Haberler

Mersin: Mersin Serbest Bölgesi'nin Ticaret Hacminde Düşüş

Mersin Serbest Bölgesi'nde 2006 yılı ocak-mayıs döneminde ticaret hacmi yüzde 12 oranında gerilerken, mayıs ayı sonu itibarı ile bölgedeki istihdam oranı da yüzde 7 oranında düştü.

Mersin Serbest Bölgesi'nde 2006 yılı ocak-mayıs döneminde ticaret hacmi yüzde 12 oranında gerilerken, mayıs ayı sonu itibarı ile bölgedeki istihdam oranı da yüzde 7 oranında düştü.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın aylık göstergeler raporunda yer alan verilere göre, Mersin Serbest Bölgesi'nde bu yılın ocak-mayıs dönemindeki ticari mal hareketi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 oranında azalarak 740 milyon 433 bin dolar olarak gerçekleşti. Mersin Serbest Bölgesi bu sonuçla, serbest bölgeler ticaret hacmi içerisinde 5. sıradan 6. sıraya geriledi. 2006 yılının mayıs ayında bölgedeki ticaret hacmi, 2005 yılının aynı ayına göre yüzde 19 oranında azalarak 161 milyon 427 milyon dolar oldu.

MTSO'nun aylık göstergeler yayınındaki bilgilere göre, Mersin Serbest Bölgesi'nde istihdam da giderek düşüyor. Veriler, 2006 yılı mayıs ayı sonu itibarı ile bölgede istihdamın yüzde 7 oranında azaldığını gösteriyor. Bölgede mayıs sonu itibarı ile 33'ü yabancı 5 bin 827 kişinin istihdam edilirken, faaliyetteki firma sayısında da yüzde 5 düşüş yaşandı. Bölgede 2006 mayıs sonunda 469 firmanın faaliyette bulunduğu bildirildi.

Verilere göre, 2006 yılının ocak-mayıs döneminde ticaret hacminin sektörlere dağılımında, sanayi ürünleri yüzde 87 ile Mersin Serbest Bölgesi ticaret hacminin en büyük bölümünü oluştururken, bunu yüzde 13 ile tarım sektörü izledi.

Mersin Serbest Bölgesi'nin ticaret hacminde OECD ülkelerinin payı yüzde 29'dan yüzde 24'e düşerken, OECD ülkeleri içindeki AB ülkelerinin payı ise yüzde 21'den yüzde 18'e geriledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title