Haberler

Milas- Bodrum Havalimanı'nın Yeni Dış Hatlar Terminali Törenle Açıldı

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde 1996 yılında hizmete giren Milas- Bodrum Havalimanı'nda İtalyan Astaldi Şirketi tarafından 100 milyon Euro'ya inşa edilen yeni Dış Hatlar Terminali'nin resmi açılışı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından yapıldı.

Mayıs ayı ortalarından itibaren yolculara hizmet vermeye başlayan modern Dış Hatlar Terminali'nin resmi açılışı için düzenlenen törene, Bakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, Muğla Valisi Fatih Şahin, Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, AK Parti Muğla milletvekilleri Yüksel Özden ve Ali Boğa, Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, İtalyan Astaldi Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Paolo Astaldi ile terminali yapan ve projesini çizerek 14 ayda tamamlayan Tabanlıoğlu İnşaat ve Mimarlık Limited Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Murat Tabanlıoğlu ile çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Astaldi Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Paolo Astaldi, Türkiye'ye yatırım için çok güvendiğini ve yeni yatırımları düşündüğünü belirterek, "Türkiye'yi artık ikinci evimiz olarak görüyoruz. 14 ay gibi kısa sürede tamamladığımız dış hatlar terminalinin kalitesi ve işçiliği ile Türkiye ekonomisine yeni bir yatırım kazandırdığımız için gururluyuz. Astaldi için en önemli projelerden birini gerçekleştirdik" dedi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, yap-işlet- devret modeli ile Türkiye'ye önemli bir yatırım daha kazandırdıklarını vurgulayarak, "Son 10 yılda birçok projeyi devletin kasasından beş kuruş harcamadan gerçekleştirirken, yılda 180 milyon yolcu ağırlayan havalimanlarımızın da artan yolcu kapasitesi ile birlikte kalitesini arttırıp yenilemeyi başardık" dedi.

YAP-İŞLET- DEVRET MODELİYLE YAPILDI

Bakan Binali Yıldırım da son 9 yıldaki yatırımların yüzde 18'ini yap- işlet-devret ve benzer modellerle yaptıklarını dile getirerek, "Türkiye'ye böyle değerli bir proje ve hizmet kazandıran Astaldi şirketine ülkem ve Muğlalılar adına çok teşekkür ediyorum. Avrupadaki havalimanlarında bile böyle güzellik ve konfor yok. Astaldi sadece bu proje ile değil ülkemizde üçüncü boğaziçi köprüsü ve otoyolu olmak üzere sağlık, enerji ve havacılık sektörlerinde de yeni projeler imza atacak. Bir İtalyan şirketinin Türkiye'ye güvenerek yatırımlarını sürdürmesi bizleri mutlu etti. Astaldi'nin yapmış olduğu bu yatırımlar Türkiye ile İtalya arasındaki dostluk ilişkilerinin de gelişmesinde önemli rol oynuyor. İtalya ve Türkiye sadece ekonomide değil felaket anlarında da birçok olayda birbirlerine destek olan ülkelerdir, Kısa süre önce depremde hayatını yitiren İtalyan vatandaşlarına Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

Bakan Yıldırım, havalimanlarına yapılan yatırımın kendi bütçelerinden 5 milyar dolar, yap-işlet-devlet modeli ile de 10 milyar doları aştığını belirttti. Bakan Yıldırım, "Yap işlet devlet modeli ile yapılan yatırımlar dünyaya örnek oldu ve Türkiye'nin bu model için ne kadar elverişli bir ülke olduğunu gösterdi. Beş yabancı şirket yeni yatırımlar için çalışıyor. Bu havalimanındanda yılda 5 milyon yabancı turist gidip gelmesi için her türlü konfor oluşturuldu" diye konuştu.

BAKANI GÜLDÜREN ANONS

Konuşmasının ortasında İngiltere'ye gidecek yolcular için yapılan İngilizce çağrı anonsu Bakan Yıldırım'ı kahkahaya boğdu. Konuşmasını kesmek zorunda kalan Yıldırım, "Gördüğünüz gibi sistemin tam işlediğini böylece görmüş olduk, Ne güzel yeter ki havalimanlarımız çalışsın" dedi.

DENİZDE HEDEF 50 BİN YAT BAĞLAMA KAPASİTESİ

Bakan Yıldırım, konuşmasında deniz turszimine de değindi. Muğla'nın deniz turizminden Akdeniz çanağında yeterli payı alması için marina yatırımlarına devam edileceğine dikkati çeken Bakan Yıldırım, "Türkiye'deki 15 bin yat bağlama kapasitesinden 6 bini Muğla'da. Dalaman ve Datça marinalarının hukuk sorunlarını giderdik. Oradaki yatırımlar da en kısa zamanda yapılacak. Muğla dünya markası bir il olarak deniz turizminde hak ettiği payı mutlaka almalı. Bu nedenle 2023 yılında hedefimiz 50 bin yat bağlama kapasitesine ulaşabilmek. Muğla güzelliklerle dolu bir il. Ne diyor Muğla'nın yörük şairi: 'Biz dağları deldik geldik, kıtaları kardık geldik, düşmanları kırdık geldik.' İşte dağları da yardık, ovaları da geçtik, yollarıyla, havalimanlarıyla, marinalarıyla Muğla'ya hizmetle geldik" dedi.

Bakan Yıldırım, Bodrum'un güzelliklerine de Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın "Yokuşbaşına geldiğinde, Bodrum'u göreceksin. Sanma ki sen geldiğin gibi gideceksin. Senden öncekilerde böyleydiler. Akıllarını hep Bodrum'da bırakıp gittiler" dözleriyle dikkat çekti. Son söz olarak Muğla ile ilgili olarak gençlere seslenen Yıldırım, "Tabiki bizden geçti, 'Ev alırsan tuğladan, kız alırsan Muğla'dan" dedi. Yıldırım'ın bu sözleri uzun süre alkışlandı.

TURİSTLERE PASTA İKRAMI

Konuşmaların ardından, girişine cam ve seramikten yapılmış yaklaşık 60 kilogramn ağırlığında, dev nazar boncuğu asılan yeni dış hatlar terminalinin açılış kurdelesini Bakan Yıldırım, diğer protokol üyeleri ile kesti. Yıldırım ve beraberindekiler daha sonra terminal binasını gezip, bilgi aldı. Bakan Yıldırım, kafeteryada gördüğü bir İrlandalı aile ile sohbet edip, pasta ikram etti. İngilizce konuşan Yıldırım, "Pastaya buyrun. Tatlı tatlı yiyin, tatlı tatlı uçun, iyi yolculuklar" dedi.

Bakan Yıldırım açılışın ardından saat 17.00'deki uçakla Ankara'ya döndü.

YA,SŞ(AÖ/SS)

--- KUTU ---

Terminalin teknik özellikleri

-İnşaatında aynı anda 1800 kişinin çalıştığı terminalin kapalı alanı yaklaşık 100 bin metrekare. Terminalin 9 metre yüksekliğindeki tavanı, Milas'ın el dokuma kilimlerinin desenlerinden esinlenerek yapılarak alüminyum çubuklarla benzendi. Terminal cephelerinde ferahlık sağlaması amacıyla 4 metrelik tek parça sabit camlar kullanıldı, güneş alan cephedeki camlar ise ısı ve ışık dengesini sağlamak için firit denilen yöntemle giydirildi. Tabanda ise 52 bin metrekarelik bölümde siyah Yatağan mermeri kullanıldı. Terminalde 5 adet bagaj alım bandı ve saatte 5 bin bagaj kapasiteli iki adet EDS sistemi ile güvenliği sağlanan bagaj ayrım sistemi kurulu. Terminalde 1'i çift körüklü toplam 8 sabit yolcu köprüsü bulunuyor. Çift körüklü köprü her türlü hava aracına hizmet verecek şekilde dizayn edildi. Terminal opengate uygulamasına uygun olarak düzenlendi. 66 check in kontuvarı bulunan terminalde, 18'er geliş, ve gidiş pasaport kontuvarı yer alıyor. Terminal binasına güvenlik amacıyla 700'ü aşkın kamera konuldu, 18 yürüyen merdiven ve 29 asansör mevcut. 4 adet sigara içme salonu bulunuyor. Terminale hizmet vermek üzere 114 otobüs ve 300 küçük araç kapasiteli otopark da mevcut. - Muğla / Bodrum

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Binali Yıldırım Bodrum Muğla Milas Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title