Haberler

Milas'ta Balık Ölümleri

Milas ilçesi Kıyıkışlacık Köyü açıklarındaki bazı çiftliklerde yetiştirilen balıkların ölümü üzerine yetkililer olayı incelemeye aldı.

Durumun yetkili kurumlara bildirilmesinin ardından daha önce alınan numunelerde herhangi bir hastalık tespit edilmemesinin ardından dün Muğla İl Tarım Müdürlüğü ve Milas İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri deniz suyu ve balıklardan aldığı numuneleri İzmir Bornova Veteriner Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile İzmir İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'ne gönderdi. Balıkların kesin ölüm nedeni belirleninceye kadar çiftliklerde canlı balık satışına izin verilmeyeceği açıklandı.

Levrek ve çipura yetiştirilen bölgede sadece çipuraların öldüğü, balık ölümlerinin Kazan Koyu ile Ziraat Adası çevresindeki çiftliklerde yaşandığı belirtildi. Ölen balık sayısının 250 -300 bin arasında olduğu tahmin edilirken, bunların büyük çoğunluğunu yavru balıklar oluşturuyor.

200 bin civarında balık ölümüyle en fazla ölüm olayının Kazan Koyu bölgesinde dalyana en yakın olan Özcan Küçük isimli üreticinin çiftliğinde yaşandığı kaydedildi. Ayrıca, balık ölüm olayının en fazla yaşandığı bölgenin diğer yerlere göre en sığ yer olduğu bildirildi. 3 kooperatif ve 11 balık çiftliği olan bölgede ölen çipura balıkları çiftlik sahipleri tarafından toplandığı ve ölümlerin sona erdiği açıklandı.

Toplanan balıkların imha edilmesi için Dereboğazı mevkiinde iş makinesi tarafından derin bir çukur kazıldı. Kayıkla kıyıya getirilen balıklar daha önce toplanıp imha edilmek üzere çuvallanmış balıklar kazılan çukura boşaltıldı. Çuvalların üzerine kireç serpilirken, toplanan diğer ölü balıkların da aynı çukura boşaltılarak üzerinin kireçlenerek imhasının tamamlanacağı belirtildi.

Çiftliğinde az sayıda balık ölümü gerçekleştiğini belirten Tacettin Bozan isimli üretici ise çiftlik etrafındaki ölü balıkları topladıklarını belirterek "Biz balık ölümlerini oksijensizliğe bağlıyoruz. Daha önce tahlil yaptırdık ve yeni tahlillerde devam ediyor. Bu arada ölü balıkların satıldığı iddiası doğru değil" dedi. Toplanan ölü balıklar arasından aldığı bir balığın solungacını açarak renginin solduğunu gösteren Bozan, "Balığın solungaçları bu şekilde olduğu zaman bu balık bozulmuş damgası yer

zaten. Bunu hiçbir tüketicide almaz. Topladığımız balıkları gömeceğiz" diye konuştu.

En fazla balık ölümün yaşandığı çiftlik sahibi üretici Özcan Küçük ise balık ölümlerinin büyük bir olasılıkla oksijensizlikten kaynaklandığını düşündüklerini, herhangi bir hastalık kaynaklı olduğunu düşünmediklerini söyledi.

Zararın boyutunun büyük olduğunu ifade eden Kıyıkışlacık Köyü Muhtarı Halis Şahin de Milas İlçe Tarım Müdürlüğü ve diğer yetkililer nezaretinde imha işleminin devam ettiğini anlattı.

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı da yaptığı açıklamada "Yardımcı olmak amacıyla buradayız. Zarar büyük görünüyor ama şu an ölümler bitmiş durumda. Tahlil sonuçları açıklandığında Ziraat Odası olarak üzerimize düşen görevi yapacağız" diye konuştu.

Kıyıkışlacık köyüne gelen Milas İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri konunun incelenmeye devam ettiğini sözlerine ekledi.

(OU-AT-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title