Haberler

Mersin'in "Turist Profili" Değişti

Nurdan Mısırlıoğlu Toros - Ülkelerinde yaşanan olaylar nedeniyle Mersin'e gelen Suriyeli turist sayısı büyük oranda düşerken, yılın ilk 8 aylık döneminde ilk sırayı Almanların aldığı bildirildi.

Nurdan Mısırlıoğlu Toros - Ülkelerinde yaşanan olaylar nedeniyle Mersin'e gelen Suriyeli turist sayısı büyük oranda düşerken, yılın ilk 8 aylık döneminde ilk sırayı Almanların aldığı bildirildi.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Mersin'in "en çok ziyaret eden yabancı turist" listesinin ilk sırasında yer alan Suriyeliler, ülkelerindeki karışıklık nedeniyle, yurtdışı ziyaretlerini ertelemek zorunda kaldı.

Mersin'i geçen yıl en çok ziyaret eden yabancı turistler Suriyeliler olurken, bu yıl yaşanan gelişmeler nedeniyle bu ülkeden gelen turist sayısında yüzde 90 oranında düşüş gözlendi. Böylelikle kente gelen Suriyeliler, listenin ikinci sırasına geriledi.

Suriye'den geçen yıl Mersin'e yaklaşık 49 bin turist gelirken, yılın 8 ayında bu rakam 4 bin 692'de kaldı. Bu süreçte kente en çok turist 7 bin 679 kişiyle Almanya'dan geldi. Almanlar, turist listesinin ilk sırasına yerleşirken, en az Sudan'dan ve Balkan ülkelerinden turist geldi.

Geçen yıl Mersin'de konaklayan Lübnanlı turist sayısı 2 bin civarındayken, bu rakam yılın 8 ayında 962'de kaldı.

Iraklı turist sayısında ise geçen yıla göre artış gözlendi. Buna göre geçen yıl 2 bin 571 Iraklı Mersin'i ziyaret ederken, bu yılın 8 aylık döneminde bu rakam 4 bin 336'ya yükseldi.

Verilere göre, Mersin'i bu yılın 8 ayında 37 bin 507 yabancı turist ziyaret ederken, yerli turistlerle bu sayı 238 bin 462'ye ulaştı.

-ARAPLARIN TÜRKİYE'YE BAKIŞI-

Türk-Arap İşadamları Derneği (TURAB) Genel Başkanı Doğan Narin, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin "komşularla sıfır sorun" politikası ve bazı ülkelerle olan vizesiz geçiş uygulamasıyla, Arapların Türkiye'ye bakış açısının değiştiğini söyledi.

Vizenin kaldırılmasıyla işadamlarının da özgür seyahat etme imkanı bulduğunu ifade eden Narin, şöyle konuştu:

"Arap ülkelerinin hepsi Türkiye'ye ilgi gösteriyor. Çünkü son zamanlarda Türkiye'nin uyguladığı politika başarılı oldu. Bu nedenle Arap ülkelerinin tamamı Türkiye'ye olumlu bakıyor ve hem ticari hem de turistik amaçlı ilişkiler kurmak için çaba sarf ediyorlar. Arap vatandaşlarının çoğunun, Avrupa'ya ve ABD'ye seyahat edebilmeleri için vize gerekiyor, seyahat sıkıntıları yaşanıyor. Bu nedenle Türkiye'yi ciddi boyutta tercih ediyorlar. "

Suriyeli ziyaretçi sayısında yüzde 90 azalma olduğuna işaret eden Narin, daha önce Suriye üzerinden karayoluyla Mersin'e gelen Lübnanlı turistlerin ziyaretlerinin azalması üzerine Mersin-Lazkiye arasında yapılan feribot seferlerinin adeta "kurtarıcı" olduğunu kaydetti.

Iraklıların ise turistik geziden ziyade ticaret amaçlı geldiklerini bildiren Narin, şöyle devam etti:

"Mersin'de yaz-kış bulunan Iraklılar turist olarak da geziyor. Ancak birinci hedeflerinde ticaret yatıyor. Genelde gıda, tekstil ve sanayi ürünleri üzerine ticaret yapan Iraklılar, Mersin'i, limanına gelen ürünlerin Irak, İran, Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Suriye ve diğer Arap ülkelerine transit geçiş noktası olmasından tercih ediyorlar. "

- MERSİN

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title