Haberler

Metro Türkiye'de 10 Mağaza Açacak

Metro Group Yönetim Kurulu Başkanı Eckhard Cordes, Türkiye'de 2008 Yılında, Yaklaşık 100 Milyar Euro Yatırımla 10 Mağaza Açmayı Planladıklarını Bildirdi.

Metro Group Yönetim Kurulu Başkanı Eckhard Cordes, Türkiye'de 2008 yılında, yaklaşık 100 milyar euro yatırımla 10 mağaza açmayı planladıklarını bildirdi.

Metro Group'un 2007 yılı bilanço sonuçları, Türkiye, Ukrayna, Rusya, Romanya gibi ülkelerden gazetecilerin katıldığı bir toplantıda açıklandı.

Geçtiğimiz yılın Kasım ayında Metro Group Üst Yöneticiliğine atanan Cordes, toplantıda yaptığı konuşmada, 2007 yılının Metro Group için başarılı geçtiğine işaret ederek, grubun, bundan sonraki büyüme stratejisi hakkında bilgi verdi.

Şirket hissedarlığının dağılımındaki değişimlerin ardından Metro Group'un parçalanacağına ilişkin bazı söylentiler ortaya çıktığını aktaran Cordes, "Metro AG parçalanmayacak. Bazı değişimler, yapısal ayarlamalar ve portfolyo değişiklikleri olacaktır. Elbette, anlamlı gördüğümüz yerlerde şirket satın almaları gerçekleştireceğiz ve mantıklı fırsatlar ortaya çıktığında portfolyo daralmalarına da gidilebilecektir" dedi.

Cordes, grup dahilindeki şirketlere ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Grubun satış hacmine ve gelirine en büyük katkıda bulunan şirketlerden Metro Cash & Carry'nin geçen sene 14 ülkede 32 yeni mağaza açtığını kaydeden Cordes, Metro Cash & Carry ile Doğu Avrupa'da genişleyeceklerini, halihazırda bulunmadıkları ülkelere gireceklerini kaydetti.

Cordes, Real hipermarketlerinin ise şu anda Metro Group'un en büyük şantiye alanı olduğunu ifade ederek, Doğu Avrupa'da 14 yeni mağaza açan Real'in yeniden güçlendirilmesi çalışmalarının sürdüğünü, bunun başarılması için mutlaka Almanya'da güçlenmesinin sağlanması gerektiğini söyledi.

Cordes, Real'de başarının yakalanması için faaliyet karının yüzde 3 olmasının hedeflendiğini, ancak bu hedefin 2009 öncesi başarılmasını beklemediklerini belirterek, yeterli performansı gösteremeyen 40 Real mağazasının ise kapatılmasının söz konusu olabileceğini aktardı.

Real'in asıl gücünün yurt dışı büyümesinden kaynaklandığını kaydeden Cordes, Doğu Avrupa'da büyümeye odaklanacaklarını ve yeni bir pazar olarak Ukrayna'ya girmeyi planladıklarını anlattı.

Media Markt ve Saturn'ün geçen sene 84 yeni mağaza açtığını, Rusya ve Türkiye'de büyümenin hızla sürdüğünü söyleyen Cordes, bu markaların "rakiplerini öldürücü bir güç"le yollarına devam ettiğini aktardı.

Cordes, son olarak, Kaufhof'un son 3 yılda ciddi büyüme gerçekleştirdiğini ve başarılı bir iş haline geldiğini ifade etmekle birlikte, "Galeria Kaufhof başarılı bir iş ama Grubun bakış açısından stratejik bir iş değil. Herhangi bir zaman baskısı olmaksızın, tüm seçenekleri değerlendirecek ve doğru zaman geldiğinde Metro Group için en fazla katma değeri sağlayacak olan seçeneği seçeceğiz" diye konuştu.

Cordes, yeni büyüme stratejisi ile birlikte orta vadede her yıl yüzde 6'lık bir satış büyümesi beklediklerini söyledi.

"TÜRKİYE BÜYÜLÜ ÜLKE..."

Toplantının ardından Türkiye'den gelen gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cordes, Türkiye'nin kendileri için yatırımlar açısından çok önemli bir ülke olduğunu belirterek, Türkiye'deki her üç markalarının da yatırımlarını artırarak büyüyeceğini söyledi.

Cordes, Metro AG Yönetim Kurulu olarak Türkiye'yi, büyüme rakamları ile birlikte büyülü bir ülke olarak gördüklerini ifade ederek, bu kadar büyüme hızı kaydeden ve ekonomisi cazip bir ülke olmasa Türkiye'de yatırımı düşünmeyeceklerini aktardı.

Metro AG yönetim kurulu olarak Türkiye'nin AB üyeliğini üst seviyede desteklediklerini ve bu konuda çok pozitif bir öngörüleri bulunduğunu aktaran Cordes, Türkiye'nin ihracat açısından da kendilerine önemli fırsatlar sunduğunu dile getirdi.

Cordes, AK Partiye karşı açılan kapatma davasının ekonomiye muhtemel etkilerine ilişkin bir soru üzerine, "Bizim işimiz politika üzeri. Tamamen ekonomik verilerle hareket ediyoruz. Şu anda ortam iyi. Pazarlamayla, ürün çeşitliliğiyle, pazarın sunmuş olduğu imkanlarla ilgileniriz. Dolayısıyla Türkiye bizim için cazip bir ülke" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan'A HİPERMARKET MEKTUBU

Cordes, 8 Nisan 2008'de Türkiye'ye gelerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşeceğini belirterek, görüşmede, yaklaşık 2 hafta önce hipermarket yasası ile ilgili olarak Başbakan Erdoğan'a gönderdiği mektupta yazdığı modern ticaretin kuralları ve dünyada gelişimi ile ilgili bilgi vereceğini aktardı.

Ziyareti sırasında Metro Group'un Türkiye yöneticileriyle ilk defa tanışacağı ve mağazaları gezeceğini söyleyen Cordes, bunun aynı zamanda bir değerlendirme gezisi olacağını aktardı.

Türkiye'ye 2008 yılı için yaklaşık 100 milyon avro yatırım hedeflediklerini söyleyen Cordes, planları dahilinde 6 Media Markt, 2 Real hipermarket ve 2 Metro Cash & Carry mağazası açılışının bulunduğunu aktardı.

Media Markt açılışında yaşananların kendilerini şaşırtıp şaşırtmadığına yönelik bir soru üzerine Cordes, "Açılışlar her ülkede böyle olur" dedi.

METRO GROUP 2007 BİLANÇOSU

Metro Group Mali Konulardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi (CFO) Thomas Unger ise, şirketin 2007 yılı bilanço bilgilerini paylaştı.

Unger'in verdiği bilgiye göre, Metro Group'un 2007 yılı uluslararası cirosu yüzde 10,4'lük artışla 64,3 milyar avroya ulaşırken, vergi ve faiz öncesi karı yüzde 8,8 yükselişle 2,1 milyar avro olarak gerçekleşti.

Yüzde 13,6 artışla 38 milyar avroya ulaşan yurt dışı cirosunun toplam ciroya oranı yüzde 60'a ulaştı.

Metro Cash & Carry yüzde 6 artışla 32 milyon avro toplam satış gerçekleştirirken, Real Wal Mart ve Geant'ın Polonya'daki faaliyetlerini devralarak yüzde 25,4 artışla 11 milyar, Media Markt ve Satürn 17,1 milyar avro ciroya ulaştı.

Önümüzdeki sene için yaklaşık 40 Metro Cash & Carry ve Makro mağazası, yaklaşık 15 Real hiper market ve 70'in üzerinde Media Markt/Satürn mağazası açılması hedefleniyor.

Verilen bilgiye göre, Metro Group'un Türkiye bilanço rakamları ise şöyle: Metro Group, 2007 yılında bir önceki seneye göre yüzde 22,3 artışla 1 milyar 120 milyon avro ciro elde etti.

Bu toplam ciro içinde grup şirketlerinin payları Metro Cash & Carry için 841 milyon avro, Real Hipermarketleri için 258 milyon avro ve Eylül ayında dahil olan Media Markt/Saturn için 21 milyon avro olarak gerçekleşti.

Geçen sene açılan 1 Metro Cash & Carry, 3 Real ve 3 Media Markt mağazası ile grubun toplam mağaza sayısı 25'e ulaştı.

Şirketin çalışan sayısı ise yüzde 30,7 artışla 4 bin 601 kişiye yükseldi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title