Haberler

"Millet ve Tarih Karar Verecek"

Güncelleme:

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin saygınlığının nerede ve nasıl korunacağına milletin ve tarihin karar vereceğini belirterek, "AK Parti hükümetleri sürekli milletten güç alarak iktidarını sürdürebiliyorsa bu sebeptendir. Çünkü biz milletle, tarihle bütünleşiyoruz" dedi.

Davutoğlu'nun bakanlığının bütçesi üzerindeki konuşmasının ardından muhalefet milletvekilleri, sataşma gerekçesiyle söz aldı. BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Davutoğlu'nun konuşması sırasında "Kürtler ile kader birliği yapacağını" belirttiğini, bundan dolayı kendisine teşekkür etti.

(PKK'nın Suriye uzantısı) PYD konusunda kendilerinin de önemli açıklamalarda bulunduklarını ve iki gün önce PYD yetkilileriyle görüştüklerini ifade eden Gür, bazı mesajlar iletildiğini söyledi. PYD'nin "Biz Türkiye'ye karşı herhangi bir harekette bulunmadık, bundan sonra da bulunmayı düşünmüyoruz. Biz Suriye'de Esed rejimine karşı ilk başkaldıran grubuz" dediklerini aktaran Gür, "Çeyrek bir Kürt muhalefetiyle, yani PYD'yi yok sayarak, Kürtlerin Suriye muhalefetine katılımını sağlayamazsınız. Biz Kürtlerin de demokratik Suriye muhalefeti içinde bulunmasını ve demokratik Suriye geleceği içinde rol oynamaları gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

-"Suriye Türkmenleri ile ilgili toplantı önemli, ama geç kalındı"

MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş de sataşma gerekçesiyle söz alarak, Davutoğlu'nun, konuşmasında Afrika konusunda tam da kendisinin söylediklerini teyit ettiğini kaydetti.

Türkeş, "Dünya hidrokarbon yatakları üzerinde mücadele ederken, o Afrika'da 50 milyon dolarlık işlerin önemli olduğunu söyledi. 3 milyar dolar da bir şey değil. Oradaki esas kavga, Nijer ve Çad'daki zengin yataklardır. Onunla ilgili bir gayretiniz olursa, o mühim..." dedi.

İstanbul'da yapılan Suriye Türkmenleri Platformu toplantısında da değinen Türkeş, "Suriyeli Türkmenler ile ilgili dünkü toplantı fevkalede önemlidir. Ama bunun daha önce yapılmış olması gerekirdi. Yani Suriye muhaliflerinin başına Batı'nın zoruyla yeni biri geldikten sonra, dışlandığınızı hissettikten sonra Türkmenlere sarılmamanız gerekirdi. Geç kalmış bir olay" görüşünü savundu.

Türkeş, Türk Konseyi'nin temellerinin 1990'larda MHP'nin girişimleriyle yapılan Türk kurultaylarında atıldığını söyledi.

-"Ortadoğu barış sürecinde dışlandık"

CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk de Davutoğlu'nun sorularına cevap vermediğini belirterek, "Kerkük politikanızı lütfen bize izah eder misiniz- Kerkük konusunda Maliki ve Barzani kapışıyorlar ve Barzani, Kerkük'ü kendi toprakları içine almak istiyor. Biz bu Maliki-Barzani çatışmasında Barzani gibi düşünüyoruz. Kerkük konusunda da Barzani gibi mi düşünüyor hükümetiniz-" sorusunu yöneltti.

Korutürk, Davutoğlu'na, Kürecik'teki radarın İran ile ilgisi olup olmadığını, ABD ile İsrail'in İran'a karşı bir hareket geliştirmelerini bekleyip beklemediğini de sordu.

İsrail ile ilişkilere de değinen Korutürk, "İsrail ile ilişkilerimizin olmaması bizi Ortadoğu barış sürecinde dışladı. Ortadoğu barış sürecinde her iki tarafla ilişkimiz olsaydı, Gazze'deki barış anlaşmasını biz yapardık, başkasının yaptığı anlaşmaya arkasından 'Biz yaptık' demezdik" diye konuştu.

-"Şunları yaparsanız değerlendirmemiz değişir"

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun tek kaygısının Türkiye'nin güvenliği ve itibarı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Siz ancak şunları yaparsanız biz sizinle ilgili farklı değerlendirmeler yapabiliriz. Siz, İsrail'in katlettiği çocuklara da Özgür Suriye Ordusu'nun katlettiği çocuklara ve orada sokak ortasında öldürülen çocuklara da aynı duyarlılığı gösterdiğinizde belki. Obama'nın, Putin'in el işaretleriyle, onlara yetişmekten, onların çağrısına koşuşturmaktan vazgeçtiğinizde belki. Bu ülkeyi sömürge masalarında meze yapmaktan vazgeçtiğinizde belki. Proaktif politika adı altında birileri istemese de siz vermeye devam etmediğinizde belki. Suudi Arabistan'daki insan hakları ihlalleri ile Suriye'dekileri aynı oranda eleştirebildiğinizde, İsrail ile gizli anlaşmalar yapmaktan vazgeçtiğinizde, bir çok şeye ağlayıp dururken şehit cenazelerine de ağladığınızı gördüğümüzde, askerlerimizin başına çuval geçirenleri ağırlayıp temenna etmediğinizde belki, bu ülkenin değil, NATO toprağının Dışişleri Bakanı olmaktan vazgeçtiğinizde siz, bizim için Dışişleri Bakanlığı'na terfi edebilirsiniz."

-Davutoğlu'nun yanıtları

Muhalefet milletvekilleri tarafından yöneltilen eleştirilere cevap vermek üzere tekrar kürsüye gelen Davutoğlu, "Aslında tam da düşündüğüm metodun etkili olduğunu anlıyorum. Çünkü aramızdaki yöntem, edep, üslup farkı çok açık ortaya çıktı. Ben sadece Kılıçdaroğlu ile ilgili değil, hiçkimseyle ilgili herhangi bir edep dışı bir sözcük söylemedim" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun, basına yansımış ve sansürlü çıkmış sözlerini milletvekillerinin okuması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun öncelikle bir üslup ve edep dersi alması lazım. Bu ülkenin saygınlığının nerede, nasıl korunacağı konusuna gelince, bunu takdir edecek olan yegane merci yüce millettir ve tarihtir" diye konuştu.

Davutoğlu, şunları kaydetti:

"AK Parti hükümetleri sürekli milletten güç alarak iktidarını sürdürebiliyorsa, bu sebeptendir. Çünkü biz milletle bütünleşiyoruz, tarihle bütünleşiyoruz. Çünkü biz bunu yüksek bir ahlak ve edeple yapıyoruz. Sizlerse milletten kopuksunuz, tarihten kopuksunuz, Ortadoğu halklarından kopuksunuz, Balkanlar'dan, Orta Asya'dan kopuksunuz. Korkulara dayalı bir Türkiye ortaya çıkarmak istiyorsunuz. Bizim yükselişimizden rahatsız olanlar, benim ismimi zikrederek dışarıda rahatsızlık ifade edenlerle, Türkiye'nin ismini zikrederek dışarıda rahatsızlık ifade eden sizleri yan yana getirdiğinizde, kimlerin hangi safta olduğunu görebilirsiniz. Bize en büyük öfkeyi İsrail duyuyor doğru, çünkü zulme karşı duruyoruz. Bize öfke Beşşar Esed duyuyor doğru. Ama Suriye halkı bizi biliyor. Onun için her şeyden önce devlet adabı ve yetkinliği içinde bir üslup benimsemek zorundasınız."

-"Ulusal çıkarları önde tutan dış politika izleyin"

Davutoğlu'nun ardından söz alan CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, "CHP hiçbir ülkenin yanında değildir, ne ABD'nin, ne İsrail'in, sadece ve sadece Türkiye'nin yanındadır" diye konuştu.

İsrail konusunda da değerlendirmede bulunan Loğoğlu, Türkiye'nin bölgesinden önemli ve ağırlığa sahip bir ülke olduğunu belirterek, "Fakat bugün Ortadoğu barış sürecinin dışında kalmış bir Türkiye'den bahsediyoruz, hiç kimseye yaranamayan, hiçbir yerde sözü dinlenmeyen bir Türkiye'den bahsediyoruz. Sayın Bakan'a şunu tavsiye ediyoruz; lütfen uyanın, gerçekleri bilin, gerçeklere göre hareket edin ve Türkiye'nin ulusal çıkarlarını önde tutan bir dış politika izleyin" dedi.

Muhabir: Duygu Özbay

Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Türkiye Suriye İsrail Politika Güncel Haberler

title