Haberler

Metropolden köylerine dönen emekli çift, ipek böceği üretimiyle köylülere umut oluyor

Güncelleme:

Ankara'da 33 yıl yaşadıktan sonra eşiyle doğduğu topraklar olan Karaman'a dönen emekli memur, ipek böceği kozası üretmeye başladı.

Ankara'da 33 yıl yaşadıktan sonra eşiyle doğduğu topraklar olan Karaman'a dönen emekli memur, ipek böceği kozası üretmeye başladı.

Ermenek ilçesine bağlı İkizçınar köyünde dünyaya gelen, Cihangül Gürdal (58), Ankara'daki bir devlet bankasında 33 yıl çalıştıktan sonra emekli oldu.

Bu sırada hem büyükşehirde hayatını sürdürmenin verdiği yorgunluk hem de memleket özlemi nedeniyle yeni kararlar alan Gürdal, jeoloji mühendisi eşi Mete Gürdal'ı da kısa sürede ikna ederek, doğduğu topraklara geri dönüp ipek böceği kozası yetiştirmeye başladı.

Cihangül Gürdal, AA muhabirine, uzun yıllar Ankara'da yaşamasına rağmen hiçbir zaman kendisini büyükşehire ait hissetmediğini söyledi.

Her zaman metropollerdeki yaşantının insan doğasına uygun olmadığını düşündüğünü ifade eden Gürdal, atalarının 3 kuşak yaşadığı köyünde doğal ortamda yaşamayı tercih ettiği için mutlu olduğunu aktararak, "Buraya gönül bağım var. Kendimi buraya ait hissediyorum." dedi.

Restore ettikleri babasından kalan eve yerleştiğini anlatan Gürdal, daha sonra ise geçim sıkıntısı çeken köy halkına destek olmak için ne yapabileceğine ilişkin kafa yorduğunu, ipek böceği kozası üreterek gelecekte köylüye de maddi olanak sağlamaya karar verdiklerini aktardı.

İpekte marka olmak istiyor

Akrabalarından kiraladıkları tarlaya 2 bin dut ağacı diktiğini dile getiren Gürdal, şunları kaydetti:

"Bu yıl test üretimi yaptık. Koza üretirken neler olabiliyor, onları gördük. Önümüzdeki yıl daha fazla üretim yapacağız fakat asıl üretim üçüncü yıldan sonra başlayacak. Burada 3 üretim çadırı lazım. Biz şimdilik bir tane kurduk, üçüncü senede çadır sayımızı üçe çıkaracağız. Bunu başarırsak, Ermenek'in koza üretim merkezi olmasını istiyoruz. Asıl hedefim Anadolu'da, Taşeli'de bir ipek markası yaratmak. Bunun için de ciddi bir koza üretimi olması lazım. Şimdi böcekleri koza birliği ücretsiz veriyor. Üretilen kozayı da ayağımıza kadar gelip açıklanan resmi fiyattan satın alıyor. Yeterli koza üretimini başarabilirsek buradaki kadınlara ipek dokumayı öğretmeyi hedefliyoruz ama tamamen el dokuma. Amacımız para kazanmak değil, örnek olup buradan bir marka yaratabilmek."

"İnşallah burası yeniden ipek böceği üretim merkezi olur"

Eşine destek olmak amacıyla köye yerleşen Mete Gürdal da tarihinde ipek böcekçiliğinin bu denli yaygın olduğu bir yerde şimdi olmamasının üzüntü verici olduğunu söyledi.

Mete Gürdal, "Bizim şimdi yaptığımız okyanusta bir damla gibidir ama damlaya damlaya da göl oluyor. İnşallah burası yeniden ipek böceği üretim merkezi olur. Dilerim buradaki bu zenginlik, buradan büyükşehirlere göçenleri de köylerine geri getirir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Karaman Ankara Koza Haberler

Bakmadan Geçme

Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title