Haberler

Mıkta 11. Dışişleri Bakanları Toplantısı

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, Meksika, Endonezya, Güney Kore, Avustralya ve Türkiye'nin bir araya gelmesiyle kurulan MIKTA'nın bu yıl gerçekleştirilen faaliyetlerinin, üyelerin "yenilikçi iş birliğinin" açık ve etkileyici bir göstergesi olduğunu belirtti.

Yıldız, Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen Meksika, Endonezya, Kore Cumhuriyeti, Türkiye ve Avustralya (MİKTA) 11. Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın açılışındaki konuşmasında, bugün MIKTA'nın 2017'deki faaliyetlerinin değerlendirileceğini ifade etti.

Yıldız, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi'ne katılmasından dolayı bugün MIKTA toplantısına katılamadığını söyledi.

MIKTA'nın "Yeni İnovatif İş Birliği" sloganının, kendilerini benzer iş birliği platformlarından ayrıştırdığını dile getiren Yıldız, "2017'de gerçekleştirilen MIKTA faaliyetleri, üyelerin 'yenilikçi iş birliğinin' açık ve etkileyici bir göstergesidir." diye konuştu.

Yıldız, temmuz ayında üyeler arasında yapılan istişare toplantısının, tarafların önceliklerini ve ortak sorunlarını daha iyi anlama bakımında önemli olduğunu belirterek MIKTA uzmanlarının daha önce terörizmle mücadele, göç, mülteciler ve diğer bazı konularda görüşmeler yaptığını anımsattı.

Türkiye dönem başkanlığını Endonezya'ya devredecek

Türkiye'nin 2017 MIKTA dönem başkanlığında MİKTA ülkeleri parlamento başkanları İstanbul'da TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın ev sahipliğinde bir araya gelmişti.

Türkiye, başta terörizmle mücadele, göç ve mülteciler krizi ile ekonomik iş birliği alanlarında olmak üzere çeşitli konularda uzman toplantıları düzenlemişti.

MIKTA dışişleri bakanları toplantıları Türkiye'nin başkanlığında, bu yıl içinde G20 dışişleri bakanları ve BM Genel Kurulu toplantıları sırasında iki kez yapılmıştı. Bugünkü 11. Dışişleri Bakanları Toplantısı, Türkiye başkanlığında bu yıl içinde bu düzeyde gerçekleşen üçüncü toplantı oldu.

Türkiye'nin ev sahipliğindeki toplantıda, MIKTA dönem başkanlığı bu görevi 2018 yılında yürütecek olan Endonezya'ya devredilecek.

Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya arasında gayriresmi bir istişare ve eş güdüm platformu olarak 25 Eylül 2013'te dışişleri bakanları tarafından hayata geçirilen MIKTA platformu, G20 üyesi ve demokratik çoğulcu sisteme sahip açık ekonomiler olan beş ülkeden oluşuyor.

Bölgelerinde etkin birer aktör olan MIKTA üyeleri, bölgesel ve küresel barış ile istikrara önemli katkılarda bulunarak uluslararası sorunlar karşısında yapıcı yaklaşımlar izliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Güney Kore Avustralya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title