Haberler

Mevlid Kandili'nde Camiler Doldu Taştı

Hazreti Muhammed’in doğum yıl dönümü olan Mevlid Kandili'nde tüm yurtta camiler doldu taştı.

ESENLER’DE TEMCİD-İ ŞERİFLİ MEVLİD KANDİLİ

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (sav) doğum günü olan Mevlid Kandili, Esenler'de Temcid-i Şerif ve Kuran-ı Kerim tilavetiyle kutlandı. 

Esenler Belediyesi ile Esenler Müftülüğü, Mevlid Kandili kutlama programında, Esenler’de bir ilk gerçekleştirildi. Esenler Son Durak Camii’nde gerçekleştirilen programda, Hz. Muhammed Mustafa’yı (sav) öven, yücelten, yüceliklerini aşkla ilan eden ilahi ve kasideler, bir Osmanlı geleneği olan Temcid-i Şerifler ile okundu. Peygamber Efendimiz’e (sav) naatların okunduğu ve Kur’an-ı Kerim tilavet edildiği gecede Mevlid Kandili idrak edildi.

Esenler Belediyesi’nin mevlit şekeri ve kandil simidi dağıttığı geceye katılan Esenler halkı, dualarla Hz. Muhammed’i anmanın huzurunu yaşadı. Geceye katılan vatandaşlardan Muzaffer Türk ve Bayram Fındık ise Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu’ya geceden dolayın teşekkür etiklerini belirttiler. 

MEVLİD KANDİLİ İSTANBUL'DAKİ CAMİLERDE İDRAK EDİLDİ

İstanbullular Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) dünyaya geldiği gün olan Mevlid Kandili’nde Eyüp Sultan Cami'ne akın etti. Camiye sığmayan cemaat ise cami avlusunda saf tutarak geceyi idrak etti.

İstanbullular Mevlid Kandili’ni tarihi camiler başta olmak üzere çeşitli ibadethanelerde idrak etti. Mevlid’i karşılamak üzere Eyüp Sultan Cami'ne akın eden İstanbullular, geceyi namaz kılıp dua okuyarak geçirdi. Kutlamalara İstanbul dışından gelenler insanlarda iştirak etti.

Eyüp Sultan'a gelen cemaat camiyi doldururken burada namazlarını kıldıktan sonra okunan Mevlid-i Şerif ve Kuran-Kerim'i dinledi. Öte yandan caminin tıka basa dolu olması nedeniyle içeriye giremeyen bazı vatandaşlar ise cami avlusunda saf tuttu.

Mevlid Kandili’ni Eyüp Sultan Camisi’nde kutlayan Ahmet Köse isimli bir vatandaş, “Peygamber Efendimiz doğarken, ‘ümmetim son nefesinde ümmetim’ demiş. Acaba ümmeti onun kadar düşkün mü? Onun gittiği yoldan gidiyor mu? İnşallah giderler. Allah cümlemize hidayet versin” dedi.

Eyüp'te ikamet eden Yunus adlı yaşlı dede ise, “Öncelikle Allah bizi ne için dünyaya gönderdi onu bilmek lazım. Müslüman mıyız neyiz onu bilmemiz lazım. Kendi mübarek yeni yılımız Muharrem Ayımız var. Peki biz ne kutluyoruz. Bu gürültü, masraflar ne bilmemiz lazım. Biz kimiz, neyiz. Herkesin kendi dini var. Bizlerin aklını başını toplaması lazım. Yoksa kabir altında çok büyük problemler olur. Kabir altına girmek kolay değildir. Para, mal, mülk, zevk her şey dünyada kalıyor” diye konuştu. 

ERZURUM’DA CAMİLER DOLDU TAŞTI

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in doğum günü olan Mevlid Kandili nedeniyle Erzurumlular, camilere akın etti. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in dünyaya teşrif ettiği gün olan Mevlid Kandilinde Erzurum’da gencinden, yaşlısına bütün vatandaşlar camileri doldurdu. Camilerde yer bulmakta zorluk çeken vatandaşlar, ellerini semaya açarak yılın ilk kandilinde bol bol dua ettiler. Ulu Cami’de düzenlenen Mevlid Kandili özel programına yoğun ilgi gösterilirken, şehir genelinde birçok camide de Kur'an-ı Kerim okunarak, ilahiler söylendi.

Cami çıkışlarında ise Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından şehrin farklı noktalarında bulunun 3 camide 6 bin kandil simidi dağıtıldı. Solakzade Camii’nde cemaatle birlikte Kandil gecesini geçiren Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, cami çıkışında vatandaşlara kandil simidi dağıttı. 

MEVLİD KANDİLİ'NDE VAN’DA CAMİLER DOLDU, TAŞTI

Hazreti Muhammed’in doğum yıldönümü olan Mevlid Kandili'nde tüm yurtta olduğu gibi Van’da da camiler doldu taştı. Vatandaşlar, kandil gecesi dua edip Allah'tan af ve mağfiret diledi.

Kent merkezinde bulunan Ulu Camii’nde kutlanan Mevlit Kandili’ne gelen vatandaşlar, camide hurma, lokum ve gül suyu dağıttı. Kur’an-ı Kerim, Mevlidi Şerif ve ilahiler okunduğu gecede çok sayıda vatandaş, camide ibadetini yaptı duasını etti. Akşam namazını Ulu Camii'nde kılan vatandaşlar, tüm İslam aleminin kandilinin mübarek olması temennisinde bulunarak, “Peygamberimiz Efendimiz'in (SAV) ruhu şad olsun, bizlere şefaatçi olsun. Cenab-ı Mevlam, bizi Peygamber Efendimiz'e ümmet etti. Biz de ahirette inşallah şefaatine nail olacağız. Rabb'im bizi Peygamber Efendimiz'in şefaatine nail etsin, Efendimiz'e komşu etsin. Bizim istediğimiz zaten bu. Dünyaya geldik, işte gidiyoruz. İnşallah burada, beraberce kıldığımız namaz gibi orada da bizler beraber oluruz" dediler. 

DİYARBAKIR ULU CAMİİ’NDE 3 DİLDE MEVLİD PROGRAMI

Diyarbakır’da Mevlid Kandili nedeniyle vatandaşlar tarihi Ulu Camii’ne akın etti. Dualar, Türkçe, Kürtçe ve Arapça okundu.

Diyarbakır’da yılın ilk kandili olan Mevlid Kandili nedeniyle vatandaşlar Sur ilçesinde bulunan tarihi Ulu Camii’ne akın etti. Burada düzenlenen mevlit programına yoğun ilgi gösteren vatandaşlar, Türkçe, Kürtçe ve Arapça okunan dualara, yine Türkçe, Kürtçe ve Arapça eşlik etti. Programa Diyarbakır Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş ve ilçe müftüleri de katıldı. Program sırasınca bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

“ALLAH MEMLEKETİMİZE BARIŞ NASİP ETSİN”

Programa katılan vatandaşlardan Şeyhmus Biçer, güzel bir sohbet ve gece olduğunu belirterek, “3 dilde mevlit okundu. Türkçe, Kürtçe ve Arapça dualar okundu. İslam dini bütün dillere hitap eden bir dindir. Allah bu gecenin hayrına ülkemize ve memleketimize barışı nasip etsin. Bütün İslam aleminin Kandilini kutlarım” dedi.

Sinan Çelik ise tüm İslam alemi için hayırlı bir gece olmasını istediklerini belirterek, “Bugün ellerimizi semaya açıp, dua edeceğiz” diye konuştu. 

BURSA ULU CAMİİ KANDİLDE HINCA HINÇ DOLDU

Bursa'da, mevlit kandili sebebiyle camiler doldu taştı.

Peygamber Efendimizin doğum günü olan mevlit kandilinde Ulu Camii hınca hınç doldu. Tarihi mabede akın eden vatandaşlar, yatsıdan evvel okunan mevlid-i şerifi Kur'an-ı Kerim’i dinledi. Mübarek geceyi huşu içinde idrak eden vatandaşlar, tarihi bir gün yaşadı. Çevre illerden de gelenlerin olduğu Ulu Camii'nde kandil coşkusu dualarla yaşandı. Her yaştan insanın yoğun ilgi gösterdiği Ulu Camii, en yoğun gecelerinden birini yaşadı. Yapılan dualara küçük yaştaki çocuklar da el açarak eşlik etti.

Bursa Büyükşehir Belediyesi görevlileri Bursa'nın 7 çeşit yerinde ise vatandaşlara kandil simidi ile süt dağıttı. 

KONYA'DA MEVLİD KANDİLİ'NDE CAMİLER DOLDU TAŞTI

Konya'da Mevlid Kandili'ni idrak etmek isteyen vatandaşlar camileri doldurdu, türbeleri ziyaret etti. 

Hz. Mevlana'nın türbesini ziyaret için gelen vatandaşlar, “Bu aylar İslamiyet için kardeşlik ayları. Bu günü yaşamak bayramların en güzeli. Çok sevinçliyiz. Ne mutlu Allah bizi bu günlere eriştirdi” şeklinde duygularını ifade etti. Kandil gecesi yatsı namazını Hacıveyszade Camii’nde kılmak isteyen vatandaşlar da camiyi doldurdu. Kılınan yatsı namazının ardından cemaat okunan dualara ‘amin’ dedi. Hacıveyszade Camii’nde düzenlenen Mevlid Kandili programı okunan ilahi ve duaların ardından sona erdi. 

ADIYAMAN’DA, CAMİLER DOLUP TAŞTI

Peygamber Efendimizin doğum günü olan Mevlid Kandili nedeniyle camilere akın eden vatandaşlar, Kandil günü camide cemaatle beraber namaz kılmanın sevincini yaşadı. 

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in dünyaya teşrif ettiği gün olan Mevlid Kandili nedeniyle Adıyamanlılar, camilere akın etti. Alınan abdestin ardından ezanın okunması ile birlikte namaza duran Müslümanlar, yılın ilk Kandil’ini camide geçirmeyi tercih ettiler.

Duaların ve ibadetlerin kabul edildiği mübarek gün olarak bilinen Mevlid Kandili’nde vatandaşlar, okunan hutbeleri dinledi ve bol bol dua etti. 

MARDİN’DE CAMİLER DOLDU TAŞTI

Mardin’de camiler Peygamber Efendimizin Mevlid Kandilini ihya etmek isteyen Müslümanlar ile dolup taştı.

Hz. Muhammed'in (sav) dünyaya teşriflerinin yıldönümü dolayısıyla Mardin İl Müftülüğü tarafından yatısı namazının ardından camilerde “Mevlid Kandili” programları düzenlendi. Mardin merkez Artuklu ilçesinde bulunan Fuat Yağcı Camisi’nde düzenlen organizasyona Müslümanlar büyük ilgi gösterdi. Kur’an tilaveti ile başlayan programda; Mevlidi Şerif okundu, ilahiler seslendirildi, salâvatlar getirildi.

Gecede bir konuşma yapan Mardin İl Müftü Yardımcısı İsmail Ünal, “Peygamber Efendimiz, alemlere rahmet olarak gönderilmiştir. Efendimiz, insanı insan olduğu için yüceltmiştir. Son zamanlarda bölgemizde bir takım üzücü hadisler meydana gelmiştir. İnsanımızın bir birine zulüm etmesi, bir birine kötü muamelede bulunması hiçbir zaman İslam ahlakıyla bağdaşan bir durum değildir” dedi.

Yapılan konuşmanın ardından eller dualar için açıldı ve yapılan dualara hep bir ağızdan “amin” denildi. Gecenin sonunda ise çeşitli ikramında bulunuldu. 

ANKARA’DA MEVLİD KANDİLİ

Hazreti Muhammed’in (sav) dünyaya gelişinin yıl dönümü dolayısıyla Türkiye’nin birçok caminde olduğu gibi Ankara’da da mevlitler okunup, dualar eşliğinde Allah'tan af ve mağfiret dilendi.

Ankara’da başta Kocatepe cami, Hacı Bayram Veli Camii ve Ahmet Hamdi Akseki Camii olmak üzere bütün camileri dolduran vatandaşlar Mevlid Kandili programına katıldı. Kur'an-ı Kerim, Mevlidi Şerif ve ilahiler okunduğu gecede çok sayıda vatandaş, namaz kılıp dua etti.

Camilere akın eden vatandaşlara, lokum, gül suyu ve kandil simidi dağıtıldı. Kandile Kocatepe Camii’nde katılan vatandaşlar, tüm İslam aleminin kandilinin mübarek olması temennisinde bulundu.  

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kandil Dağı Mardin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title