Haberler

Mevsimlik Tarım İşçileri Fındık Hasadını Bekliyor - Ordu

Ordu'ya, Doğu ve Güneydoğu illerinden gelerek konaklama alanlarına yerleşen mevsimlik tarım işçileri, fındık hasadının verimli geçmesini bekliyor.

Fındık hasat döneminin başlamasına sayılı günler kala kente gelen tarım işçileri, Ordu Valiliğince hazırlanan konaklama alanlarında çadırlarını kuruyor.

Altınordu, Fatsa, Perşembe ve Ünye ilçesindeki konaklama alanları, tarım işçisi ailelerin çadırlarıyla dolmaya başladı. Tarım işçileri, 29 Temmuz'da başlayacak fındık sezonunun verimli geçmesini ümit ediyor.

Altınordu ilçesine bağlı Saraycık Mahallesi'nde oluşturulan konaklama alanında kadınlar sacta yufka pişirirken, gençler de çadırları kurma işlemini gerçekleştiriyor. Aile büyükleri ise alana gelen fındık üreticileri ile çalışma şartlarına ilişkin görüşme yapıyor.

Şanlıurfa'dan gelen işçilerden Uğur Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçimini çeşitli illerde mevsimlik tarım işlerinde çalışarak temin ettiğini söyledi.

Yaklaşık 15 yıldır bölgeye fındık toplamak için geldiklerini ifade eden Demir, kendisinin de küçük yaştan beri fındık topladığını belirtti.

Demir, son 2-3 yıldır fındık toplanan bölgelerde "dayıbaşı" olduğunu anlatarak, "Bu fındık sezonunda da Ordu'ya 150 kişi getirdim. İnşallah bu insanlara burada iş ayarlayacağım." dedi.

Aynı şehirden gelen Ali Turbay da kendileri için her türlü imkanın sağlandığına dikkati çekerek, "Tek sıkıntımız su. Bu sorunu yetkililere ilettik. İnşallah çok kısa zamanda su problemimiz de kalmayacak." diye konuştu.

Fındık sezonundan umutlu olduğunu aktaran Turbay, "En az bir ay fındık toplamayı umut ediyoruz. İnşallah sezon bizim için olumlu geçer." ifadelerini kullandı.

Üniversite öğrencisi Aziz Demir de ailesine katkı sağlamak için tatilde tarım işlerinde çalıştığını söyledi.

Geçen yıl ürün fazlalığı dolayısıyla çalıştıkları gün sayısının fazla olduğunu, buna bağlı olarak da çok kazandıklarını belirten Demir, "Bu sene ise fındığın az olduğunu öğrendik. Buna rağmen rızkımızı çıkartmak için buraya geldik." dedi.

"İşçilere modern konaklama alanları inşa edildi"

Ordu Valisi Seddar Yavuz, mevsimlik tarım işçileri için modern konaklama alanları inşa edildiğini bildirdi.

Yavuz, yaptığı yazılı açıklamada, fındık hasat sezonu nedeniyle kente gelen mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin huzurlu ve güvenli bir ortamda konaklamalarını sağlamak için bütün hazırlıkların tamamlandığını belirtti.

Saraycık Mahallesi'nde oluşturulan alana ilişkin Yavuz, şu bilgileri paylaştı:

"Yaklaşan fındık hasadı öncesinde, Altınordu Saraycık Mahallesi'nde yaklaşık 14 dönümlük alanda mevsimlik işçiler için modern konaklama alanı inşa edildi. Geçen yıl 5 derslik olan okul binası 8 dersliğe, 20 olan tuvalet sayısı 36'ya, 10 olan banyo kapasitesi 16'ya çıkarıldı. Çamaşırhane ve çeşmeler kullanıma hazır hale getirildi. Benzer çalışmayı diğer ilçelerimizde de gerçekleştirdik."

Yavuz, fındık bahçelerinde 16 yaşından küçük çocuk işçilerin çalıştırılmasının yasak olduğunu anımsatarak, şunları aktardı:

"Her yıl fındık hasat döneminin gelmesi ile birlikte Türkiye'nin çeşitli illerinden Ordu'ya gelen mevsimlik tarım işçileri, beraberinde çocuklarını da yanlarında getiriyorlar. Bu yıl da geçen yıllarda olduğu gibi açılacak olan kurslarla, öncelikle 16 yaşından küçük ve çalıştırılması yasak olan öğrencilere yönelik tamamlayıcı ve destekleyici eğitimler, sosyal ve kültürel etkinliklerle kendilerini geliştirmelerine yardımcı olabilmek adına çalışmalar yapılacak. Çocuklara temel derslerin yanında, müzik, resim, satranç ve oryantiring gibi alanlarda da eğitimler verilecek. Gençlik ve Spor İlçe Müdürlükleri tarafından da futbol, basketbol, yüzme ve çeşitli sportif faaliyetlerin yapılması amacıyla çalışmalar yapılacak. Bu dönem için bine yakın öğrencinin bu kurslardan faydalanması öngörülmektedir."

Kaynak: AA / Güncel

Ordu Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title