Haberler

Mersin: Meü'de 2006-2007 Öğretim Yılı Açıldı

Mersin Üniversitesi (Meü) Rektörü Prof. Dr. Uğur Oral, Türkiye'nin Son 20 Yıldır İçinde Bulunduğu Dönüşüm Döneminin Suçluları Olarak Üniversitelerin ve Gençliğin Gösterildiğini Öne Sürerek, Gençlere ve Üniversitelere Haksızlık Yapıldığını Söyledi.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektörü Prof. Dr. Uğur Oral, Türkiye'nin son 20 yıldır içinde bulunduğu dönüşüm döneminin suçluları olarak üniversitelerin ve gençliğin gösterildiğini öne sürerek, gençlere ve üniversitelere haksızlık yapıldığını söyledi.

MEÜ'de 2006-2007 öğretim yılı, düzenlenen törenle başladı. Rektör Oral'ın, Cumhuriyet Alanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başlayan tören, Çiftlikköy Yerleşkesi Kültür Merkezi'nde devam etti. Buradaki törene; Vali Hüseyin Aksoy, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Veysel Kösele, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Erol Ertan, Emniyet Müdür Vekili Süleyman Ekizer, dekanlar, öğretim üyeleri, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Törenin açış konuşmasını yapan Rektör Oral, 14. kuruluş yılını kutlayan MEÜ'nün, bu sürede hızla gelişerek Türkiye'nin saygın üniversiteleri arasındaki yerini aldığını belirtti. Türkiye'nin dünyada çok az bir toplumun geçtiği değişim sürecinden geçtiğini ve Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yeni bir toplum oluştuğunu ifade eden Oral, "Atatürk'ün yeni ve genç Cumhuriyet'i gençliğe emanet etmesi, romantik bir duygunun ya da tesadüf bir seçimin sonucu değildir. Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'ni gençliğe emanet etmesi, kendi yetiştirdiği kuşaklara duyduğu güvenden kaynaklanıyordu. Bir toplumun gençliğinin yetişmesinde, hiç kuşkusuz resmi eğitim kurumlarının rolü çok önemlidir. Bunu çok iyi bilen Atatürk, laik ve çağdaş bir eğitimin temellerini atmış ve bu eğitim sistemi içinden yetişecek yeni kuşaklara güvenmişti. Atatürk, gençlik derken, en iyi ve en üst düzeyde eğitilmiş gençliği kastetmekteydi. Bu anlamda siz gençlerin sorumluluğu büyüktür. Ailelerin, gençlere bakış açısı önemlidir. Sizlerin amacı, kişiliğinizi geliştirmek ve kendinizi kanıtlamak olmalıdır" diye konuştu.

Büyük dönüşüm dönemlerinde sorunlar için suçlular arandığına işaret eden MEÜ Rektörü Prof. Dr. Uğur Oral, Türkiye'nin son 20 yıldır içinde bulunduğu dönüşüm döneminin suçluları olarak üniversitelerin ve gençliğin gösterildiğini ifade ederek, gençlere ve üniversitelere haksızlık yapıldığını söyledi. Oral, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Oysa gerçek farklıdır. Üniversitelerimiz de, gençliğimiz de ancak toplumun diğer kesimleri kadar sorumludur. Bu açıdan, gençlere ve üniversitelere haksızlık yapılmamalıdır. Gerçekte, orta öğretim sistemimiz ciddi bir şekilde incelenmelidir. Bu anlamda, sorunlar ciddi boyuttadır. Ancak, her şeye rağmen sevgili gençler, sizler Türkiye'nin umudu, geleceğisiniz. Şartlar ne kadar olumsuz olursa olsun, sizleri çağdaş bir eğitim sistemi içerisinde yetiştirmek bizlerin en önemli görevidir. İşte bu noktada, değerli öğretim üyelerimize, önemli sorumluluklar düşmektedir. Sevgili gençler; sizler tek bayrak, tek dil ülküsüyle Atatürk ilke ve devrimlerine yürekten bağlı akademik bir eğitim kurumunda bulunmaktan dolayı mutlu olmalısınız. Gelecek sizlerindir."

Vali Hüseyin Aksoy ise, ülkelerin kalkınmasında itici gücün üniversiteler olduğunu belirterek, eğitime yatırım yapılmayan bir toplumda kalkınmanın mümkün olmayacağını söyledi. Aksoy, MEÜ'nün kentin gelişimine önemli katkılar sunduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından yılın ilk dersini, MEÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Tezbaşaran verdi.

Açılış töreni, MEÜ Jimnastik Topluluğu ve Kırgızistan Yesevi Sanat Topluluğu'nun sunduğu gösteriyle sona erdi. Kırgızistan Yesevi Sanat Topluluğu'nun Türk kültürü ve müzikleri üzerine sunduğu gösteri, salonu dolduranlar tarafından uzun süre alkışlandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title