Haberler

Mesafeli Satışlarda Dolandırıcılığa "Kargo Kontrolü"Yle Çözüm Önerisi

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, internet üzerinden (mesafeli satış) dolandırıcılığının her gün arttığını ve vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirterek, "Özellikle sosyal medya başta olmak üzere televizyon, radyo ve internet siteleri üzerinden...

İLHAMİ ERKILIÇ - Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, internet üzerinden (mesafeli satış) dolandırıcılığının her gün arttığını ve vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirterek, "Özellikle sosyal medya başta olmak üzere televizyon, radyo ve internet siteleri üzerinden yapılan reklamlarla vatandaşlar tuzağa düşürülüyor. Bu sorunu önlemek için kargo firmalarına ve kurumlara görev düşmektedir." dedi.

Altay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güvenli olmayan internet sitelerinden yapılan alışverişlerde vatandaşların dolandırılıp tuzağa düşürüldüğünü belirterek, bu soruna en etkili çözümün kargo firmaları ve çalışanlarının sorumluluk alması olduğunu söyledi.Şüphelenilen paketin açılıp içerisine bakıldıktan sonra kargo çalışanının ürünü tüketiciye teslim etmesi gerektiğini anlatan Altay, şu ifadeleri kullandı:

"Şüpheli kargolarda vatandaşlarımızın bir tutanakla kargosunu açtırmayı talep etmesi gerekiyor. Kargodaki ürün tüketicinin talebi ise zaten o ürünü alacaktır ancak istenilen ürün yerine dolandırıcılık amaçlı ürün gönderilmişse bu durumda kargo şirketi veya çalışanının kaybedecek bir şeyi yoktur. Kargo, ürünü tüketicinin reddettiği gerekçesiyle iade edebilir. Ürün, eğer dolandırıcıların gönderdiği bir ürünse kargocunun kutuyu açıp tüketiciye göstermesinin kime ne zararı olabilir? Zaten güvenilir bir siteden alınan ürünü tüketici, 14 gün içerisinde hiçbir gerekçe göstermeden iade edebiliyor. Bu nedenle güvenli yerlerden alınan ürünün kargo açılsa dahi iade hakkı vardır. Dolandırıcıların gönderdiği ürünün tüketici açısından iade hakkı olmadığından kargocu bu ürünü tüketiciye teslim etmeden tüketicinin almadığı gerekçesi ile iade etmesi gerekir."

"Ayıplı ürünlerde muhatap bulunamıyor"

Altay, bilinmeyen ve güvenli olmayan internet sitelerden alışveriş yapılmaması gerektiğine dikkati çekerek, "Tüketici eğer güvenli olmayan siteden alışveriş yaparsa kendisine hiç ürün gönderilmediğinde, farklı bir ürün veya ayıplı bir ürün gönderildiğinde, çok kez karşı tarafta muhatap bulamıyor. Özellikle sosyal medya başta olmak üzere televizyon, radyo ve internet siteleri üzerinden yapılan reklamlarla vatandaşlar tuzağa düşürülüyor. Bu sorunu önlemek için kargo firmalarına ve kurumlara görev düşmektedir." diye konuştu.

İnternet üzerinden alışveriş yapan tüketicileri 3 farklı kategoride değerlendirdiklerini dile getiren Altay, şunları kaydetti:

"Birincisi güvenli olan satıcılar ki bunlar istenilen ürünün gönderildiği ve hiç sorun yaşanmadan 14 gün içinde o ürünün iade edilebildiği güvenli sitelerdir. İkincisi mesafeli satış işlemlerini profesyonelce yapmayan satıcılar. Bunlarla çoğu tüketici ürün iade ve değişiminde sorun yaşayıp zor duruma düşüyor. Ancak Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat edilerek ödenen ücret geri alınabiliyor. Üçüncüsü ise en tehlikelisi, dolandırıcılardır. Bu gibi yerlerden ürün sipariş edip dolandırılan tüketicilere Hakem Heyetleri de yetersiz kalmaktadır. Son günlerde bu konuda mağdur olan tüketicilerden çokça şikayet alıyoruz. Sosyal medyadan gördüğü telefonu sipariş eden tüketici kutuyu açtığında oyuncak telefonla karşılaşmaktadır. Bu şekilde birçok örnek vermek mümkün."

Altay, güvenilir siteleri öğrenmenin en basit yönteminin kullanıcı yorumları olduğunu ifade ederek, tüketicilerin yapacağı internet sitesindeki kullanıcı yorumlarına ve e-ticaret yapan firma sitelerinin haklarındaki yorumlara bakması gerektiğine işaret etti.

Alışveriş yapılacak sitenin müşteri hizmetlerine mail gönderip söz konusu maile geri dönüşün cevabı ve gününün de önemli olduğunu aktaran Altay, tüketicilere şu tavsiyelerde bulundu:

"Alışveriş yapılan siteyi google'da araştırın. Forumlarda sözlüklerde, şikayet sitelerinde, bloglarda vb. yerlerdeki site hakkında olumsuz yorumlar çoğunluktaysa alışveriş yapmamak gerekir. Site içindeki ürünlerin ayrıntılı tanımlanıp tanımlanmadığına dikkat edilmesi gerekir. Ciddi mağazalar ürün detayı hakkında ayrıntılı bilgi veriyor. Sitenin şirket bilgilerinin incelenmesi gerekiyor. Şirketin açık adı, adresi, telefonu gibi bilgilerin incelenmesi gerekiyor."

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title