Haberler

Meteorolojik Şamandıra Kurulumuna Sevimli Misafirler

Antalya Körfezinin 20 kilometre açıklarına meteorolojik amaçlı şamandıranın kurulması anına yunuslar eşlik etti.

MURAT EĞİLMEZ - Antalya Körfezinin 20 kilometre açıklarına meteorolojik amaçlı şamandıranın kurulması anına yunuslar eşlik etti.

Antalya Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü, Serik ilçesindeki Belek tatil merkezinin yaklaşık 20 kilometre açıklarında denizdeki meteorolojik parametrelerin (rüzgar, sıcaklık, deniz suyu sıcaklığı, basınç, dalga hızı, yönü ve yüksekliği ile akıntı hızı ve yönü) ölçümlerinin yapılabilmesi için "meteorolojik şamandıra" kurdu.

Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Davut Öztürk, 2010-2017'de Türkiye denizlerinde 78 deniz otomatik gözlem istasyonunun kurulduğunu söyledi.

Öztürk, "Bu şamandıraların her biri aynı zamanda otomatik gözlem istasyonu oluyor. Bu istasyonlardan anlık olarak devamlı meteorolojik parametrelerin ölçümlerini havaya ve denize ait ölçümleri yapabiliyoruz." dedi.

Körfezin 20 kilometre açığına gemiyle gittiklerini ve şamandırayı 330 metre derinlikteki zemine bırakılan 2,5 tonluk beton büze sabitli çelik ve ipek halatlara bağladıklarını aktaran Öztürk, şöyle devam etti:

"Eskiden uydu ve radarlarla klasik yöntemlerle denizlerimizden meteorolojik veri topluyorduk. Bu sistemler sayesinde artık yerinde, gerçek, sürekli veriler elde edebiliyoruz. Bu sayede deniz ulaşımını daha güvenli ve ekonomik hale getirmiş oluyoruz. Elde ettiğimiz verileri anında yayın yaparak ilgili sektörlere ulaştırıyoruz. Örneğin verilere bakan gemi rotasını ona göre belirliyor, gereksiz zaman ve akaryakıt tüketiminin önüne geçmiş oluyor."

"Denizde tahmin oluşturmada otorite olduk"

İstasyonlardan her birinin kurulumunun ortalama 800 bin liraya mal olduğunu belirten Öztürk, "Bu istasyonların kurulmasıyla birlikte ülkemiz de artık denizlerle ilgili tahmin oluşturmada otorite haline gelmiştir. Bu bizi dünya çapında özellikle denizcilikte gelişmiş Avrupa ülkeleri arasında da söz sahibi yapıyor. 2010 yılı öncesinde denizlerimizde bu sistemler yoktu. Artık bu sayede daha gerçek ve tutarlı veriler elde ediyoruz." dedi.

Antalya açıklarında 6, Muğla kıyılarında da 7 istasyonlarının bulunduğunu kaydeden Öztürk, 2023 yılına kadar ülke kıyıları genelinde istasyon sayısını 92'ye çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Bu istasyonlara bazen büyük gemilerin çarpabildiğini, kaza kırımına uğradıklarını belirten Öztürk, bunun önüne geçebilmek için Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne koordinatlarını bildirdiklerini vurguladı.

Öztürk, kurulum sırasında kendilerine eşlik eden yunus sürüsü sürprizinin ise büyük moral olduğunu söyledi.

Sevimli Akdeniz yunuslarının, 6 saatte kurdukları istasyonun bulunduğu noktaya kadar atlaya zıplaya gemilerini takip ettiğini belirten Öztürk, "10 civarında grup halindelerdi, izlemek çok keyifliydi. Bu balıkların çok uğurlu olduklarına inanıyoruz, inşallah onların uğurunun da etkisiyle bu istasyonumuzun verimi güçlü olur" diye konuştu.

Meteorolojik şamandıraların önemi

Meteorolojik şamandıralardan alınan veriler sayesinde, başta balıkçılık, deniz ulaşımı olmak üzere tüm sektörler için Cebelitarık Boğazı'ndan Hazar Denizi'ne kadar noktasal hava ve deniz tahminleri yapılabileceği vurgulandı.

Bu sistemler ile kara yüzeyinden olduğu gibi, üç tarafı denizle çevrili Türkiye'de deniz üzerinden de meteorolojik verilerin toplanması amaçlanıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Antalya Belek Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title