Haberler

Milas Zeytin Hasat Şenliği başladı

MUĞLA'nın Milas ilçesinde, bu yıl 6'ncısı düzenlenen Milas Zeytin Hasat Şenliği, dün başladı. Protokol konuşmalarının ardından telefonla bağlanarak katılımcılara seslenen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu yıl zeytin ve zeytinyağındaki kalitenin yüksek olacağını söyledi.

Muğla'nın Milas ilçesinde geleneksel hale getirilen Zeytin Hasat Şenliği'nin 6'ncısı, dün kortej yürüyüşü ile başladı. Yüzlerce kişinin davul zurna ve bando takımı eşliğinde yürüdüğü kortej, Atapark Meydanı'nda son buldu. Şenlik kapsamında katılımcılara seslenen protokol üyeleri, zeytin ve zeytinyağının önemine ilişkin konuşmalar yaptı.

İLÇEDE 54 ZEYTİNYAĞI MARKASI VAR

?Türkiye'de yer alan zeytin ağaçlarının yaklaşık yüzde 10'unun Milas'ta yer aldığını belirten Milas Kaymakamı Eren Arslan, ilçede 54 zeytinyağı markası bulunduğunu ve bunların da 10'unun coğrafi tescil belgeli olduğunu söyledi.

Muğla Valisi Esengül Civelek de "Zeytin tarımına elverişli tarımsal alanlarımız, arazi yapımız ve iklimimizle zeytincilikte güçlü bir potansiyele sahibiz. Zeytin varlığımızın kaliteli ve verimli bir şekilde artırılması için ilgili tüm taraflarla değerli çalışmalar gerçekleştiren, hızla gelişen zeytin ve zeytinyağı sektörünü yakından takip eden bilinçli çiftçilerimizle, modern tesislerde en son teknoloji sistemleriyle kaliteli zeytinyağı üretiliyor. Bugün geldiğimiz noktada Milas ilçemizde kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretiminde dikkat çekmektedir. Son zamanlarda coğrafi işaret alan kaliteli zeytinyağı markalarının artışından da memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.

BAKAN'DAN TELEFON BAĞLANTISI

Protokol konuşmaları sırasında AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir aracılığıyla telefonla şenliğe bağlanan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de vatandaşlara seslendi. 11 milyon zeytin ağacıyla Milas'ın önemli bir konumda olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, "Muğla, Türkiye'de zeytin ağacı varlığı bakımından Aydın'ın ardından ikinci sırada geliyor. Muğla'da bulunan 17 milyon zeytin ağacının yaklaşık 11 milyonu Milas'ta bulunuyor. Dolayısıyla Milas, tam bir zeytin üssü. Zeytin bizim Egelilerin sırrıdır. Zeytin Milaslıların sağlığını ve çalışkanlığını temsil eder" dedi.

'BU YIL ZEYTİNYAĞI KALİTELİ OLACAK'

Rekolte tahmin komisyonu raporundaki verilere göre zeytinyağının bu sene kaliteli olmasını beklediklerini kaydeden Bakan Pakdemirli, "Çünkü zeytinde hastalık ve zararlılarla ilgili sorun yaşamadık ama son dönemdeki iklimsel faktörlerdeki düzensizlikler, aşırı dolu ve yağışlar yer yer ürün kaybına da sebep oldu. Bu sene ürünümüz kaliteli, asit oranı 0,2. İstenilen seviyede olacak. Bu durum bizim için sevindirici, dış pazar için de avantaj oluşturacak. Zeytin ve zeytinyağında 2019 yılı üretim rekoltemizin sofralık zeytin üretiminde 115 bin ton, yağlık zeytin üretiminde 1 milyon 110 bin ton, toplam dane zeytin üretiminde 1 milyon 525 bin ton ve zeytinyağı üretiminde 225 bin ton olacağını daha önce açıklamıştık" diye konuştu.

Şenlik kapsamında Ankaralı iş insanı ve bürokratlar tarafından kurulan 60 üyeli Uyku Vadisi Tarım Kooperatifi tesisinin açılışı gerçekleştirildi. Tesisin bahçesinde bulunan zeytin ağaçlarında ise yılın ilk hasadı yapıldı. Burada toplanan zeytinler, son teknoloji ürünü zeytin sıkım makineleriyle zeytinyağına dönüştü.

ENDER SARAÇ'TAN ZEYTİNYAĞI TAVSİYELERİ

Şenliğe misafir olarak katılan Doktor Ender Saraç da zeytinyağının faydalarına ilişkin bir konferans düzenledi. Birçok filozofun zeytinin çok tüketildiği bölgelerde yetiştiğini belirten Saraç, "Zeytin kolesterolü düşürür. Şu anda hepimizde çok fazla hamur işi, hayvansal gıda, stresten dolayı kolesterol yüksek. Belli bir düzeyi aşınca, iyi huylu kolesterol düşük olunca, yani futbolda kaleci sağlam olmayınca o zaman kalp krizi, damar sertliği, tansiyon, pıhtı atması felç gibi birçok sıkıntı oluyor. Zeytin kolesterolü özellikle tehlikeli olan LDL, yani küçük yoğunluklu kolesterolü düşürüyor. İyi huylu kolesterolü yükseltmek çok zor. Modern beslenme bizi mahvetti. İyi huylu kolesterolü egzersiz, sigarayı bırakmak yükseltiyor, onun dışında en önemlisi zeytinyağı yükseltiyor" dedi.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title