Haberler

Mersin'de Kentsel Dönüşüm Projesi

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Kentsel Dönüşüm Projesi'ni Çok Önemsediklerini, Bunun Her Türlü Siyasi Görüşün Üstünde, Mersin'in Geleceğinin Güvence Altına Alınacağı Bir Proje Olduğunu Belirterek, Projeye Her Kesimin Destek Vermesi Gerektiğini Söyledi.

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Kentsel Dönüşüm Projesi'ni çok önemsediklerini, bunun her türlü siyasi görüşün üstünde, Mersin'in geleceğinin güvence altına alınacağı bir proje olduğunu belirterek, projeye her kesimin destek vermesi gerektiğini söyledi.

Mimarlar Odası Mersin Şubesi tarafından düzenlenen 'Kentsel Dönüşüm Paneli'nde konuşan Aksoy, Mersin'de kentsel dönüşümün büyük önem taşıdığını kaydetti. Mersin'in son yıllarda önemli göç aldığını ve buraya gelenlerin gerek eğitim düzeyi itibariyle gerekse ekonomik anlamda maalesef en düşük düzeydeki insanlardan oluştuğuna dikkat çeken Aksoy, bunun yanında Mersin'e göçle gelen insanların, özellikle Akdeniz Belediyesi sınırları içinde düzensiz bir yapılaşmaya neden olduklarını belirtti. Bu aşamadan sonra herkesin kendisine 'Ne olmalıdır, ne olacak?' sorusunu sorması gerektiğine işaret eden Aksoy, "Maalesef bu konuda çok fazla bir şey yapıldığını söylemek mümkün değil. 'Çok zor bir iş, çok zor bir konu, buna girmeyelim' yaklaşımı, doğru bir yaklaşım değildir. Bunun için herkesin bu noktada elini taşın altına koyması, bir sorumluluk üstlenmesi lazım. Bunu sadece Akdeniz Belediye Başkanı'nın omuzuna yıkamayız, ona herkesin destek vermesi gerekir. Çünkü onun tek başına altında kalacağı bir yük değildir. Bu konu Mersin'in çok önemli bir konusudur, Mersin'i çağdaş, gelişmiş, sorunlarından arınmış bir kent olarak görmek istiyorsak, Kentsel Dönüşüm Projesi'ni mutlaka hayata geçirmek zorundayız. Bunu hayata geçirmediğimiz taktirde Mersin, sorunları ile yaşamaya devam eder ve belki bu sorunlar ileride artarak devam eder. Onun için bu çalışmaya bütün sivil toplum örgütlerinin olumlu anlamda destek vermesi gerekir" dedi.

Tabi ki, bu konuda eleştirilerin olacağını ancak bu eleştirilerin yapıcı olması gerektiğini vurgulayan Vali Aksoy, bir takım art düşüncelerle, farklı bakış açıları ile konuya yaklaşıldığında, sonuç alınamayacağını söyledi. Mersin Valisi olarak bu projeyi çok önemsediğini ve hayata geçirilmesi noktasında herkesin desteğini beklediğini ifade eden Aksoy, "Bunu belediye başkanlarımızla konuştuk ve Mersin için mutlaka gerçekleştirilmesi zorunlu olan proje olarak değerlendirdik. Bu çerçevede TOKİ yetkilileri ile görüşmelerimiz oldu. Onların da bu konuda diğer bölgelere göre daha farklı uygulama içinde Mersin'e yaklaştığını biliyoruz. Bize her türlü desteği verecekler. Özellikle bu projelerin her türlü siyasi görüşün üzerinde bir çalışma olduğunu herkes kabul etmelidir. Bundan kimse siyasi rant peşinde olmamalıdır. Oradaki insanlarımızın da çağdaş ve modern evlerde yaşama hakları vardır. Onları kaderiyle baş başa bırakamayız. Onların bu halinden nemalananlar olabilir, onların bu halinden mutluluk duyanlar olabilir, onların bu halini kullanarak siyasi rant elde etmek isteyenler olabilir. Ama eğer biz çağdaş bir kent ortaya koymak istiyorsak, bunun mücadelesini el birliği ile yapmalıyız" diye konuştu.

Kentsel Dönüşüm Projesi'nin, Mersin'in geleceğini daha iyiye taşıma açısından çok önemli olduğunun altını çizen Vali Aksoy, bunun herkes tarafından bilinmesi ve destek verilmesi gerektiğini kaydetti. Eğriçam Mahallesi'nde ve Akdeniz Belediyesi sınırları içindeki bir kaç bölgede çalışmalara başlanacağını, bunların pilot uygulama olacağını belirten Aksoy, "Ama uzun vadede Mersin'deki bu boyuttaki bütün mahalleleri yenilemek gerekecektir. Zor bir iş, kolay değil. Farklı görüşler, aykırı görüşler olacaktır ama projeyi sağlıklı şekilde anlatmalıyız, insanlarımızı ikna etmeliyiz. Bu projeyi önemsiyoruz ve bunu her türlü siyasi görüşün üstünde, Mersin'in geleceğinin güvence altına alınacağı proje olarak görmek gerektiğini vurguluyoruz. Projeyi yürüten Akdeniz ve Büyükşehir Belediyesi'ne herkesin destek vermesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan da, kuzey Mersin bölümünde 250 bin kişilik yep yeni bir şehir kurmak için çalışmaların sürdüğünü belirterek başladığı konuşmasında, bu bölgenin alt yapısının tamamlandığını ve 10 yıl içinde Avrupa'daki gibi modern bir kent oluşacağını söyledi.

Akdeniz Belediyesi sınırları içindeki çarpık kentleşme ve Kentsel Dönüşüm Projesi'ne de değinen Özcan, gelen yoğun göçle birlikte bu bölgede sağlıksız yapılaşmanın yaşandığını belirterek, "Doğu'dan göç 'Mersin ucuz bir kent' düşüncesiyle oldu. Terörden ve yoksulluktan kaçan vatandaşlarımız buraya geldi. Bu aşırı göç nedeniyle yanlış bir kentleşme oldu. Bunu çözebilmek için toplantılar yaptık, TOKİ yöneticileriyle görüştük. Bu kolay bir proje değil, zor bir proje. Bir kere karşıdaki insanı ikna etmek gerekecek. Bu güzelim projeyi bazı insanlar yanlış anlatıp, politik mecralara çekerse, bu işin içinden çıkamayız. Bunun için o insanlara bu projeyi iyi anlatmak gerek. İşimiz kolay değil, ama eğer Mersin'i güzel bir kent yapacaksak, bu projeleri uygulamak zorundayız. Bu büyük bir proje, buna mutlaka hükümetin de destek vermesi gerekiyor" dedi.

Akdeniz Belediye Başkanı Kenan Yücesoy ise sorumluluk bölgesindeki 9 mahallede, 24 bin sağlıksız ve ruhsatsız yapı bulunduğunu belirterek, bunların büyük bölümünün şehir suyu, elektriği ve yolunun bulunduğunu söyledi. 1.5 yıldır bu bölgelerin çağdaş ve modern bir yapıya kavuşturulması için çalışma içerisinde olduklarını ifade eden Yücesoy, TOKİ ile ön protokol imzalandığını ve çalışmaların başlatıldığını belirtti.

Bu çalışmalar yapılırken, belediyedeki değişik partilere mensup meclis üyelerinin makamındaki görüşmelerde projeyi desteklediklerini söylerken, mahallelere gittiklerinde, buradan siyasal anlamda beslendikleri için şiddetle karşı çıktılarını anlatan Yücesoy, " Bu insanlar, mahallelerde bizim bu evleri yıkıp, oradaki insanları süreceğimizi söylemeye başladılar. Bu nedenle belediyemizin önüne bir sürü vatandaş gelerek, neden geldiğini bilmeden tepki koydular. Böyle bir ortamda kentsel dönüşüm nasıl olur? O bölgedekilerin büyük bölümü asgari ücretli. Gelenek göreneklere saygılıyız, ama çağdaş yönetimlerde bina ile ahır yan yana olur mu? Biz bu konuda Mersin'de yalnız bırakıldık. TOKİ yetkilileriyle toplantı yapıldı, orada yüksek sesle bu projenin uygulanmasını isteyen tek bir sivil toplum örgütü İnşaat Mühendisleri Odası oldu. Bunun dışında kimse olmadı. Bir kent yöneticisi olarak bana '5 sene yöneticilik yaptın, 24 bin kaçak yapıyı görmedin mi?' demezler mi? Ama bu konuda bana kimse destek olmadı.

Belediyemizin önünde bir gösteri yapıldı, yanlış bilgilendirilen 75 yaşındaki bir vatandaş beni ölümle tehdit etti, ama hiç kimse arayıp bana geçmiş olsun bile demedi" şeklinde konuştu.

(HK-HK-Y) 21.06.2008 16:33 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

İran İsrail'e saldıracak mı? İran'dan İsrail'e misilleme gelecek mi? Merkez Bankası döviz kurları 2024! 1 Amerikan doları ne kadar? Yıl sonu dolar kuru ne kadar olur? Suphiye Orancı kimdir? Metin Akpınar ve Uğur Dündar'dan kızları olduğu iddia edilen Suphiye Orancı kaç yaşında, nereli? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç oldu? MB dolar tahmini için ne dedi? Taksiciyi öldürüp araçtan atan yabancı uyruklu şahıs tutuklandı mı? İfadesinde ne dedi? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç TL? Merkez Bankası enflasyon beklentisi yüzde kaç? TOKAT'TA DEPREM | Tokat depreminin ardından yaşanan hasarın boyutu ne? Noterler Cumartesi günü açık mı? Noterler Cumartesi günü çalışıyor mu, saat kaça kadar açık? ALES/1 sınavı ne zaman 2024? ALES bu hafta mı? ALES sınav giriş yerleri! KIZILCIK ŞERBETİ fragmanı yayınlandı mı? Umut, Nursema'yı aldattı mı? Son bölümde ne oldu? İzmir Cuma namazı saat kaçta? İzmir Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İzmir cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ || Sandık görevlisi ücretleri ne zaman yatacak? Aşkım Kapışmak kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Aşkım Kapışmak kaç yaşında, nereli? Aşkım Kapışmak biyografisi! DGS sınav yerleri ne zaman belli olacak 2024? DGS sınavı ne zaman? 2024 DGS başvuruları ne zaman?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title