Haberler

Mersin'de Kaçak Yapı Sorunu

İnşaat Mühendisleri Odası (İmo) Mersin Şube Başkanı Hasan Hazar, Serbest Piyasa Ekonomisi ile Herkesin Müteahhitlik Yaptığını Belirterek, Türkiye'de En Büyük Eksikliğin Müteahhitliğin Tanımının Yapılmaması Olduğunu Söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Mersin Şube Başkanı Hasan Hazar, serbest piyasa ekonomisi ile herkesin müteahhitlik yaptığını belirterek, Türkiye'de en büyük eksikliğin müteahhitliğin tanımının yapılmaması olduğunu söyledi.

Mersin'deki kaçak yapılar hakkında bilgi veren Hazar, özellikle Akdeniz ve Toroslar Belediyesi bölgelerinde kaçak yapıların çoğunlukta olduğunu belirtti. Belediye başkanlarına bina envanterlerinin çıkartılması için çağrıda bulunduklarını, fakat cevap alamadıklarını ifade eden Hazar, "Bina envanterlerinin çıkartılması tek taraflı değildir. Dolayısıyla biz inşaat mühendisleri olarak belediye başkanlarına çağrıda bulunduk. Fakat bir cevap alamadık. Bu envanterlerin saptamaları yapıldıktan sonra kaçak bina tespiti olur" dedi.

Yenişehir Belediyesi sınırları içerisinde kaçak bina yapımının az olduğunu belirten Hazar, kaçak binalardaki endişelerinin, imar mevzuatına uygun olmayan binaların yapılıyor olması olduğunu söyledi. Envanter saptamaları yapıldıktan sonra Akdeniz ve Toroslar Belediyesi sınırları içerisindeki kaçak binaların derhal yıkılması gerektiğinin altını çizen Hazar, "Dört dörtlük bir bina yapılmış olsa bile, denetimden yoksun olması onun sağlıksız bir bina olduğunu gösterir. Eğer yapılan binalar tehlike arz ediyorsa acilen yıkılmalıdır" diye konuştu.

Deprem olmadan da binaların yıkıldığını ifade eden Hazar, İnşaat Mühendisleri Odası'ndan geçen projelerin denetimlerinin bilim-teknik uygulaması sorumlusu olan inşaat mühendisleri tarafından yapıldığını belirtti. Ayrıca, belediyelerin de kaçak yapılarla ilgili denetim yapmaları gerektiğini hatırlatan Hazar, "Bu denetimi en iyi yapan Yenişehir Belediyesi. Diğer belediyeler ise teknik elemanları yettiği ölçüde yapıyorlar. Yetişemedikleri yerlerde ise yapamıyorlar. Bu konuda bizim teknik uygulama sorumlusu üyelerimizle belediyelerin birlikte denetim yapması gerekiyor" şeklinde konuştu.

İnşaat mühendisi olmadan müteahhitlik yapılmaması gerektiğini vurgulayan Hazar, "Türkiye'deki en büyük eksiklik, müteahhitliğin tanımının yapılmamasıdır. Serbest piyasa ekonomisi ile herkes müteahhit olmamalıdır. Bir yapı müteahhitinin kesinlikle eğitim alarak teknik eleman olması gerekmektedir" dedi.

(HK-MT-Y)

16.03.2007 15:19 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title