Haberler

Metal İşçisinin Tis Sürecinde Uyuşmazlık

Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında metal iş kolundaki toplam 117 bin çalışanı ilgilendiren MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecine uyuşmazlık tutanağı tutuldu.

Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında metal iş kolundaki toplam 117 bin çalışanı ilgilendiren MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecine uyuşmazlık tutanağı tutuldu.

Türk Metal Sendikası'ndan yapılan yazılı açıklamada, 5 Ekim'de başlayan Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine bugün MESS Genel Merkezi'nde devam edildiği belirtildi.

Açıklamada, TİS sürecinde bugüne kadar yapılan 6 oturumda 55 maddenin kabul edildiği, buna karşın 50 maddede ve sözleşmenin eki niteliğindeki 3 yönetmelikte ise anlaşmanın sağlanamadığı belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"MESS, önce bazı basın yayın kuruluşları aracılığıyla taleplerimize karşı kırmızı çizgiler ilan etmiş, bugün yapılan oturumda da işçi hak ve özgürlüklerini hiçe sayarak sendikamızın kabul edemeyeceği bir ücret artışı teklifinde bulunmuştur. Sendikamızın teklifine karşılık ilk 6 ay için 1 Mart-31 Ağustos 2017 arasındaki enflasyon oranında artış önerilmiştir. Sosyal haklara ise yıllık enflasyon oranında artış teklif edilmiştir. Türk Metal Sendikası, sergilenen bu uzlaşmaz tutum nedeniyle sözleşme masasını terk etmiş, uyuşmazlık tutanağını tutarak arabulucu sürecini başlatmıştır."

"Türk Metal üyelerinin de kırmızı çizgileri var"

Türk Metal Sendikası'nın ülkenin son derece hassas bir dönemden geçtiğinin, devletin uluslararası alandaki baskıların altında kaldığının ve terör tehdidi yaşadığının bilincinde olduğunun vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Üyelerimizin sendikamıza emanet ettiği alın terlerine halel getirmemeye, emeğin hak ve özgürlüklerinden ve çalışma yaşamında adaletten taviz vermemeye kararlıyız. Sendikamız, MESS'in ilan ettiği kırmızı çizgilere karşı Türk Metal üyelerinin de kırmızı çizgileri olduğunu ve bu çizgilerden taviz verilmeyeceğini bir kez daha açıklamaktadır."

Karar, otomotiv devlerini ilgilendiriyor?

MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi, aralarında Renault, Tofaş, Ford, Arçelik, Mercedes, Man gibi Türkiye'nin önemli sanayi kuruluşlarının bulunduğu metal iş kolundaki toplam 117 bin çalışanı ilgilendiriyor. Toplu sözleşme masasında işçileri temsil eden Türk Metal Sendikası, devam eden Toplu İş Sözleşmesi kapsamında ücretlere ilk altı ay için yüzde 38,28 zam talep etmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title