Haberler

Mersin: 'Limon Hasat Günü'

Mersin'in Erdemli İlçesi Tömük Beldesi'nde, Turunçgilde Tüketimin Özendirilmesi Amacıyla, "Turunçgilde Acil Eylem Planı"nın İlk Adımını Olarak Oluşturan "Limon Hasat Günü" Gerçekleştirildi.

Mersin'in Erdemli İlçesi Tömük Beldesi'nde, turunçgilde tüketimin özendirilmesi amacıyla, "Turunçgilde Acil Eylem Planı"nın ilk adımını olarak oluşturan "Limon Hasat Günü" gerçekleştirildi.

"Limon Hasat Günü" etkinliklerine AK Parti Mersin Milletvekili Ali Er, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Veysel Kösele, Jandarma Alay Komutanı Albay Cahit Hüsrev Şen, Erdemli Kaymakamı İsmail Demirhan, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Erdinç, Erdemli Turunçgil Üreticileri Birliği (ERTUB) Başkanı Cemalettin Kurt, siyasi parti yöneticileri ile çok sayıda üretici katıldı.

"Limon Hasat Günü" nedeniyle düzenlenen törende konuşan Vali Hüseyin Aksoy, Türkiye'deki narenciyenin yüzde 30'unun Mersin'de üretildiğini belirterek, "Narenciye de ciddi sorunlar yaşandığını hepimiz biliyoruz. Ancak şunu da bilmek zorundayız ki üretimimiz fazla ama buna karşın yeterli tüketim yok" dedi. Sorunun çözülmesi için tüketimin artırılması gerektiğini belirten Aksoy, "Tüketim olmadığı için çiftçi hak ettiğini alamıyor, çünkü alıcı yok. İhracata bakarsak geçen yıla göre limonda yüzde 17 azalma var. Bunun nedenlerini sorgulamak lazım. Çare bulun demek yeterli değil. Herkes kendini sorgulamalı. Narenciyeyi tanıtmak için ulusal kanallarda yaptırmayı planladığımız tanıtım reklamı çok ciddi bir miktar tutması nedeniyle bu yıl için bunu toplayamadık. İhracatçı Birlikleri de buna yanaşmadı. Ancak bunun peşini bırakmamalıyız. Tüketimi artırmak için limonun insan sağlığına olan yararlarını anlatmalıyız. Bununla ilgili yerel kanallarda uzmanlarımız bilgi veriyor. Şimdi bunu ulusala taşımamız gerekiyor. Bugünkü hasat gününü düzenlememizin nedeni de budur" diye konuştu.

AK Parti Mersin Milletvekili Ali Er ise, "Üreticiler Birliği Yasası"nı çıkarmakla doğru bir iş yaptıklarını söyleyerek, bir ilki başarmanın mutluluğunu yaşadıklarını bundan sonra da el ele vererek bunun devamını sağlayacaklarını aktardı Er, narenciyenin sorunlarının tespit edilmesi için oluşturulan inceleme komisyonu olarak hazırladıkları raporda arazinin bölünmüş olması, üretimin kalitesiz olması ve verimin düşüklüğü gibi temel sorunların yanında en büyük sorunun örgütlenememe sorunu olduğunu ileri sürdü. Er, "Üretimden ihracata kadar birlik olacağız. Çiftçi olarak örgütlenmek zorundayız. Bugün burada bunun başlangıcını yapacağız" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmalarının ardından Milletvekili Ali Er ile Vali Hüseyin Aksoy, bahçeye girerek limon hasadını başlattı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title