Haberler

Mersin Sahillerine Balık Çiftliği Kurulması Tartışması

Ris Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, Mersin Sahillerine Kurulacak Balık Çiftlikleriyle Kentin Turizm Sektöründeki Son Şansının da Yok Edileceğini Savundu.

Ris Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, Mersin sahillerine kurulacak balık çiftlikleriyle kentin turizm sektöründeki son şansının da yok edileceğini savundu.

Ris Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, Taşucu, Tisan-Dana Adası'ndan Anamur-Ören sahillerine kadar olan 8 bölgeye 250'nin üzerinde balık çiftliği kurulmasının tartışıldığını hatırlatarak, bu çiftliklerin Ege ve Batı Akdeniz'de çevreyi ve turizmi katlettiği için yoğun protestolara sebep olan yerler olduğunu söyledi. Yeri değişecek olanın balık çiftlikleri değil kabusun ta kendisi olduğunu ifade eden Olcar, kurulduğu bölgelerde başta çevre ve insan sağlığı olmak üzere turizm sektörüne ağır darbe vuran, bölge insanlarının yoğun tepkisine neden olan balık çiftlikleriyle ilgili korkuların şimdi de Mersin'de yaşanmasına sebep olacağını belirtti. Mersin'in dünyaca ünlü turizm merkezleri Antalya ve Muğla gibi kentlerle aynı, hatta daha fazla olanağa sahip olduğunu, gerekli projelerin uygulanmasıyla potansiyeli yüksek bir turizm merkezi olacağını savunduklarını dile getiren Olcar, "Burada en büyük avantajımız, dünyaca ünlü turizm merkezimiz Muğla'da görev yapmış olan Valimiz Hüseyin Aksoy. Onun gayretleri ve kişisel çabasıyla başlattığımız turizm hamlesi ilerliyor, güzel sonuçlar alınıyorken bu kararın tartışılması bile turizm sektörü adına utanç vericidir. Sektörümüzün sorunlarını bilen ve bunlara etkili çözümler getiren Vali Aksoy'a rağmen böylesi bir kararın neden alındığı acilen kamuoyuna açıklanmalıdır. Bu sefer sorumlular, sorumluluğu üzerine almak zorundadır. Çünkü Mersin'in ikinci bir şansı yoktur. Bir sefer kaybettik ve çevre iller yükselirken biz geriledik. Artık yeniden kaybedecek vaktimiz, yeniden toparlanacak gücümüz yok. Elimizdeki tüm imkanları seferber edip, 21. yüzyılda bir dünya kenti olmak için çabalıyoruz. Buna rağmen birileri Mersin'e danışmadan kararlar alıyor. Şimdi soruyorum; bu kişiler geri dönülmez noktaya gelindiğinde aldıkları kararların arkasında durabilecekler mi? Yoksa 1986 yılında televizyonda çay içip, Çernobil'in zehirli radyasyon bulutlarının Türkiye'ye gelmediğini iddia eden kişinin durumuna mı düşecekler" dedi.

Kentin turizmle kalkınacağına inandıklarını söyleyen Olcar, "Çünkü turizm sadece beton yığınlarını kıyıya dikmek değildir. Bu hatayı 20 yıl önce yaptık ve koylarımızı kendi elimizle mahvettik. Şimdi çevreye saygılı, ekosistemle barışık bir turizmi, alternatif turizm olanaklarını geliştirmeye çalışıyoruz. Bu iş içinde uygun koylarımız, ormanlarımız var. Akılcı çözümlerle elimizde kalanları kurtarabilir, yok edilenleri geri kazanabiliriz. Bodrum'un en bakir koylarını barındıran Salih Adası, balık çiftliklerinin çevreye olan olumsuz etkisi yüzünden 4 yılda çöplüğe dönünce, Avrupalı yatçılar 2005 yılında bu bölgeyi rotalarından çıkardı. Sorun bununla da bitmedi. Salih Adası'nda bulunan 10 bin yatak kapasiteli 5 yıldızlı tatil köyleri sinek avlamaya başladı. Balık çiftlikleri yüzünden kapatılan koylar çöplüğe döndü, yatların demirlemesi, tatilcilerin yüzmesi imkansız hale geldi. Bir cennet göz göre göre cehenneme dönüştü. Bir zamanlar Salih Adası'na gelen binlerce yat, artık Yunanistan'ın Leros ve Patmos adalarına gidiyor. Mersin'i dünyaya tanıtmak için devletimiz milyonlarca dolar harcıyor. Eğer böyle bir katliama göz yumulacaksa dünyaya tanıtmak için çabaladığımız Mersin'e yazık olacak. Vergilerimizle harcanan paralarımıza yazık olacak" diye konuştu.

Olcar ayrıca, Mersin'in mevcut özellikleriyle aynı enlem üzerinde bulunan İspanya, Güney Fransa, İtalya'daki gibi dünyaca ünlü turizm merkezleriyle rekabet edebileceğini söyledi.

(HK-HE-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title