Haberler

MHP'den AKP'li Dengir Fırat'a Tepki : "Hukuk Devletinden Anlamıyor"

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat'ın "Siyasi Linç" Sözlerine, "Biz Yargı Sürecini Açalım Diyoruz. Hukuk Devleti İlkesiyle Çelişen Yanı Yok. Kendisi Hukuk Devletinden Anlamıyor" Diyerek Karşılık Verdi.

MHP, bölücü suçlarda dokunulmazlığın kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği yapılmasına ilişkin önerisini AKP ve CHP'ye götürdü.

MHP Grup Başkanvekilleri Mehmet Şandır ve Oktay Vural, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ile görüştüler. Her iki parti de konuyu değerlendirdikten sonra kesin yanıtlarını vereceklerini bildirdi. MHP'li yöneticilerin yarın yeniden her iki grupla görüşmesi bekleniyor.

CHP'li Anadol, dokunulmazlığın sadece "kürsü dokunulmazlığı" ile sınırlandırılmasını sağlayacak şekilde değişiklik yapılmasını istediklerini belirtirken, AKP'li Elitaş da, konuyu hukukçularla değerlendikten sonra görüş bildireceklerini ifade etti.

- MHP'DEN DENGİR FIRAT'A: "HUKUK DEVLETİNDEN ANLAMIYOR" -

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AKP ve CHP ile hangi noktada uzlaşabileceklerine bakacaklarını, MHP'nin 70 milletvekili olması nedeniyle, anayasa değişikliği teklifi verebilmek için gerekli 110 sayısını bulmak için destek aradıklarını belirtti. Vural, destek bulamadıkları durumda, bunu kamuoyuna anlatacaklarını ifade etti.

Vural, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın açıklamalarının konuyu anlamadığını gösterdiğini söyledi.

Vural, ANKA'ya, Fırat'ın, bölücü suçlar için dokunulmazlığın kaldırılmasını "siyasi linç" olarak tanımlamasına tepki göstererek, şunları söyledi:

"Biz yargı sürecini açalım diyoruz. Hukuk devleti ilkesiyle çelişen yanı yok. Kendisi hukuk devletinden anlamıyor. Hukuk kendisini ortadan kaldırmak isteyenleri besler mi, beslemez. Savcılar fezleke hazırlayıp Meclis'e göndersin. Biz uygun görürsek yargılansın demek bu konuyu siyasileştirmedir. Bunu istemeyenler hukuktan kaçanlardır."

- "AKP DOKUNULMAZLIK ZIRHINI SEVER" -

Vural, Fırat'ın kendi önerilerini anlamadığını ve olumsuz yaklaştığını belirterek, "Bozacının şahidi şıracı gibi davranmış" dedi.

Vural, kendilerinin yargının önünün açılmasını, siyasilerin karar vermesi yerine, yargının önündeki engellerin kaldırılmasını istediklerini belirtti. Vural, "Bunlar dokunulmazlık zırhına bürünmeyi seven parti olduğu için, dokunulmazlıkla ilgili hiçbir adım atmamak için bula bula bölücülerin dokunulmazlığını bulmuş görünüyorlar. Bu da bölücülükle ilgili girişimlerin, kimin tarafından himaye edildiğinin kendileri tarafından ortaya konulmasıdır. Kendilerini örtmek için bunu kullanıyorlar" dedi.

Vural, AKP'lilerin kendi dokunulmazlıklarını korumak için buna karşı çıktıklarını belirterek, "Talihsiz olan husus, bölücülükle mücadeleyi kendi kişisel durumları için göze alamıyor olmaları. Milletimiz bunun farkına varacaktır" dedi.

- MHP'NİN TEKLİFİNİN KAPSAMI -

MHP, Anayasa'nın, milletvekili dokunulmazlığına ilişkin 83. Maddesi'nde, Anayasa'nın 14. Maddesi'ne giren suçları, kişinin milletvekili seçilmesinden sonra işlemesi durumunda da yargılanmasını sağlayacak şekilde değişiklik yapılmasını öneriyor.

Mevcut 83. Madde'ye göre, milletvekilleri sadece seçimden önce soruşturmasına başlanılması durumunda Anayasa'nın 14. Maddesi'ne giren suçlarla ilgili yargılanabiliyor ve hüküm giyebiliyorlar. Buna karşılık, Anayasa'nın 14. Maddesi'ne giren suçlar da olsa, milletvekili seçildikten sonra bir kişi hakkında başlatılan soruşturma nedeniyle yargı süreci işletilemiyor. Bu durumda olan milletvekillerinin yargılanabilmeleri için Meclis Genel Kurul'unda dokunulmazlıklarının kaldırılması gerekiyor.

MHP Grup Başkanvekili Vural, önceliklerinin dokunulmazlıkların tamamının kaldırılması olduğunu ancak bunun gerçekleşmesi zor göründüğü için bu aşamada sadece 14. Madde'ye göre açılan soruşturmalarla ilgili yargı sürecinin açılmasını istediklerini belirtti. (ANKA)

(AYL/KEN/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title