Haberler

Mersin: Gıda, Mersin'in En Önemli Sektörü

Devlet Planlama Teşkilatı (DTP) Tarafından Yayınlanan Bir Rapora Göre, Mersin'in En Önemli Sektörünün Gıda Sektörü Olduğunun Ortaya Çıktığı Bildirildi.

Devlet Planlama Teşkilatı (DTP) tarafından yayınlanan bir rapora göre, Mersin'in en önemli sektörünün gıda sektörü olduğunun ortaya çıktığı bildirildi.

Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Abdullah Özdemir, yaptığı açıklamada, DPT tarafından yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre, gıda sektörünün Mersin'in en önde gelen sektörü olduğu gerçeğinin bir kez daha teyit edildiğini belirtti.

2000-2004 dönemi verilerine dayanılarak DPT tarafından yapılan "İllerin Önde Gelen Sanayi Sektörleri Çalışması" sonuçlarına göre, gıda sektörünün Mersin'in en önde gelen sanayi sektörü olarak saptandığına dikkat çeken Özdemir, "Bizim yıllardır dile getirdiğimiz bu gerçeğin DPT gibi çok önemli bir kuruluşun yaptığı bilimsel bir çalışmanın sonuçlarıyla teyit edilmesinin çok önemli olduğuna inanıyoruz" dedi.

Özdemir, DPT'nin çalışmasında işyeri sayısı, istihdam, ihracat, işgücü verimliliği, yoğunlaşma, yabancı sermaye yatırımlarından pay alma ve devletten teşvik alma gibi kriterlere göre sektörlerin değerlendirmeye tabi tutulduğunu belirterek, gıda sektörünün işyeri sayısı, istihdam yaratma ve devletten teşvik alma gibi kriterlere göre Mersin'in en önemli sektörü olarak belirlendiğini söyledi.

Mersin gıda sektörünün ihracat yapma konusunda da başarılı olduğunu ifade eden Özdemir, bu konuda ülke ortalamasının üzerine çıkıldığını kaydetti.

DPT çalışması sonuçlarına göre, Mersin gıda sektörünün en önemli sorununun düşük işgücü verimliliği olduğunu belirten Özdemir, gerekli yatırımların yapılması ve mesleki eğitime önem verilmesi yoluyla işgücü verimliliğinin artırılması halinde, gıda sektörünün rekabet gücünün daha da yükselebileceğine işaret etti. DPT tarafından yapılan bu çalışmanın çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Özdemir, "Bu çalışma tüm ilgililerce çok iyi incelenmelidir. Mersin sanayisinin gelişiminin planlanmasında, bu çalışma yol gösterici olabilir" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title