Haberler

Mersin'de Yağmur Çiftçinin Yüzünü Güldürdü

Mersin'de 2 Gündür Devam Eden Sağanak Yağış Hayatı Olumsuz Etkilerken, Çiftçilerin Yüzünü Güldürdü.

Mersin’de 2 gündür devam eden sağanak yağış hayatı olumsuz etkilerken, çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Meteoroloji'den alınan bilgilere göre, son 2 günde Mersin’de metre kareye 92 kilogram yağış düşerken, merkeze bağlı Arslanköy, Tepeköy ve Ayvagediği beldelerinde de kar yağışı görüldüğü bildirildi.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 gündür yağan yağmurun önümüzdeki süreçte çiftçiye büyük gelir getireceğine işaret ederek, ürünlerin kalitesinin de artacağını vurguladı. Yağan yağmurun kendileri için altın değerinde olduğunu ifade eden Gökçel, “Mersin’de gerçekten son yılların yağış anlamında en güzel yılını geçiriyoruz. Şu ana kadar Meteoroloji yetkililerinden aldığımız bilgilere göre son 2 gündür metre kareye 92 kilogram yağış düştü. Geçtiğimiz yılki kasım ayı ile bu yılı karşılaştırdığımızda ise bu yıl yağışlarda yüzde 60 oranında artış olduğu gözleniyor” dedi.

Tarımsal amaçlı sulamada kullanılan su bakımından son 3-4 yıldır yaşanan sıkıntıların bu yıl yaşanmayacağına dikkat çeken Gökçel, “Daha önceki yıllarda aralık ayında kuzey bölgelerimize fazla kar yağmıyordu ama, bugün aldığımız bilgilere göre 3-4 beldemizde sevindirici miktarda kar yağıyor. Bu durum da su gözlerinin çoğalması ve uzun süreli bize su vermesi açısından sevindirici” şeklinde konuştu.

Cengiz Gökçel, tarım alanlarının genişlediğini ve artık su kaynaklarının olduğu havzalardan motorlarla daha fazla alanlara su basıldığını hatırlatarak, gelen suların o bölgelere yeterli olması için, bu yağışların rehavetine kapılmadan gerekli yatırımların mutlaka yapılması gerektiğini kaydetti.

Geçtiğimiz yıl kuraklıktan dolayı bazı ürünlerde rekolte düşüklüğü yaşandığını anımsatan Gökçel, bu yıl yağışlarla birlikte sebze fiyatlarının gerçek değerini bulmasını beklediklerini, şu an itibariyle mandalinanın bile 1.2 YTL ile Mersin Hali'nde alıcı bulduğunu söyledi. “Bu bizi ilerisi için sevindiriyor. Arkadan gelen portakalların da aynı değerden satılacağını umuyoruz” diyen Gökçel, şöyle konuştu:

“Bu yıl her ne kadar tarım sigortası hizmeti verdiğimizi duyursak da şu ana kadar bu hizmetten yararlanan çok fazla çiftçimizin olmadığını görüyoruz. Önümüzdeki süreçte bu hizmetten çiftçilerin faydalanması gerektiğini ısrarla söylüyoruz çünkü, olası bir selde çiftçinin ürünü zarar görürse bu sigorta sayesinde zararını karşılayabilecek.”

Yağışların hem torağın nemini koruyarak hem de toprağı beslediğini belirten Gökçel, “Daha önceleri kuzey bölgelerde hububat ekimi yapılırdı ancak, son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle insanlar hububat ekmekten vazgeçmek zorunda kalmışlardı. Bu yıl yağışlarla birlikte Mersin’deki çiftçilerin tekrar hububat ekimine ilgi göstereceğini düşünüyoruz. Üzümle ilgili olarak da 2-3 yıldır kuraklıktan dolayı sıkıntılarımız vardı. Üzümler istediğimiz kiloyu ve kaliteyi vermiyordu. Bu yağışlardan sonra önümüzdeki yıl hem üzümde rekolte artacak hem de kalite artacak” diye konuştu.

Gökçel, ayrıca bugünlerde yağan yağmurların, yetişmeye yüz tutmuş limonları da biraz daha irileştireceğini ve kalitesini artıracağını ifade ederek, küçük kalmış portakalların da suyu aldıktan sonra biraz daha irileşeceğini sözlerine ekledi.

(ÖT-MT-MT-Y)

06.12.2007 16:06 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title