Haberler

Mersin'de Engelli Çalıştırmayan İş Yerleri Teşhir Edildi

Mersin Otistik Çocukları Koruma ve Eğitim Derneği, Yasal Zorunluluk Olmasına Karşın Engelli Çalıştırmayan İşyerlerini Teşhir Etti. Kamuoyuna Şikayet Edilen İşyerleri Arasında Devlet Kurumları, Yerel Yönetimler ve Büyük İşletmeler de Ağırlıklı Olarak Yer Alıyor.

Mersin Otistik Çocukları Koruma ve Eğitim Derneği, yasal zorunluluk olmasına karşın engelli çalıştırmayan işyerlerini teşhir etti. Kamuoyuna şikayet edilen işyerleri arasında devlet kurumları, yerel yönetimler ve büyük işletmeler de ağırlıklı olarak yer alıyor.

Mersin Otistik Çocukları Koruma ve Eğitim Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada, yürürlükte bulunan 4857 sayılı İş Yasası'nın 30. maddesi gereği, 50 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinin yüzde 3 oranında engelli çalıştırmak zorunda olduğu anımsatıldı. Bu hükmü yerine getirmeyen işyerlerine çalıştırmadığı her engelli işçi için aylık bin 357 YTL para cezası uygulandığı belirtilen açıklamada, ancak buna karşın birçok işyerinin engelli çalıştırmayarak bu cezaları ödemekle yetindikleri vurgulandı. Bu işyerlerinin ekonomik olarak küçük ölçekli değil çok güçlü kuruluşlar olmasının dikkat çekici olduğu ifade edilen açıklamada, "Özellikle güçlü işyerlerinin engelli işçi çalıştırmaktan kaçındığı, engellileri işyerlerinde görmek istemedikleri bir gerçektir. Toplumun yüzde 12.29'unu engelli yurttaşlarımız oluştururken, engelli işçi kotası bu kadar düşük ve adaletsiz olmasına karşın, bunun bile uygulanmamasını engellilere yapılan büyük bir haksızlık olarak görüyoruz" denildi.

Dernek açıklamasında, 1 milyon 650 bin nüfusu olan Mersin'de yüz binlerce çalışana karşılık sadece bin 139 engelli kadrosu tahsis edilmesi de eleştirilerek, bu kotanın bile kullanılmamasını anlamanın mümkün olmadığı ifade edildi. Bünyesinde kota fazlası engelli çalıştıran Mersin Üniversitesi, TCDD Bölge Müdürlüğü, Test Teknik Dershaneleri, Mut Belediyesi, Türk Telekom ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü gibi işyerlerinin takdirle karşılandığı kaydedilen açıklamada, "Bu işyerlerinin diğerlerine örnek olmalarını diliyoruz" denildi.

(HK-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title