Haberler

Mevduat Bankalarının Piyasa Değeri 79.7 Milyar YTL

İMKB'de İşlem Gören Mevduat Bankalarının Piyasa Değeri 79.7 Milyar YTL ile Toplam Piyasa Değerinin Yüzde 40'ını Oluşturdu.

İMKB'de işlem gören hisse senetlerinin toplam piyasa değeri 199.4 milyar YTL olarak gerçekleşti. Borsada işlem gören mevduat bankalarının piyasa değeri ise 79.7 milyar YTL ile toplam piyasa değerinin yüzde 40'ını oluşturdu.

Türkiye Bankalar Birliği, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören ticaret bankalarının üç aylık toplu bilançosunu yayımladı. Aralık 2006 verilerine göre, İMKB'de işlem gören mevduat bankası sayısı 12 oldu. Bu bankaların, 4 bin 221 şube ve 90 bin 66 personel ile sektördeki şubelerin ve personelin yüzde 63'üne sahip olduğu kaydedildi. Borsada işlem gören bu bankaların mevduat bankaları grubu içindeki şube ve personel payı ise sırasıyla yüzde 63 ve yüzde 65 olarak belirlendi. Bu bankaların sektör toplam aktifleri içindeki payı yüzde 67, toplam krediler içindeki payı da yüzde 76'ya ulaştı. Aynı dönem itibariyle, İMKB'de işlem gören mevduat bankalarının, mevduat bankaları toplam aktifleri, toplam kredileri ve toplam mevduatı içinde payı sırasıyla yüzde 69, yüzde 78 ve yüzde 68 olarak gerçekleşti.

TAKİPTEKİ KREDİLER YÜZDE 21 ARTTI

Borsada işlem gören mevduat bankalarının toplam aktifleri Aralık 2006 itibariyle, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artarak, 324 milyar YTL'ye yükseldi. Geçen yıl sonuna göre, Aralık 2006 itibariyle likit aktifler yüzde 15, menkul değerler cüzdanı yüzde 18, krediler yüzde 49 oranında arttı. Kredilerin toplam aktifler içindeki payı yüzde 43'ten yüzde 49'a çıktı. Takipteki kredilerdeki yüzde 21 oranındaki artışa karşılık, özel karşılıklarda yüzde 23 oranında artış saptandı. Özel karşılıkların takipteki kredileri karşılama oranı yüzde 90 düzeyinde kaldı.

YTL'YE TALEP YÜKSELDİ

İstatistiklere göre, 2006 yılında YTL mevduat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 oranında artış gösterirken, YP mevduat YTL karşılığı olarak yüzde 34 oranında, dolar bazında ise yüzde 28 oranında artış belirlendi. YP mevduatın YTL karşılığının YTL mevduattan daha hızlı artmasında Mayıs 2006 dalgalanmasından sonra güç kazanan para ikame süreci etkili oldu.

ÖZKAYNAKLAR YÜZDE 16 BÜYÜDÜ

Borsada işlem gören mevduat bankalarının özkaynakları Aralık 2006'da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 oranında büyüdü. Ödenmiş sermaye ve kar yedeklerindeki artış ise olumlu etkiledi. Özkaynakların toplam aktiflere oranı yüzde 12'den yüzde 11'e geriledi. Mevduat dışı kaynaklar, yurtdışı bankalardan ve repo işlemlerinden alınan fonlardaki artış nedeniyle büyüdü.

YABANCI PARA KALEMLERİ ARTTI

Aralık 2006 itibariyle, bir önceki yıl sonuna göre, toplam aktiflerde YTL cinsinden kalemler yüzde 27 oranında, YP cinsinden kalemler yüzde 35 oranında artış gösterdi. YP aktiflerin toplam aktifler içindeki payı yüzde 38'den yüzde 40'a, YP pasiflerin toplam pasifler içindeki payı ise, yüzde 42'den yüzde 43'e yükseldi.

34.7 MİLYAR YTL FAİZ GELİRİ

İMKB'de işlem gören mevduat bankalarının faiz gelirleri 34.7 milyar YTL, faiz giderleri ise 21.7 milyar YTL oldu. Faiz gelirlerinde en önemli iki kalemi, menkul değerlerden ve kredilerden alınan faizler oluşturdu. Faiz giderlerinin büyük bir kısmı ise mevduata verilen faizlerden kaynaklandı. Net ücret ve komisyon gelirleri ile diğer faaliyet gelirleri, net dönem karını olumlu, net ticari kar zarar ise olumsuz etkiledi. Net dönem karının artış oranının yüksek olmasında diğer faaliyet giderleri ile kredi ve diğer alacaklar değer düşüş karşılığı kalemlerindeki azalma etkili oldu.

BANKALARIN BORSADAKİ PAYI YÜZDE 39

İMKB'de işlem gören 12 mevduat bankasından 11 tanesi iMKB Ulusal-100 endeksine dahil bulunuyor. Bu 11 bankanın endeks içindeki ağırlıkları 30 Aralık 2006 tarihi itibariyle, Eylül 2006 tarihine göre değişmeyerek yüzde 39 oldu. Öte yandan, 2006 yılı Aralık ayı itibariyle hisse senedi piyasasında işlem hacmi 20.7 milyar YTL olarak gerçekleşti. Bu miktarın yüzde 35'ine karşılık gelen 7.2 milyar YTL'lik işlem, bankalar ve katılım bankaları alt sektörünün hisseleri aracılığıyla gerçekleşti. Bankalar ve katılım bankalarının toplam işlem miktarı içindeki payı yüzde 24 oldu.

HİSSE SENETLERİNİN DEĞERİ 199.4 MİLYAR YTL

İMKB'de işlem gören hisse senetlerinin toplam piyasa değeri 199.4 milyar YTL olarak gerçekleşti. Borsa'da işlem gören mevduat bankalarının piyasa değeri ise 79.7 milyar YTL ile toplam piyasa değerinin yüzde 40'ını oluşturdu.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title