Haberler

Milad Kilisesi Sürgünleri Süresiz Açlık Grevine Girdi

Beytüllahim'de 2002 Yılında Bir Baskın Sırasında Milad Kilisesi'nde Esir Kalıp Sürgün Edilen Filistinliler, Süresiz Açlık Grevine Girdi.

Beytüllahim'de 2002 yılında bir baskın sırasında Milad Kilisesi'nde esir kalıp sürgün edilen Filistinliler, süresiz açlık grevine girdi.

Evlerine dönmek isteyen Milad Kilisesi sürgünleri, düzenledikleri basın açıklamasında, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Filistin Başbakanı İsmail Haniye ve Filistinli örgütlerden sorunlarına çözüm bulmalarını istedi.

Sürgünler adına konuşan Müeyyed Cenazra, hükümetten sürgünlerle ilgilenecek bir heyetin kurulmasını ve çözümün Gazze'de bulunan 26 ve Avrupa'nın çeşitli şehirlerinde bulunan 13 sürgünü de kapsamasını istedi. Kızılhaç'ın kendilerini sürgün olarak kabul etmediğini anlatan Cenazra, "Bizim Milad Kilisesi sürgünleri olduğumuz kabul edilsin" dedi.

Cenazra, Mahmut Abbas'tan 39 sürgün ve ailelerinin sorunlarının kısa sürede sona erdirilmesini istedi. Sayın Haniye'den de bir an önce sürgünlerin geri gönderilmesiyle ilgilenmek üzere bir heyetin atanmasını isteyen Cenazra, "BBC muhabiri Alan Jonshon'un serbest bırakılmasını isteyenler bizi de görsün" diye konuştu.

Sürgünlerden Fehmi Kenan ise, yaptığı açıklamada, "İsrail askeri Gilad Şalit'in serbest bırakılmasına karşılık iade edilecekler listesine biz Milad Kilisesi sürgünleri olarak dahil edilmek istiyoruz. Filistinli yetkililer bizi de anlaşmaya dahil söylemişlerdi; fakat böyle olmadığını gördük. Biz Beytüllahim'den sürülenler olarak 5 senedir ailelerimizden uzakta büyük sorunlar yaşıyoruz. Sorumlulardan iademizin gerçekleştirilmesini istiyoruz" dedi.

Sürgünlerden Hatim Hammud da, çadırda açlık grevi başlattıklarını belirterek şöyle konuştu: "Mahmut Abbas bir buçuk sene önce bize birkaç saat sonra gideceğimizi söylemişti. Çok kısa bir süre sonra sürgünümüzün 6. senesine giriyoruz. Saatler önce Gilad Şalit'in iadesi karşılığında serbest bırakılacaklar listesinde olmadığımızı öğrendik. Mahmut Abbas ve bütün yetkililer bize bir süre sonra evlerimize döneceğimiz konusunda vaatte bulunmuşlardı. Mahmut Abbas'la görüşme yapmak istiyoruz, bir buçuk senedir ona bile izin vermedi."

2002 ilkbaharında 50'si silahlı militan olmak üzere 200 Filistinli, İsrail askeri birliklerinin Beytüllahim kentinde gerçekleştirdiği baskın üzerine 39 gün boyunca Hz. İsa'nın doğum yeri olduğuna inanılan Milad Kilisesi'ne sığınmıştı. Kiliseyi abluka altına alan İsrail askerleri, 7 silahlı militanı öldürmüş, 40'tan fazla Filistinliyi de yaralamıştı. İsrail askerlerinin attığı bir aydınlatma fişeğinden dolayı kilisede yangın çıkmıştı. Yoğun müzakereler sonucunda 13 Filistinli militanın Kıbrıs'a, 26'sının da Gazze'ye nakledilmesi karşılığında İsrail kuşatmadan vazgeçmişti.

(HH-CY-CY-HO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title