Haberler

Mersin'in Çöp Sorunu

Mersin'in Alt Birim Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Toroslar Bölgesinin Gelişiminin Önündeki En Büyük Engelin Çavuşlu Mahallesi'ndeki Çöp Depolama Alanı Olduğunu Belirterek, Yeni Çöp Depolama Alanının Yeri Konusunda Hukuki Bir Engel Kalmadığını, Büyükşehir Belediyesi'nin Bir An Önce Harekete Geçmesi Gerektiğini Söyledi.

Mersin'in alt birim Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Toroslar bölgesinin gelişiminin önündeki en büyük engelin Çavuşlu Mahallesi'ndeki çöp depolama alanı olduğunu belirterek, yeni çöp depolama alanının yeri konusunda hukuki bir engel kalmadığını, Büyükşehir Belediyesi'nin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Katıldığı bir toplantıda, gazetecilerin çöp sorunuyla ilgili sorularını yanıtlayan Tuna, çöp konusunda Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın açtığı davada mahkemenin ara kararının "Yürütmenin durdurulması" şeklinde olduğunu, ancak daha sonra Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin itirazı sonucu yeni çıkan ara kararın da Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin lehine geliştiğini hatırlattı. Bu konuda mahkemenin verdiği son ara kararla icraatın başlaması yönünde hiçbir engel kalmadığını ifade eden Tuna, "Şu anda Mersin Büyükşehir Belediyesi, Organize Sanayi Bölgesi civarındaki alanda projeyi uygulayabilir. Çöp depolama alanının Toroslar Belediyesi sınırları içerisinde kalması bizleri çok büyük sıkıntılar içerisinde bırakıyor. Bölgenin gelişememesinin en büyük nedeni, çöp depolama alanının beldemiz sınırları içerisinde olmasıdır" dedi.

Çavuşlu Mahallesi'ndeki mevcut çöp depolama alanıyla ilgili 24 maddelik ÇED raporu bulunduğunu, bunlardan sadece 1 tanesinin çöp alanı olabilmesine uygunluk gösterdiğini söyleyen Tuna, yeni çöp depolama alanıyla ilgili hazırlanan ÇED raporunda ise sadece yerleşim yerine uzaklığı ile ilgili tek bir maddenin uygun olmaması nedeniyle mahkemenin ilk kararının olumsuz çıktığını kaydetti.

"Çavuşlu'da 24 maddenin bir tanesi tutuyor, Organize Sanayi Bölgesi civarındaki yer için ise sadece 1 tanesi tutmuyor. Aradaki farkı siz değerlendirin" diyen Tuna, Akdeniz Sosyal Forumu'nun yapmış olduğu başvuru sonucunda mahkemenin Çavuşlu'da bulunan çöp depolama alanına "Çöp depolanamaz. Bundan sonra buraya çöp dökülemez. Her an bir patlama olabilir" şeklinde bir kararı bulunduğunu hatırlattı.

Mahkemenin bu kararına rağmen Çavuşlu Mahallesi'ndeki çöp depolama alanına halen çöp döküldüğüne dikkat çeken Tuna, "Çavuşlu'daki yer için mahkeme kararı delinebiliyorsa, Organize Sanayi Bölgesi civarındaki yer için neden delinemiyor? Yasak ise bu da yasak. Deliyorsanız o yasağı da delinki, bu bölge bu sorundan bir an önce kurtulsun" şeklinde konuştu.

Şu anda Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aldığı son kararın, çöp projesinin hayata geçirilmesi ve Çavuşlu'daki çöp depolama alanının revize edilmesi yönünde olduğunu kaydeden Tuna, şöyle konuştu:

"Şu anda Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin yeni yerde ihale yapmak gibi ya da çöp depolama alanına yapacağı yatırımlar konusunda önünde hiçbir engel kalmamıştır. Alınan geçici bir ara kararla Mersin Büyükşehir Belediyesi durumu kendi lehine çevirmiştir. Nihai karar çıkmamıştır. Ancak şu an yasal hiçbir engel de yoktur. Bir patlama olsa orada meydana gelecek can kaybının sorumlusu Mersin Büyükşehir Belediyesi'dir. O nedenle çöpün tek çözümü Mersin Büyükşehir Belediyesi'ndedir. Günahı da sevabı da kendinedir. Biz meclis üyesi arkadaşlarımızla birlikte bu konuda işin çözüm yeri olan Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı kararların arkasındayız. Başından sonuna her türlü desteği veriyoruz. Ancak bu konuyu kimi zaman politik malzeme olarak kullanıyorlar."

(HK-MT-MT-Y)

13.12.2007 17:05 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title