Haberler

Mevsimlik İşçiler İçin Geçici Modern Çadır Kentler Kurulacak

Soner Kılınç - Uşak'ta Her Yıl Yaz Aylarında Çalışmak İçin Doğu ve Güneydoğu İllerinden Gelen Mevsimlik İşçilerin Daha İnsancıl Şartlarda Yaşamlarını Sürdürmeleri İçin 13 Ayrı Bölgede Geçici Modern Çadır Kentler Kurulacak

Soner Kılınç - Uşak'ta her yıl yaz aylarında çalışmak için Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen mevsimlik işçilerin daha insancıl şartlarda yaşamlarını sürdürmeleri için 13 ayrı bölgede geçici modern çadır kentler kurulacak.

Uşak İl Genel Meclisi Başkanı Ali İhsan Uzun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Mevsimlik Geçici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarını İyileştirme Projesi' kapsamında Uşak'ta yapılacak çalışmalar hakkında AA muhabirine bilgi verdi. Yaz aylarında Doğu ve güneydoğu illerinden mevsimlik işçi olarak yaklaşık 2 bin ailenin Uşak'a geldiğini, sayıları 8 bini bulan bu ailelerin il genelinde 13 ayrı noktada konakladığını ve yaklaşık 4 ay tarım arazilerinde çalıştığını ifade eden Uzun, bu ailelerin daha insancıl ortamlarda çalışmalarının amaçlandığın söyledi.

Uşak'ta mevsimlik işçilerin nohut ve tütün tarlalarında günlük 20-25 lira gibi bir ücretle çalıştığını, ekonomik güçlükler nedeniyle mevsimlik işçi olarak çalışan bu vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda modern yaşam olanları oluşturacaklarını söyleyen Uzun, yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

'İlimizde Beylerhan, Muharremşah, Çiftlik, Güllü, Yeşilkavak, Uluyayla, Karayakuplu, Delihidirlı, Omurca, Köseler, Karaboyalık köyleriyle Büyükoturak ve Karbasan beldelerinde mevsimlik işçiler için modern çadır kentler kuracağız. Bu çadır kentlerde Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen mevsimlik işçilerimiz dört ay süreyle konaklayacak. Altyapı çalışmaları Uşak İl Özel İdaresi tarafından yapılacak bu yaşam alanlarında ekiplerimiz öncelikle tesviye ve düzleştirme çalışması yapacak. Ardından belirli bir düzen dahilinde satın alınan modern çadırlar bölgeye yerleştirilecek. Çadır kentlerde yaşayacak vatandaşlarımızın temizlik ihtiyaçlarını gidermeleri için duş kabinleri, çevre temizliği için çöp bidonları, su deposu, günlük ihtiyaçları için yemek pişirme ve bulaşık yıkama ünitesiyle çamaşırhane, çocukların vakit geçirmesi için çocuk oyun gurupları bulunacak. Burada yaşayan vatandaşlarımızın bizlerin misafiri olduğunu düşünerek onların tüm ihtiyaçlarına çözüm bulacağız. Polis ve jandarma ekiplerimiz bu bölgelerde güvenlik önlemleri alacak.'

Projenin Uşak Valili tarafından koordine edildiğini, Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin bu yerleşim alanlarında sürekli olarak sağlık taraması yapacağını ve sağlık sorunu bulunanların tedavisi için çalışma yürüteceğini, Milli Eğitim Müdürlüğü ekiplerinin bölgelerde yaşayan çocuklar için eğitim programları hazırlamayı planladığını ifade eden Uzun, şöyle konuştu:

'Bu proje Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Biz sadece malzeme alımını gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz günlerde 13 yerleşim yeri için 860 çadır alım ihalesi gerçekleştirildi. Her biri yaklaşık 500 lira olan çadırlar belirli zaman dilimlerinde teslim edilecek. Bu çadırlar Uşak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde muhafaza edilecek. Herhangi bir doğal afet anında elimizdeki bu çadırları kullanabileceğiz. Proje kapsamında yaklaşık olarak 1 milyon 996 bin lira harcama yapılacak. Amacımız mevsimlik işçilerin daha insancıl şartlarda çalışmasını sağlamak. Düşünün Uşak'a 8 bin vatandaşımız mevsimlik işçi olarak geliyor, Türkiye genelinde bu rakam milyonlara ulaşıyor. Bu sosyal projenin toplumsal barış için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Proje bu yıl yaz aylarında ilk kez uygulanacak. Projeyi hazırlayan herkese ve bu projenin ilimizde hayata geçmesinde bizlere liderlik yapan Valimiz Özdemir Çakacak'a teşekkür ediyorum. '

(SON-MV-BŞK-OSM) - UŞAK

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title