, deniz savaşları literatüründe savaşan taraflardan birisinin deniz gücüyle kendisini gösterdiği, diğerinin çoğunlukla kara gücüyle yanıt verdiği ender savaşlardan biri olduğunu ifade etti.

Çanakkale Savaşlarının 1,5 km ile 6,5 km arasındaki coğrafi konuma oturan su yolunda gerçekleştirildiğini söyleyen Okt. Çatal, itilaf devletlerinin oluşturduğu birleşik filonun beklenildiğinden daha yavaş ilerlemesinden dolayı Çanakkale'ye bir kara harekatı gerçekleştirmek zorunda kaldıklarını sözlerine ekledi.

Panelin diğer konuşmacısı Okt. Filiz Tapan, Çanakkale Savaşının birleştirici bir ruh olduğuna dikkat çekerek bu birleştirici ruhu millet olarak bugün de koruduğumuzu dile getirdi. Çanakkale Savaşı'nı bıkmadan sıkılmadan gençlere anlatarak birliğimizi korumamız gerektiğini vurgulayan Filiz Tapan, "Üzerinizden düşman uçakları geçerken siz bir çift çarığı bulmanın zorluğunu yaşıyorsunuz. Bu savaş böyle bir yoklukla kazanılmış, unutulmaması gereken savaşlarımızdan bir tanesidir" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Panelin kapanış konuşmasını gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. İsmail Yaşayanlar, Çanakkale savaşlarında her iki taraftan da çok sayıda insan kaybının yaşandığını belirterek bu sayının Türkiye açısından net olmadığını ifade etti. Kayıt yaptırmadan gönüllü olarak birçok kişinin Çanakkale'ye gittiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yaşayanlar, resmi rakamlara göre de Düzceli 166 kişinin Çanakkale Savaşında şehit olduğunu dile getirerek sözlerine son verdi.

Konuşmacılar tarafından şehitlerimizin rahmetle, gazilerimizin minnetle anıldığı panel, Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Metin Kılıç'ın konuşmacılara teşekkür belgelerini takdim edilmesiyle son buldu. - DÜZCE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Düzce Üniversitesi Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Zaferi Yerel Haberler

title